Höstsysslor
Sammanfattning av väder och odlingsförhållanden i början av oktober 1999, Norrbotten
I början av oktober 1999 präglades Norrbotten av ett omväxlande höstväder där de första ordentliga frostnätterna gjorde sig påminda. Temperaturerna på nätterna var något lägre än tidigare frostnätter, men det som utmärkte sig var att kylan höll i sig längre, vilket resulterade i frost som låg kvar under morgontimmarna. Detta syns inte minst när man behövde skrapa frost från bilrutorna och såg hur frosten påverkade växtligheten; busktagetesen blev frostnupen medan morotsblasten tillfälligt la sig platt mot marken för att sedan resa sig när solen värmde igen.
Grönsakernas tålighet och överraskningar
Trots det ibland bistra vädret fortsatte tåliga grönsaker som morötter, kålrötter och palsternacka att växa. Broccolin producerade dessutom mer än vanligt och de hann både äta färska buketter och förvälla för senare. Till och med blomkålen, som tidigare under hösten inte visat någon tendens att sätta huvud, överraskade genom att helt plötsligt skjuta fram ett vitt krusigt huvud bland bladen. , ett tydligt tecken på att höstsäsongen fortfarande har mer att ge om vädret tillåter.
Jordbearbetning och höstsysslor
För att maximera skörden fick de mest tåliga grönsakerna stå ute så länge som möjligt. Samtidigt underlättade de frostiga nätterna jordbearbetningen — den leriga jorden blev lättare att gräva när den var lätt frusen. Höstens sysslor styrdes till stor del av vädret: under soliga dagar prioriterades höststädning utomhus, som att plocka in varmbänkarna i garaget inför vinteroljan och samla ihop trädgårdsredskap, krukor och tomma jordsäckar. Jakten på den försvunna planteringsspaden, som tros ha ”rymt ut i skogen där förvildade handredskap driver runt”, fortsatte men hoppet om att hitta den var inte stort.
Inläggningar och hantering av misslyckade skördar
De regniga dagarna var färre, men när de väl kom flyttades arbetet inomhus. Den misslyckade lökskörden – gul- och rödlök odlade från frö som inte växte sig större än spelkulor – fick nytt liv när de blev inlagda och prydde nu burkarna i kylen. De vita ”röd”betorna som la in blev ett roligt inslag, liksom svärmors inlagda polkagrisrandiga betor, även om de tappade lite av sin färg vid kokning. är exempel på hur skörden kan tas tillvara även när resultatet inte blev som först tänkt.
Vädrets roll för trädgårdsarbetet
Oavsett om det var frost, sol eller regn så fanns det alltid någonting att ägna sig åt i trädgården under hösten. Vädret fick styra sysslorna: många frostnätter betydde snabbt undanröjda odlingsbäddar och ett lite stökigare intryck, medan fortsatt varmt och soligt väder gav en mer prydlig trädgård men fördröjde grävarbetet till våren. Vid regnväder fylldes istället kylen med hemmagjorda inläggningar.
Slutsats och inspiration
Sammanfattningsvis var hösten 1999 i Norrbotten typisk för regionen – frosten kom i början av oktober vilket är normalt för klimatzonen, och trädgårdsarbetet präglades av vädrets växlingar. Grönsakerna visade både tålighet och överraskande vitalitet, och arbetet med att laga, skörda och ta hand om trädgården kunde anpassas efter om det var sol, regn eller frost. För mer inspiration om årstidsskiften och förändringsprocesser i trädgården rekommenderas även att läsa Förnyelsens tid.
Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten