Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstså grönsaker

Så vissa grönsaker sent på hösten och få ett försprång nästa säsong! Fröna ligger i vila under vintern men gror till våren medan du ännu är en yrvaken odlare. Belöningen är en tidigare första skörd och du har dessutom sparat tid i trädgårdens underbara men hektiska vårbruk!

Av Katarina Kihlberg

Förr brukades jorden för att ge så mycket skörd som möjligt under så stor del av året som möjligt. Den egna produktionen av mat var livsnödvändig. Nu odlar vi egna grödor för att det är roligt, gott, nyttigt och oerhört tillfredsställande. Misslyckas vi står matbutiken öppen nästan dygnet runt.

Men varför ändå inte utnyttja gamla goda knep för att optimera utkomsten, till exempel genom att förbereda nu för en tidigare första skörd nästa säsong. Precis som vi kan vara morgon- eller kvällsmänniskor kan vi ha olika årsrytm och olika mängd tid för trädgården över året. För den som älskar att greja i trädgården även sent på säsongen är höstsådd av grönsaker en utmärkt sysselsättning.

Höstså grönsakerna sent!

Principen för höstsådd av grönsaker är att börja så sent som möjligt men innan tjälen gått ner i marken. Börjar du för tidigt är det risk att fröet gror redan under hösten, vilket inte är tanken. Skulle tjälen ändå hinna före dig kan du prova så ändå men täcka fröerna med lite jord.

Var noga med att rensa bort ogräs innan sådd eftersom du inte kommer kunna hacka och bearbeta jorden till våren när du står där med dina fina tidiga små grönsaksplantor!

Vilka grönsaker kan höstsås?

Frön som tål kyla är bland annat gräslök, lök (lökfrön alltså, inte sättlök), morot, palsternacka, rättika, svartrot, spenat, dill, persilja och sallat. Dessa är väl beprövade men inget hindrar förstås att du provar andra sorter och stolt meddelar nästa år att det gick alldeles förträffligt!

#Så även sommarblommor#

Vill du få in lite blommor i kökslandet kan en del ettåriga sommarblommor med fördel sås på hösten. Prova exempelvis ringblommor, atlasblommor, sömntuta, blåklint och romersk riddarsporre.

Glöm inte sätt skyltar eller skriva upp vad du har sått var!

Läs också!

Höstså perenner

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB