Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Möt hösten med blommor

Nu finns höstens härliga blommor i butikerna. Astrar och krysantemum i generösa buketter trängs med frodiga rumsväxter, såväl gröna som blommande. De är odlade under ljusa sommarmånader och är därför särskilt friska och starka. Dessutom säljs de till priser som hör till årets bästa.

Den tidiga hösten är en ypperlig tid att förnya bland de gröna växterna. Dagarna är fortfarande relativt långa och ljusa, och inomhusluften är ännu inte vintertorr. Därför anpassar sig växterna lätt till livet på fönsterbrädan. Och det är nu det finns mest att välja bland; ormbunkar, fikusar av alla de slag, sparrisar, murgrönor och mycket annat.

Nya sorters höstglöd
Många växter får vi i höst se i nya färger och former. Den tåliga höstglöden (Kalanchoë) lanseras i tre läckra terracottafärgade nyanser. 'Tenflame' är mörkast och drar åt tegelrött. 'Tencotta' är något ljusare och 'Tenterra' är snäppet ljusare ändå. Alla tre har färgskiftningar i kronbladen och mörkare stråk i blommans mitt. De är fina tillsammans, men är också härliga att kombinera med blommor i avvikande färg som blått eller gult.

Andra Kalanchoë i värmande hösttoner är t.ex. 'Klabat' som har kraftigt orange blommor med gul mitt och den mildare orange 'Sofie'.

Höstglöd hör till de fantastiska växter som trivs såväl i ett ljust fönster som inne i rummet. Flera plantor tillsammans i en korg eller vid kruka blir en magnifik och hållbar bordsdekoration. Vattna sparsamt och låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Med fjärilsform
Cyklamen är en klassisk höstblomma som finns i många ljuvliga nyanser av rött, rosa, vitt och violett. Få krukväxter kan i skönhet och elegans mäta sig med en stilig cyklamen. Blommorna är vackert fjärilsformade, bladverket är grågrönt och stadigt.

Cyklamen älskar svala, ljusa miljöer och är därför perfekt för inglasade uterum. Där står plantorna vackra och blommar i månader. Cyklamen kan till och med användas utomhus. De klarar faktiskt lätta frostknäppar. Nattens kyla kan slå plantorna till marken, men när dagstemperaturen stiger reser de sig igen som om inget hänt. Om inte kylan varit alltför svår vill säga.

Men framför allt är cyklamen en växt för våra boningsrum. Där ser vi dem och kan njuta av dem allra mest. Det finns stora, härliga cyklamen som passar på ett bord, små, söta minicyklamen som av många upplevs som tåligare och mindre ljuskrävande än de stora, och så finns det en mellanstorlek; midicyklamen. De är alldeles lagom stora för fönsterbrädan.

Blad och blommor hos cyklamen skjuter upp från en knöl i jorden. Undvik att vattna direkt på knölen. Blom- och bladfästena kan ruttna om det blir alltför fuktigt. Vattna utmed krukkanten istället, eller låt plantan suga upp vatten underifrån. Det är lagom att låta krukan stå i vatten ca 20 minuter. Finns det fortfarande vatten kvar efter den tiden får du hälla bort det, annars blir det alltför vått runt rötterna. Låt jorden torka upp så bladen tenderar att börja svacka innan du vattnar nästa gång.

I boningsrum trivs cyklamen bäst i ett ljust fönster utan värmande element. Där har knopparna störst chans att utvecklas och blomningstiden blir längsta möjliga. Men visst är cyklamen tjusigt på mat- och soffbordet! Där kommer plantornas och blommornas sköna former helt till sin rätt. Det kan kanske uppväga en kortare hållbarhet.

Stor variation
Krysantemum är en annan av höstens friska skönheter. Både som krukväxt och snittblomma finns den i många skepnader, nya sorter dyker ständigt upp. En del har välfyllda blommor, andra enkla. Färgerna är ofta starka och mustiga. Vinrött, orange, rost och gult i olika toner är bara några av krysantemumens alla kulörer.

Det finns klotformade jätteexemplar i kruka som är mycket imponerande. De passar vid entrén eller i ett ljust uterum. I fönsterkarmen eller på bordet är de mindre storlekarna mer lätthanterliga.

Snittkrysantemum säljs ofta med långa stjälkar. Skär gärna ner dem och gör knubbigare buketter. Krysantemum är roliga och lätta att blanda med andra snittblommor, t.ex. rosor, gullris (Solidago) eller blå halsört (Trachelium). De vackra, brunröda fröhusen av Hypericum är utsökta tillsammans med krysantemum i varma färger.

Sköt snittblommorna rätt
Ta väl hand om snittblommorna, så håller de längre. Skär nya snittytor med vass kniv och sätt blommorna i friskt vatten, gärna med snittblomsnäring. Det ska inte finnas några blad under vattenytan i vasen.

Till mjuka stjälkar är kallt vatten bäst, de medelhårda föredrar ljummet vatten och vedartade stjälkar vill ha vattnet varmt. Byt vatten i vasen ofta om du inte använder snittblomsnäring.


Bland höstens praktfulla blommor märks Kalanchoë i nya terracottafärger och andra varma nyanser. I buketten finns krysantemum och guldgul sidenört (Asclepias).
Foto: Tommy Durath

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB