Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julros i kruka eller vas

_Det är en ros utsprungen…_ Den gamla vackra psalmen syftar just på julrosen, Christmas Rose. Mitt i vintern bjuder julrosen på ljuvaste blomning och kan stå i både kruka och vas. Odla.nu berättar hur du sköter din julros.

Av Sylvia Svensson

Den vanliga julrosen, Helleborus niger, som nu säljs blommande inför julen, växer vild i Alperna, Italien och på Balkan. Den är också en vanlig perenn i våra trädgårdar där den föredrar en ljus till halvskuggig placering med näringsrik jord och jämn markfuktighet.

Julrosen blommar på vintern!

Blommorna kämpar sig upp ur den kalla marken redan i november-december. Den kan till och med blomma under snön. De blanka, vintergröna bladen är mörkt gröna och kommer på våren. De kan se riktigt risiga ut efter vintern och man klipper bort dem på våren för att ge plats åt de nya och för att de inte ska sprida svampsjukdomar till de nya bladen.

#Skötselråd för julros i kruka#

Köper du en blommande julros inför julen, bör du tänka på att den egentligen är en uteväxt och som sådan trivs den bäst ljust och svalt. Bra platser är t ex inglasade balkonger eller uterum, sommarstugor eller andra svala platser som inte fryser till. Då kan den blomma länge, ibland ändå till våren. Lätt, jämn fuktighet är viktigt tills det är dags för utplantering på våren.

Du kan också plantera julrosen i en kruka på altanen eller trappan. Krukan lyfter du in i ett ljust förråd e.d. om det hotar bli flera minusgrader kallt. När julrosen har blommat över kan du klippa bort stängeln. För att kunna hålla växten vid liv fram till utplantering ska den stå ljust, med temperatur runt +5° och få mycket sparsam med vatten.

#Skötselråd för snittjulros#

Det finns också julrosor att köpa som snittblommor. Den är relativt hållbar, men kan ha lite svårt att dra vatten. Därför är det viktigt med ett långt, nytt snitt på varje stjälk och ganska varmt vatten 30-40°C, till och med upp mot 50° om de ändå hänger.

Näring har ingen direkt inverkan på blommans hållbarhet, så det är bättre att byta vatten och snitta om stjälkarna. Hållbarheten förlängs naturligtvis om blommorna kan placeras svalt.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB