Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Iris-kompanjoner

Nu blommar trädgårdsirisen i många skepnader. Visst är den vacker!! 
Men man kan tillföra en ytterligare dimension till irisrabatten genom att kombinera de något stela irisarna med andra växter som mjukar upp det hela. Dessutom kan de marktäckande växterna hjälpa till så att man inte behöver rensa ogräs så ofta och fuktigheten bevaras ju också bättre.

Vad som kan vara lämpligt som sällskapsväxt beror lite på vad man har för färger på irisarna, och om de blommar samtidigt med den tilltänkta partnern.

Vid de blå-och vittonade irisarnas fötter kan man plantera hornvioler i olika blåa toner och den storblommiga förgät-mig-ej´en gör sig också fint där.

Har man gul- och vittonade irisar, kan den ettåriga islandsvallmon, Papaver nudicaule, som sedan kan självså sig så att man har den där år efter år, vara lämplig. Eller varför inte engelsk vallmo, Meconopsis cambrica, där det handlar om gula och orange färger och som också självsår sig. Bilden visar en blå iris med färgfläckar i samma orange färg som den dubbla engelska vallmon.

En av de läckrare kombinationerna jag har sett var härligt blekrosa irisar tillsammans med en blodnäva, Geranium sanguineum 'Lancastriense' i samma blekrosa ton. Som bakgrund och kontrast hade dessa en mörkbladig buske, kanske Berberis thunbergii 'Atropurpurea'. Tyvärr har jag ingen bild…
Även Geranium endressii, spansknäva, hade fungerat med en rosa iris, och med blåa eller vita, höga irisar skulle Geranium 'Johnson's Blue' vara fin!

Enstaka iris i passande färg planterade bredvid tidigblommande buskrosor och clematis kan utgöra en magnifik syn på försommaren! Här ses Iris 'Gracchus och krämvita 'Finlands vita ros'. En läcker försommarkombination.

Som bakgrund kan man ha de något högre lupinerna i passande färg. I min bild ses de något utblommade lupinerna, Lupinus hybridus 'My Castle' tillsammans med den likaledes något utblommade strandirisen, Iris sibirica 'My Love'.

I den andra bilden är det Iris 'Gracchus' som flankeras av bl.a. lilablåa lupiner.

Även Allium aflatunense, kirgislök, med sina violetta bollar gör sig fint bakom t.ex. gula irisar eller varför inte riddarsporrar, som kommer i blom nästan samtidigt eller strax efter irisarna.

Och vad sägs om pioner i bakgrunden? De blommar ju också samtidigt! Dock får man tänka lite på strukturen och färgerna så att pionen inte helt "tar över".

Aklejor, Aquilegia, finns det ofta i samma färger som irisar och de blommar också samtidigt, så här har vi ytterligare en läcker, sirlig kombinationsväxt. I min bild ses en mörkt rödlila iris tillsammans med 'Nora Barlow'- och 'Magpie'-aklejor i samma mörka färg, dessutom en akleja med gulvariegerade blad och mörka blommor.

Aklejruta, Thalictrum aquilegifolium, passar också fint bakom blålila irisar och ger med sitt sirliga bladverk luftighet och kontrast åt irisens något stela blad.

En utmärkt sällskapväxt, även för iris, är den "överallt" passande jättedaggkåpan, Alchemilla mollis. Här ses stolta strandirisar, Iris sibirica 'Perry's Blue' med den fluffiga jättedaggkåpan runt "fötterna" och höga styvklematis, Clematis recta, som bakgrund.

Även kantnepeta, Nepeta faassenii 'Six Hills Giant' m.fl. namnsorter, passar utmärkt med många slags perenner. Vita toner ger bl.a. en vitvariegerad Hosta och Polygonum molle (syn. Persicaria molle) i bakgrunden. Man får tänka efter var man planterar den sistnämnda, för den blir mycket stor, upp till 2,5 m hög och lika bred.

I framkanten kan röllika, Achillea, i olika arter och sorter med sina finflikiga blad och olika färger fungera fint, liksom olika sorters malört, Artemisia, med sina silvergråa blad, det blir särskilt effektivt till ljusblåa irisar. Tex. Achillea 'Coronation Gold' kombinerad med en blå strandiris. En rödbladig alunrot, Heuchera 'Palace Purple' i bakgrunden och och en Astilbe med likaledes rödaktigt bladverk.

De brokbladiga irisarna är ett kapitel för sig. De har man inte enbart för blommornas skull utan huvudattraktionen är det vackra bladverket som ger stuns åt rabatten även när de inte blommar. De låter sig kombineras med många olika sorters växter.

Vi skall inte heller glömma bort kombinationen med iris och gräs eller minibambu. Har man gulbladiga gräs som Millium effusum 'Aureum', vad kan vara häftigare än att plantera en knallblå eller varför inte lila iris som kontrast bakom den? Man kan också ta det ton-i-ton med gula irisar.

En annan livlig kombination är hakonegräs, Hakonechloa macra 'Aureola', med lilablåa iris bakom.

Festuca glauca, silverhavre, med sina metallic-skimrande tunna strån passar fint ihop med ljusblåa irisar, det blir en helt magnifik kombination.

Bruntonade irisar kan göra sig väl med Carex flagellifera eller C. buchananii i en mild bronston! Carex comans 'Bronze' är ytterligare ett alternativ.

Många lägre sorter av Miscanthus, elefantgräs, utgör en mycket vacker bakgrund till iris i olika färger.

Här illustreras en djärv kombination i vasform. Det är ett bra sätt att pröva kombinationer innan man planterar. En knallblå iris med lika knallblå Ajuga reptans 'Nilssons Form' sällskapar med en sirlig bräken, här östbräken, Gymnocarpium jessoense, och som färgkontrast ett gulrandigt gräs, här Molinia caerulea 'Variegata'.

Man skall också tänka på att efter försommarens irisprakt har man ju bara de, visserligen vackra, men dock stela bladen kvar över hela sommaren. Själv har jag kombinerat iris med bl.a. dagliljor, Hemerocallis, dels för att de har liknande bladverk, dels för att dagliljorna tar över blomningen när irisen har slutat.

Mellan dessa bägge stelbladiga växter brukar jag ha yviga gräsvippor, som kommer väl till pass då och mjukar upp intrycket och även ger gräsblomning längre fram. Den ettåriga slöjvenen, Agrostis nebulosa, är suverän till det ändamålet, liksom darrgräs, Briza media, och ekorrkorn, Hordeum jubatum.

Jag brukar också slänga några frön av jungfrun- i-det-gröna, Nigella damascena, bollgilia, Gilia capitata och enkla ringblommor bland irisarna på våren, just för hög- och sensommarblomningens skull.

Man skall inte heller glömma de lugna buskarna som bakgrund. Trädgårdsiris trivs ypperligt i en solig rabatt mot en häck, men man kan också skapa effekter med mindre buskar, som en Iris 'Song of Norway' mot en liten rödbladig lönn, Acer 'Garnet'.

Samma iris med ett annat sällskap blir en helt annorlunda komposition: tex. en gulbarrig liten cypress som bakgrund och frilandsadiantum, Adiantum pedatum runt "fötterna".

Den djärvaste kombinationen hos mig är nog ändå Iris chrysographes 'Black Form' med en gulbladig Berberis, Berberis thunbergii 'Aurea Nana' bakom och en gulblommande turkisk ginst, Cytisus 'Dukaat', framför, i fonden hänger dessutom ett gult penningblad, Lysimachia nummularia 'Aurea' över muren. Voilá!

Om du vill läsa mer om Iris, kolla här: Iris


Blå iris med färgfläckar i samma orange färg som den dubbla engelska vallmon.


Iris 'Gracchus och krämvita 'Finlands vita ros'.
Foto: Mari Lautala


Iris sibirica 'My Love' tillsammans med Lupinus hybridus 'My Castle'.


Iris 'Gracchus' flankeras av bl.a. lilablåa lupiner.
Foto: Mari Lautala


Mörkt rödlila iris tillsammans med 'Nora Barlow'- och 'Magpie'-aklejor i samma mörka färg.


Iris sibirica 'Perry's Blue' med jättedaggkåpan, Alchemilla mollis.


En djärv kombination i vasform.


Iris 'Song of Norway' med en gulbarrig liten cypress som bakgrund och frilandsadiantum, Adiantum pedatum runt "fötterna".


Iris chrysographes 'Black Form' med en gulbladig Berberis, Berberis thunbergii 'Aurea Nana' bakom och en gulblommande turkisk ginst, Cytisus 'Dukaat', framför, i fonden hänger dessutom ett gult penningblad, Lysimachia nummularia 'Aurea' över muren.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB