I väntan på snön
Onsdagen den 10 november 1999
Vi har haft en verkligen märklig höst, långdragen och ovanligt varm. Trots att vi är en bra bit in i november visar termometern fortfarande 5–10 plusgrader på dagarna, och faktiskt ingen märkbar frost om nätterna. Häromdagen föll det ett tunt, tunt snötäcke, men det försvann så fort man hann titta på det.
Broccolin som vägrar ge upp
De flesta växterna i trädgården har naturligtvis för länge sedan gett upp och är alldeles skrumpna efter frost och regn. Men märkligt nog står broccolin "white sprouting" fortfarande grön och pigg ute i landet. Ni kanske minns att jag tidigare berättade om denna lustiga broccoli som bara växte och växte, men inte gav den minsta antydan till skörd under sommaren?
Mysteriet med vinterbroccolin
Mysteriet fick sin förklaring när jag i efterhand läste om engelsk "vinterbroccoli" – alltså vinterbroccoli som odlas för att övervintra och sedan ge skörd tidigt nästa vår. Sådan sort hade jag alltså lyckats köpa! Med den här ovanligt milda och "engelska" hösten verkar den trivas rätt bra, även om jag fortfarande är tveksam till dess chans att överleva en klassisk norrbottnisk vinter utan extra skydd. Det kan kanske gå i mildare trakter eller om man använder fiberduk, men här uppe i norr är det en tuff utmaning.
Det är även tydligt hur olika broccoli kan vara: Som kontrast till "white sprouting" står "Greenia" där, som gav fina och många skördar under sommaren, men ser nu ut att nästan ha gett upp helt inför höstrusket och kylan. Olika sorter har helt enkelt mycket olika vinterhärdighet.
Vinterbroccolin "white sprouting" trivs i höstrusket...
... men "Greenia" har gett upp!
Funderar på köldtåliga grönsaker
Det får mig att fundera vidare på det här med köldtåliga grönsaker, särskilt orientaliska kålsorter som sägs klara rejält med kyla. Tatsoi, till exempel, lär enligt uppgift kunna överleva temperaturer ner mot –10 grader. Tänk om jag bara hade sått några rader av tatsoi eller pak choi i juli–augusti! Då hade vi kanske kunnat gå ut och plocka fräscha, krispiga blad till woken eller salladen ännu nu i november, istället för att bara förlita oss på vad som finns i frysen. Även om det är praktiskt att ha frysen full med förvällda grönsaker från skördesommaren så är det något särskilt med de spröda, snabbstekta kålbladen som vi kunnat skämma bort oss med hela hösten. Skördar ni fortfarande något i era grönsaksland?
Säsongsförlängning med orientaliska blad
Kanske är det dags att på allvar prova litet mer orientaliskt grönt nästa sommar, för att förlänga säsongen ännu mer. Men jag vet ju hur det brukar vara i juli–augusti – det är alltid fullt upp i trädgården, och alla bäddar är redan tätt fyllda med grönska! Hur ska man hinna med och var ska allt få plats?
Tankar inför nästa säsong
Samtidigt, just nu på senhösten när marken ännu inte är täckt av en meter snö, så minns man tydligt hur mycket jobb det faktiskt var. Men snart, snart kommer snön, frökatalogerna dimper ner, och då glömmer man allt slit och planerar för en ännu större odling till våren!
Hoppas ni har haft bättre tur med höstskörden, och känner ni för att prova egna potatisäventyr så missa inte att läsa Odlar potatis – där finns massor av tips inför nästa säsong.
Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten