Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nu blommar löken

Onsdagen den 26 juli 2000

Vilken upp-och-ner-vänd sommar det har varit hittills. Väderleksrapporterna visar lägre temperaturer i södra Sverige än här uppe i norr. Vi har gått omkring med nästan tropik-känsla de senaste veckorna: fuktigt och varmt. Tack och lov har vi i alla fall inte haft lika fuktigt här som de översvämningsdrabbade stackarna längre söderut. Är du nöjd med sommarvädret?

Ja, när jag ser bilderna på hus som rasar ihop känns det litet fånigt att hetsa upp sig så över årets invasion av larver på kålplantorna. Mer eller mindre över natten var de där tyckte jag - kålmal, kålfjäril och gud vet vad. Alla tuggar med gott mod, så svartkålen ser ut som franska spetsar och broccolin går inte att äta för alla larver. Vilken skillnad mot i fjol när jag knappt såg en enda liten larv. Jag greps ju av panik till en början, och såg framför mig hur jag skulle få tillbringa veckovis med att klämma larver. Men faktiskt, i år har jag ingen lust att klämma larver! Nej, jag ids helt enkelt inte - jag strejkar! Låt de små kräken äta upp broccolin då! Ha, nu känns det bättre!

Istället för att gråta över spilld mjölk (maskäten broccoli) kan jag ju glädja mig åt resten av grönskan. Fläderbuskarna till exempel, som började blomma för någon vecka sedan. De tre små fläderbuskarna, som jag planterade i fjol, är ju rätt så små fortfarande, så det blir inte så många klasar. Allt eftersom de slår ut, plockar jag och kokar små små satser fläderblomssaft. Vilken lyx! Eftersom det inte finns fläder vilt här uppe, och inte så mycket i odling heller, känns de tunga väldoftande klasarna härligt exotiska!

Något annat som känns litet exotiskt är sommarsquashen. Jaja, jag vet att den är så härdig och allt det där, men den ser i alla fall exotisk ut med sin frodiga saftiga grönska och sina orangegula blommor.  Och i dagarna har den gett sin första lilla skörd! Sorten "Cocozelle" nedkom med en 2dm lång, vackert strimmig sak. God var den också! Nu väntar jag med spänning på att "Tondo di Nizza" också ska börja ge skörd, men den verkar vara litet senare.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Ja just det - den blommande löken. Jo, det är faktiskt luftlöken som har fått fnatt i år. Förutom att den sätter sina vanliga topplökar, har den dessutom fått för sig att blomma. Smala stänglar skjuter upp kring topplökarna, och avslutas med ett par små försynta vita blommor. Månntro om det blir frön? I så fall måste jag prova att så dem - man vet ju aldrig vad som kan titta upp!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Luftlöken blommar framför malörten.


Fläderbuskarnas exotiska, doftande klasar.


Squash "Cocozelle".

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB