Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstsådd

Onsdagen den 20 oktober 1999

Fortfarande ingen snö, men det har varit väldigt kallt och ruggigt. Temperaturen orkar inte många grader över nollstrecket på dagarna, och självklart har vi frost varenda natt. Det har inte fallit någon nederbörd på ett tag, men jag misstänker att nästa gång det kommer ner något från himlen är det fruset...

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Därför kändes det ju väldigt märkligt att så här på sena senhösten göra något som jag förknippar med våren - jag har sått i grönsakslandet! Jajamensan, höstsådd av morötter, rotpersilja och dill. Odlingsbädden har stått färdig ett tag och väntat på att jag ska ha tid med den. Jag var tvungen att vänta tills solen värmt upp jorden litet, för på förmiddagen hade jorden en frusen skorpa. Men sen drog jag upp rader med en pinne och strödde ut de små fröna. Litet fumlig och frusen om fingrarna var jag allt, så det blev kanske inte så jämnt sått alla gånger. Men sått blev det, och det känns skönt att ha det avklarat.

Jag har satt mer vitlök också - jag fick en hel liten låda av vitlöken "Hammar" på posten av en fröbytar-kompis. Eftersom jag redan satt massvis med "Thermidrome" och inte hade någon färdiggrävd odlingsbädd som passade sig vart jag litet ställd till en början - var ska jag kasta ner härligheterna? Men så fick jag syn på platsen där purjolöken och en del av broccolin växt - en halv odlingsbädd som jag täckt ordentligt med spillhö under sommaren. Knappt något ogräs alls hade letat sig upp genom täckmaterialet. Efter litet rensning hade jag en fin bädd, täckt med en decimeter halvförmultnat hö, som jag helt enkelt tryckte ner klyftorna i. Går det så går det!

Broccolin som jag rensade bort låg där bredvid vitlöksbädden och gnagde på mitt dåliga komposteringssamvete som vanligt. Till slut tog jag helt enkelt och rev loss de frostnupna bladen och slängde dem ovanpå höbädden. Ytkompostering har jag läst att det heter. Jag hoppas att daggmaskarna som gonar sig i höet ska dra ner broccolibladen och tugga ner dem till fin jord. Har ni provat ytkompostering?

Hoppas att det här trevliga, nederbördsfria vädret håller i sig ett par veckor till - jag skulle gärna vilja praktisera litet mer höstsådd. Det damp faktiskt ner ett prassligt paket från Runåbergs härom dagen med morotsfröer och palsternacksfröer som jag gärna skulle vilja få ner i jorden!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB