Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Järnek kan ersätta buxbom

Vi bör vara försiktiga med köp och plantering av buxbom nu eftersom buxbomssvampen, _Cylindrocladium buxicola_, går så hårt fram. Det finns bra alternativ som har många av buxbomens egenskaper och som inte kan smittas av svampen.
Trädgårdsmästaren hos Tjörns Trädgård visar en klotklippt buxbom till vänster och järneken, _Ilex crenata_ 'Dark Green', till höger. Foto: Sylvia Svensson
Trädgårdsmästaren hos Tjörns Trädgård visar en klotklippt buxbom till vänster och järneken, _Ilex crenata_ 'Dark Green', till höger. Foto: Sylvia Svensson
_Ilex crenata_ 'Dark Green'.
Foto: Sylvia Svensson
_Ilex crenata_ 'Dark Green'. Foto: Sylvia Svensson

Av Sylvia Svensson

Den fruktade buxbomsvampen, Cylindrocladium buxicola, skördar offer i oroande fart. Så det är frågan om man alls vågar plantera några buxbom längre och att köpa nya bollar till lyst kan äventyra den redan befintliga, ännu friska häcken.

Nu gör odlarna vad de kan för att ta fram ersättningsväxter till den drabbade buxbomen, växter som inte alls är släkt med den och alltså inte drabbas av samma svamp.

Japansk järnek

En mycket lovande ersättare till buxbom är Ilex crenata, japansk järnek. Den har liknande växtsätt och små, tättsittande, elliptiska, glänsande mörkgröna 2-3 cm långa blad. Järnek kan formas till bollar och andra figurer och passar som häckar, då arten och vissa namnsorter kan bli 2-3 meter höga.

Det finns även några låga namnsorter av järnek som har brokiga eller gula blad, t.ex. den gulbladiga 'Golden Gem'. Dessa passar förstås som en låg kantväxt till rabatter.

Växten är tvåbyggare, d v s han- och honblommorna sitter i skilda växter. Honväxterna får svarta, något giftiga bär till hösten.

Läs om svampsjukdomen som drabbar buxbom Fruktad svampsjukdom på buxbom!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB