Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Japanese Garden Design/Sakuteiki

Japanska trädgårdar i deras historiska sammanhang

För den om japansk trädgårdskonst intresserade läsaren har den svenska bokmarknaden föga att erbjuda. Den enda bok jag känner till är Christa Holms Inspiration från Japanska trädgårdar (Stockholm, 1996). Den som söker mer omfattande litteratur i ämnet kan dock finna ett stort utbud på engelska.

Japanese Garden Design av den amerikanske landskapsarkitekten Marc Peter Keane är både en exceptionellt vacker och en exceptionellt initierad bok. Keane är sedan många år bosatt och verksam i Japan, och vet således vad han talar om. I sin bok skildrar han den japanska trädgårdskonstens historia mot bakgrund Japans politiska, religiösa och sociala utveckling. På vägen begripliggör han en mängd begrepp som för en västerlänning kanske inte är helt uppenbara och som i mångt och mycket utgör nyckeln till den särpräglade japanska estetiken.

Japanese Garden Design är inte en ”så här gör du din egen japanska trädgård”-bok för dem som önskar en sådan. Men för den som önskar en djupare förståelse kring japansk trädgårdskonst och historia kan den varmt rekommenderas. Boken innehåller många vackra illustrationer.

Keane har även tillsammans med den japanske konstvetaren Jiro Takei till engelska översatt den äldsta japanska skrift som behandlar trädgårdsdesign, Sakuteiki. Denna skrevs redan på 1000-talet, förmodligen av en man vid namn Tachibana no Toshitsuna, och är en samling goda råd till trädgårdsarkitekter. Det är specifikt en typ av trädgård som behandlas, nämligen aristokratins jätteanläggningar under Heianperioden (794–1184), vilka alltid var centrerade kring en stor damm vari det fanns en eller flera öar. Det gängse sättet att ta sig fram i dessa trädgårdar var med båt.

Trots att Sakuteiki består av en serie rekommendationer slås man som läsare av dess tämligen fördomsfria inställning. Boken avlivar delvis myten om att japansk trädgårdsdesign skulle vara omgärdad med ett så strikt regelverk att det i praktiken är otillgängligt för ickejapaner. Sakuteikis författare förespråkar flexibilitet: "När du skapar en trädgård, låt framstående verk av forna mästare vägleda dig. Men ta även hänsyn till husägarens önskemål likväl som din egen smak."

Vissa råd är av ren praktisk art, såsom hur man konstruerar vattenfall och dammar. Andra kan snarast hänföras till skrock och föreskriver hur man undviker olyckor och elände: "Placera aldrig en sten som är högre än verandan i husets omedelbara närhet. Om man inte lyder denna regel kommer problem och olyckor att följa på varandra och husets herre kommer inte att leva länge till. Tempel och helgedomar är emellertid undantagna från denna regel."

Har då Sakuteiki något att säga en genomsnittlig svensk trädgårdsentusiast? Visst finns däri råd och rön och estetiska principer som kan vara värdefulla att ta efter, men Sakuteiki får nog ändå anses som främst rekommendabel till den specialintresserade. Framför allt ger boken intressanta inblickar i den japanska trädgårdskonstens tidiga skede. Takeis och Keanes fylliga inledning bidrar i hög grad med den historiska och idémässiga bakgrunden.

Peter Igelström

Japanese Garden Design
  Titel:
Japanese Garden Design
Författare:
Marc P. Keane
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Tuttle Publishing
Utgivningsår:
1996
ISBN:
0804820716

Sakuteiki: Visions of the Japanese Garden.

Titel:
Sakuteiki: Visions of the Japanese Garden.
Översättare:
Jiro Takei och Marc P. Keane
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Tuttle Publishing
Utgivningsår:
2001
ISBN:
0804832943

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB