Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Jag har bestämt mig!

Jag ska njuta fullt ut av det som hör trädgårdsliv och sommar till. Jag tänker närmast på fågelinfluensan och dess inträde även i vårt land.

Naturens närhet – mellan försiktighet och livsglädje

Ska man vara rädd när gräsandsparet kommer travande ytterligare en vår igen? Ska man undvika att åka och titta på svanarna inför deras avresa mot fjällvärlden eller få morgonkaffet i halsen när någon bevingad lämnat av sommarens skvaller på din veranda – att blåbären är mogna?

Jag tänker inte vara rädd. Absolut ska jag vara vaksam och redo att agera förnuftigt om något ovanligt händer, men låta oro eller rädsla dominera – det finns inte på kartan. Världen är full av faror, men om vi bara lyssnar på alla larm skulle vi aldrig få njuta av lugnet eller det där sprudlande lyckoruset som naturen kan ge.

En av de finaste stunder jag vet är tidiga försommarkvällar vid älven på landet. Småfåglarna tystnar när skymningen sänker sig i guld, och istället tar sjöfåglar, tranor och gäss över med sina röster, trumpetande ut sin livsglädje över vattnet. Har man inte känt att man lever tidigare i livet så gör man det då, i det ögonblicket – ett slags samhörighet med allt levande omsluter en.

Naturligtvis måste vi ta risker på allvar, både för egen och djurens skull. Fågelsjukor, till exempel, är inget att nonchalera – men att plocka upp döda fåglar har man ju alltid lärt sig att undvika. Jag matar småfåglar hela vintern och hanterar alltid fågelautomaterna med största försiktighet och noggrann handtvätt, särskilt för att slippa salmonella och andra smittor. Men det vore fel att låta rädslan ta över till den grad att vi slutar hjälpa de små fåglarna – konsekvensen blir då bara hårdare för dem under kalla vintrar, och vi mister samtidigt glädjen som deras sällskap ger oss, särskilt för äldre och ensamma som hittar tröst i att mata "kompisarna" vid svandammen.

Fåglars betydelse för trädgården

Vad vore din trädgård utan en vilt skvättande gråsparv i fågelbadet, flugsnapparens pigga födosök, och rödstjärtens skönsång i den tidiga gryningen? Eller sjöfåglarnas snabba flykt över krusad sommarvattenyta? För mig är allt detta liv, och jag väljer att leva nära det – att riskera lite hellre än att avstå allt som ger tillvaron färg och mening.

Nu när ljuset återvänder och smältvattnet porlar känns det som om allt vaknar igen, även inom mig. Jag märker hur jag fångas av samma livsglädje som bofinkarna jag hör vissla på väg hem från jobbet, där jag längtar till frösådder i källaren och den långa, gröna tiden.

P.S.
Du som bor i norr, missa för allt i världen inte den inspirerande mässan Trädgård Norr i Umeå 21–23 april – det är ett forum väl värt att värna!


För den som vill reflektera kring naturens skiften rekommenderas också Sikke et efterår!, en text som påminner oss om hur höstens förändring är lika viktig som vårens återkomst och hur båda årstiderna bär på sin egen speciella styrka och skönhet.


Analys av textens innehåll och budskap

Om balansen mellan oro och naturglädje

Naturkontaktens roll för människan

Elsa Rensfeldt Larsson formulerar här ett nyanserat och reflekterande förhållningssätt till naturen och fåglarna som lever omkring oss. Huvudbudskapet är vikten av balans: att möta risker med vaksamhet och sunt förnuft, men aldrig låta rädslan överskugga glädjen i naturkontakten.

Hon lyfter fram den djupa betydelse som fågelliv och årstidernas växlingar har för välbefinnandet. Särskilt fågelmatningen beskrivs både som ett konkret sätt att hjälpa djurlivet, och som en källa till samvaro och glädje, inte minst för de som annars kan känna sig ensamma. Samtidigt påminner texten om att naturnärhet är oumbärligt för att känna sig verkligen levande – ett tema som ligger nära svensk natursyn och kulturarv.

Ett genomgående tema är naturens kraft att skapa mening och livsmod, även i tider av oro, och läsaren uppmuntras att välja närhet till naturen, snarare än att låta rädsla styra handlingarna. Med länken till Sikke et efterår! knyts även naturens olika skeden ihop, såväl vårens ljus som höstens eftertanke.

Texten utgör således ett varmt och livsbejakande försvarstal för vardagliga naturnära möten, där den personliga tryggheten förenas med omsorg om det vilda – en känsla djupt förankrad i både svensk tradition och nutida tankar om ekologisk helhet.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB