Förnyelsens tid
Vårens tecken i Norrbotten – flyttfåglar och odlarglädje
Våren har äntligen anlänt till Vibbyn i Norrbotten, och förändringen syns både i naturen och trädgården. I Ulrika Wiss trädgårdsdagbok från 26 april 2000 ges levande exempel på hur våren tar sin början i norra Sverige – från flyttfåglarnas återkomst till de första spirande skotten i myllan.
Flyttfåglarnas efterlängtade återkomst
De senaste dagarna har nästan dagligen nya flyttfåglar dykt upp: tofsvipor (vipa), gäss och den extra uppskattade storspoven hör nu till trädgårdens gäster. Också björktrasten har gjort entré och dess klara sång hörs nu intensivt från skogarna, samtidigt som de hoppar ivrigt omkring i trädgårdslandet på jakt efter daggmaskar. Just den här sortens vardagliga observationer vittnar om hur naturen successivt slår om från vintervila till våraktivitet.
Det här mönstret är välbekant bland Sveriges typiska kortflyttare – arter som övervintrat nära landet återkommer så snart väderleken tillåter. Långflyttarna dröjer ännu, men de tidigt återvändande, väderkänsliga arterna som björktrast och tofsvipa är alltid vårens första budbärare i norr. Mot slutet av april anländer allt fler arter, och i takt med att dagarna blir längre och ljusare väntas även de sista långflyttarna.
Vill du uppleva känslan av när knopparna brister och grönskan återtar naturen, läs gärna det inspirerande inlägget: Visst gör det ont när knoppar brister.
Trädgården vaknar till liv
Vårens entusiastiska återkomst märks också i trädgårdslandet. Ungefär en tredjedel av odlingsbäddarna har tinat fram och de första vårlökarna, kanske scilla, skymtar försiktigt i rabatterna – sorten är lätt att glömma under den långa vintern. Det är typiskt för den sena norrländska våren att jorden fortfarande är delvis frusen i slutet av april, samtidigt som de mest tåliga växterna redan börjar slå rot och visa livstecken. Även daggmaskarna har börjat röra på sig, vilket förklarar varför björktrastarna är så talrika kring odlingsbäddarna just nu.
Nu gör odlare ofta dagliga rundor för att se vilka växter som klarat vintern. De första vårknopparna, torra buskar och hoppfulla skott blandas på bara några kvadratmeter jord. Till och med vårlökar som i hast planterats på hösten kan överraska och triumfera med liv och färg.
Varmbänkar, experiment och spänning inför säsongen
En central vårsyssla på gång är att anlägga varmbänkar där färsk hästgödsel fungerar som värmekälla till de tidigaste sådderna. Trots noggrann planering och omsorg kan gödseln ibland vägra att "brinna" som förväntat, men den isolerande effekten mot nattfrost är ändå värdefull. Jordtemperaturen når än så länge bara 10–15 grader, så tålamod är en viktig egenskap för odlaren. Och som så ofta så dyker moln och regn upp just när man mest hoppats på solens värmande strålar.
Varmbänkarna är redo för sådd.
Nya försök: Svampodling i trädgården
I år har Ulrika tagit sig an ett nytt spännande projekt – svampodling i trädstammar. Med hjälp av träpluggar fyllda med svampmycel, som borras in i färska stockar och försluts med vax, förväntas stockarna ge skörd efter några svala och fuktiga månader. Att prova nya metoder och experiment är ett återkommande drag hos odlingsentusiaster – och vårens energi inspirerar ständigt till nya försök, även innan säsongen knappt hunnit börja på riktigt.
Svampodling på gång.
Förnyelse, ogräs och odlarglädje
Våren innebär förnyelse, då naturens egen vilja och människans engagemang kombineras. Även om ogräs som maskrosor och tistlar snabbt försöker etablera sig, är det hoppet och glädjen över den nya säsongen som dominerar. Trädgårdslivet i Norrbotten har sin egen karaktär, där både flyttfåglarnas återkomst och de första spirande plantorna är starka tecken på att den långa vintern äntligen är över.
Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten
Läs också: Visst gör det ont när knoppar brister