Julblommornas ankomst
Julblommornas ankomst markerar höstmörkrets slut
När hösten är som allra mörkast och dagarna känns korta, är det julen vi längtar efter – en efterlängtad paus som lyser upp såväl hemmet som sinnet. Då får vi äntligen tända ljusstakar och adventsstjärnor, skaka av oss vårt svårmod, och låta hemmet fyllas av julblommor som julstjärna, julbegonia, amaryllis, hyacinter och den ståtliga julkaktusen. Dessa traditionella blommor är nästan ett självklart inslag i varje svenskt hem, men varför inte våga testa nya sätt att kombinera dessa trotjänare eller arrangera dem på oväntade sätt just i år? Oavsett hur de presenteras bjuder de på färg, liv och doft som hör högtiden till.
Traditionella julblommor och jultraditioner
Julen är en tid för gemenskap, vila och återkoppling till både nära och kära och gamla traditioner. Många av oss förknippar julen med barndomsminnen – doften av hyacintglasen på farmors fönsterbräde, julbegonian som lyste upp ett mörkt hörn eller rad efter rad av röda julstjärnor i fönstren. Bland annat har Amaryllis blivit mycket populär de senaste åren, ibland kallad “julens primadonna” tack vare sina stora, spektakulära blommor.
Julblommorna samspelar med de andra typiska dofterna och stämningarna: apelsiner med kryddnejlika, glögg, saffran och – förstås – den där speciella doften av gran som är som starkast tidigt på morgonen under julhelgen. Inte minst påminner de om den gamla tro på tomten, som inte alltid var så vänlig och skäggig som den moderna jultomten utan snarare en vresig väktare av hushållets lycka. Den gamla gårdstomten höll ett vaksamt öga på gårdsfolket året om, och fick han inte sin gröt på julaftonen kunde det gå illa.
Jularrangemang genom tiderna
Jularrangemangen har, precis som julblommorna, sin egen tidstypiska historia:
Exempel på epoker och arrangemang
- 1890-talet: Enkla naturmaterial; kottar, barrträd, vintergröna växter som järnek, röda äpplen, vitmossa och nötter.
- Tidigt 1900-tal: Ljus- och juldekorationer av naturens material prydde bordet.
- 1920-tal: Näverkorgar fyllda med grönt och iskonvalj lade grunden för tidens julestetik.
- 1970-tal: Typiska julgrupper med hyacinter, julstjärna och gröna växter i ljusa korgar, ofta med färgstarka rosetter och små dekorationssvampar.
- 1980-tal: Rosa och pasteller slog igenom – även i juletid – och rosenmönstrade rosetter dominerade.
- 1990-tal: Röda toner tog över, och växter som ardisia med starkt röda bär blev populära inslag i julgrupperna.
Vill du sätta personlig prägel på julen är det både roligt och uppskattat att skapa egna arrangemang, där du väljer favoriter och detaljer efter egen smak. Placera gärna arrangemanget i en annorlunda behållare och addera vackra naturliga föremål eller prydnader för att skapa något unikt. Tänk på att kombinera växter med samma behov, vilket gör skötseln enklare och blomningen mer långvarig.
Skötselråd och allervänliga val
Det är viktigt att välja växter som passar både hemmet och de som vistas där, särskilt om någon har allergi.
- Växter som tål att torka upp lätt mellan vattningarna är: julbegonia, julstjärna, murgröna, hyacint, kalanchoe, primula och tulpan.
- Växter som vill ha jämn fuktighet: venushår, dekorationsen, järnek, spiralgräs, myrten, azalea, mosslummer, vass och säv.
- Växter som bör ställas svalt vid lagring: dekorationsen, murgröna, hyacint, järnek, spiralgräs, primula, azalea och tulpan.
Läs också om rosenkalla till överkänslig för tips om växter till känsliga personer.
När det gäller allergier är begonia, julbegonia, brudorkidé, venussko, azalea, kalanchoe, julros och julkaktus ofta säkra val. Som kontrast är hyacint, tazett, doftande tulpaner och liljekonvalj mindre lämpliga för doftallergiker.
Krukväxter och julgran? Visst går det!
En vanlig fråga är om krukväxter mår dåligt av julgranen. Köper man en gran på torget är den oftast redan så gammal att den inte längre avger speciellt mycket etylen, det ämne som annars kan påskynda bladfall hos krukväxter. Det är egentligen främst en färsk gran som kan påverka känsliga växter negativt. För säkerhets skull är det alltid bra att hålla lite avstånd mellan gran och ömtåliga växter.
Fler tips och inspiration
Blommornas färg, doft och variationsrikedom gör att man enkelt kan skapa sin egen personliga julstämning hemma, och varför inte passa på att hitta nya kombinationer och sätt att arrangera dem? Om du vill ha mer inspiration, se den vackra bilden på begonia här (foto: Anna Skoog).
Julblommornas inflytande sträcker sig dessutom långt utanför hemmet. I evenemang som tulpanutställningen på Bergianska trädgården i Stockholm visar man årligen på mångfalden bland både klassiska och moderna lökar, och låter publiken njuta av över 2 000 blommande lökväxter såsom tulpaner, narcisser och doftande hyacinter – ett strålande exempel på svensk lök- och blomstertradition.
Julblommor som julstjärna, amaryllis, hyacint, julbegonia och julros har blivit oumbärliga symboler för svensk jul, och de är starkt förknippade med både tradition och nya sätt att fira. Blommorna bjuder på färg, doft och känslor, bidrar till stämningen och väcker barndomens minnen till liv – en tradition som kan utvecklas och förnyas, år efter år.
Den här texten är inspirerad av källor och inspiration från Odla.nu, Amaryllis – julens primadonna, samt artikeln om rosenkalla till överkänslig och Odla.nu:s många inspirerande guider och bilder.