Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosenkalla till överkänslig

Rosenkallan är ett roligt alternativ till de mer traditionella julblommorna. Den är inte bara elegant, utan påverkar också vår närmiljö positivt. Växten har luftrenande egenskaper och hög avdunstningsgrad och är ett bra alternativ för den som är överkänslig mot andra julblommor. Gör krukan personlig genom att svepa favorittyget runt, tyget byter du enkelt ut efter tillfälle och säsong.

Namn: Rosenkalla (Anthurium Andreanum)

Familj: Araceae, kallaväxter.

Ursprung: Hybrider efter arter från Mellan- och Sydamerika.

Färg: hölsterblad i rött, vitt, rosa och korallfärg.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Beskrivning: Anthurium - från grekiska anthos, blomma
andreanum – efter Eduard André (1840 - 1911), fransk botaniker som upptäckte växten.

Bakgrund: Rosenkallan kommer ursprungligen från de tropiska regnskogarna i Sydamerika där det finns närmare 900 olika arter i alla former och färger. Rosenkallor som vi har i våra hem är hybrider förädlade för att klara vår inomhusmiljö.

Egenskaper: Rosenkallan är en tropisk växt och tål inte kyla, det vill säga temperaturer under 14°C. Den har en god hållbarhet och kan blomma i åratal. Växten har luftrenande egenskaper och hög avdunstningsgrad.

Placering: Ska inte ställas i direkt sol under vår och sommar eftersom hölsterbladen blir brända av detta. Under månaderna oktober till mars är solen inte så stark och blomman klarar då även direkt sol.

Skötsel: Vattna några gånger i veckan och se till så att jorden aldrig torkar ut helt. Eftersom rosenkallan är en tropisk växt trivs den bäst i hög luftfuktighet, spraya därför växten ofta. Näring ges en gång i månaden under vår- och sommarmånaderna, resten av året ges ingen näring alls.

Om växten blir för buskig kan ett eller flera blad och blommor klippas bort och ställas i en vas med vatten. Den vildvuxna rosenkallan får då mer utrymme att blomma på och man får en trevlig snittblomma på köpet.

Kuriosa: Grön bladanthurium som växer i urskogen i Latinamerika har blad som blir upp mot två meter i diameter och används som paraply av urinvånarna. Dessa folkslag ser också anthurium som en symbol för fruktbarhet och erotik.


Rosenkalla
Foto: Mats Hallgren

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB