Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstså perenner

Lugnet lägger sig så sakteliga i trädgården. Därmed inte sagt att lusten till den är mindre, men tempot är ett annat. Varför inte passa på, en vacker höstdag, att i lugn och ro så perenner och uppleva den härliga känslan av att nästa säsong redan har smygstartat.

Av Katarina Kihlberg

För många perenner är höstsådd det naturliga. Vissa frön gror först efter att ha utsatts för en period av kyla. När du köper fröer och det står på påsen att de ska stratifieras betyder de att fröerna behöver kylbehandlas innan det kan gro. Detta gäller de flesta perenna växter som har sin hemvist i ett tempererat klimat.

Det är bara att blicka ut i våra höstträdgårdar för att inse att denna process pågår varje år. De mogna fröna faller till marken på hösten, ligger i vila under den kalla perioden och gror först när solen och värmen kommer till våren. Även perenner som inte nödvändigtvis behöver en kylperiod för att gro kan sås på hösten.

Förbered jorden före höstsådd

Om du höstsår dina perenner direkt på den plats de ska växa upp nästa säsong är det viktigt att förbereda ordentligt. Luckra och förbättra vid behov jorden och rensa bort allt ogräs. Tänk på att du inte kommer kunna fara fram i jorden i början av nästa säsong då de små plantorna börjar komma upp.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Så i krukor

Många höstsår sina perenner i krukor för att kunna vänta med att bestämma växtplats till nästa år. Så i plastkrukor, 2−3 frön/kruka, eller i tråg. Använd vanlig jord men lägg ev ett lager såjord överst i krukan. Vattna igenom jorden innan du sår. Täck gärna krukan med grovkornig sand, om du har någon sådan.

Gräv ner krukorna i jorden i exempelvis köks- eller potatislandet som ändå har gott om plats på vintern. Undvik dock trädgårdens allra vårsoligaste plats. Nedgrävda i jorden får krukorna ett naturligt skydd mot uttorkande sol och vind men också mot den värsta kylan.

Tips för din höstsådd!

När och om snön kommer bildar den ett skyddande täcke för dina sådder. Nog för att de behöver en kylperiod men alltför sträng kyla kan de gärna skyddas mot. Kommer ingen snö kan du räfsa upp ett lager löv eller lägga granris över. Detta bidrar även till att hålla fukten.

Till våren, när den första luriga vårsolen tittar fram – den som lovar mer av värme än den håller − är det bra att täcka höstsådden med fiberväv.

Obs! Om du sår frön som är ljusgroende (står på påsen) ska du inte täcka dem med jord när du sår!

Bra sorter att börja med

Prova höstså exempelvis olika sorter av vallmo, prästkrage, primula (ljusgroende), flerårig riddarsporre, violer, myskmalva, blåklockor, lavendel, aubretia och blå bolltistel. Du kan naturligtvis själv prova dig fram och så dina egna favoriter.

Stratifiering vid vårsådd

För dig som vill så perenner på våren är det bra att veta att det går att skapa en låtsasvintervila hemma i kylskåpet. Men mer om detta till våren!

Läs också!

Höstså grönsaker

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB