Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Röda bär i höstens urnor

Vaktelbär, Gaultheria procumbens, är vacker året runt. Små, fina röda bär - vintergröna, blanka blad - vita nickande blommor och nya skott med bronsfärgade blad.

I september börjar sommarens blomsterflor se lite matt ut. Det är dags att tänka på nytt till trädgårdens urnor, och vaktelbär bör vara ett välkommet tillskott till hösten.

Vaktelbär växer vild i skogsgläntor i Nordamerika. I urnorna på terrassen trivs den fint i både halvskugga och full sol. Den enda man skall vara uppmärksam på är, att den inte tål att torka ut. Vattna den regelbundet och gärna med mjukt regnvatten. Den skall inte gödas under hösten. Jorden skall vara sur liksom den torvmull man köper till rhododendron. Vaktelbär blir 15 cm hög och sprider sig i hela urnan.

Vaktelbär är en trädgårdsväxt. Den kan planteras ut i rhododendronrabatten som marktäckare, eller stanna kvar i urnan - till glädje året runt. Om det blir en hård vinter, skall urnan läggas ned och skyddas mot den värsta frosten. När våren kommer igen, reser man urnan upp, håller plantan lätt fuktig och ger den en mycket svag gödning i vattnet var fjortonde dag.

De vackra röda bären är plantans prydnad och de sitter kvar länge. Bären har en speciell aromatisk doft, och det upptäcker man, om man krossar bären med fingrarna. Några tycker att det luktar av tuggummi, och plantan har förvisso tidigare använts för utvinning av ett aromämne.


Vaktelbär,
Gaultheria procumbens

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB