Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Järnek

Järnek - heligt träd med traditioner
Ilex aquifolium

När romarna festade i dagarna sju i december till Saturnus ära dekorerade de sina hem med järnek och skickade buketter som välgångsönskningar till sina vänner.

Håll traditionen vid liv
Traditionen med att dekorera hemmet med järnek (Ilex aquifolium) i juletid är så gammal att den härstammar från det hedniska Rom. Våra förfäder ansåg att nyttoväxterna var heliga, vilket skulle kunna vara en förklaring på varför järnek heter holly på engelska. Man ansåg i alla fall att järnek skyddade mot olika saker, exempelvis brand, otur och spöken.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Förutom att järnek skyddade mot olika onda saker har man även använt virket till pilar och redskap. Järnek är ett vitt och hårt träslag som passar bra för svarvning och som inläggningar i träarbeten. I Danmark har man till exempel svarvat schackpjäser av järnek.

Vacker vintergrön växt både inomhus och utomhus
Järnekar kan växa sig stora och bli höga träd, men man ser dem oftast som buskliknande exemplar med gröna eller brokiga blad. Arten är en så kallad tvåbyggare och har antingen han- eller honorgan. Blommorna slår ut i juni och är små och vita. Längre fram utvecklar honväxterna röda bär och dessa kvistar är populära dekorationer under framförallt julen.

Just nu kan du köpa järnek i kruka. Du kan välja bland flera olika storlekar, allt från de allra minsta, som passar bra som bordsdekorationer, till 30 cm höga buskar.

Inomhus ska järneken hållas konstant fuktig och stå på en ljus plats, men aldrig ovanför ett varmt element. Det är absolut förbjudet att ställa den i närheten av fruktfatet. Om du gör det kommer bladen att falla av. Så snart vädret tillåter det kan du plantera ut järneken i trädgården, där den kan växa sig stor och kanske skydda mot all världens onda ting.


Järnek
Ilex aquifolium

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB