Hemträdgården 6
Glöm inte fåglarna!
Vintern är en utsatt tid för småfåglar, och en bra fågelmatare kan göra stor skillnad. Birdie är en ny fågelmatare som kombinerar snygg och smart design med praktiska funktioner. Den har en generös volym på 1,8 liter och en justerbar frölucka, så att du enkelt kan anpassa den för olika frösorter. Den lilla sittytan hindrar att fågelspillning hamnar bland fröna, vilket också minskar risken för spridning av salmonella bland besökarna.
Birdie är enkel att både montera och rengöra, och kan hängas i träd eller monteras på väggen. Den består av endast tre delar och tack vare den genomtänkta designen är det lätt att fylla på frön. Fågelmataren är framtagen i samarbete med ornitologer och säljs av Hammarplast, där du kan läsa mer på www.hammarplast.com eller ringa 0477-450 00. Att mata fåglarna är inte bara till glädje för dem, det ger även dig möjlighet att uppleva fågelliv på nära håll under vinterhalvåret.
Frostade äpplen – tänk på vinterförvaringen
Hösten är skördetid för äpplen, men så snart vinterkylan slår till riskerar frukten snabbt att förstöras om den inte skyddas ordentligt. Att förvara äpplena i lådor utomhus, i oisolerad bod eller på altanen kan gå bra en bit in på hösten. För att skydda mot lättare frostknäpp kan du använda tidningspapper, en gammal matta eller en filt. Men var uppmärksam på temperaturväxlingar – när vinterkylan kommer på allvar kan äpplena snabbt ta skada, även vid korta köldperioder, och blir då oätliga trots att de kanske ser vackra ut med rimfrost.
Det tryggaste är att lagra din skörd i jordkällare, frostfritt förråd eller garage – idealtemperaturen är 0 till +5 °C, gärna i kombination med hög luftfuktighet. Om du inte har möjlighet till detta är det viktigt att ta in äpplena i tid, särskilt om du reser bort eller om väderprognosen lovar köld. Tänk på att se över och sortera din lagrade frukt regelbundet för att undvika rötangrepp.
Ha is i magen – undvik istulpaner
Tulpaner har blivit en självklar del av vinterns blomsterprakt för många svenskar, men det gäller att se upp under säsongens början. Tulpaner som kallas ”istulpaner” drivs upp genom att lökarna får rota sig i lådor och sedan fryses ned för att blommas vid en annan tidpunkt än normalt. På så sätt kan ett begränsat tulpansortiment presenteras redan under hösten eller före jul. Dock har dessa tulpaner ofta sämre kvalitet och kortare hållbarhet än säsongens primörer. Därför rekommenderas det att vänta till den riktiga tulpansäsongen; då är utbudet större och blommorna gladare och håller längre i vasen.
Stjärnglans till jul – sköt om din julstjärna
Julstjärnan (Euphorbia pulcherrima) förkroppsligar verkligen den svenska julen med sina röda, vita, rosa eller brokiga högblad. Visste du att det vi kallar blommor egentligen är färgade högblad? Själva blomman är den lilla, gula knoppen i mitten.
Julstjärnan är mycket känslig för kyla. Den måste slås in ordentligt vid transport hem från affären och bör aldrig ha stått ute på ett kallt torg. Placera den ljust och undvik drag, håll jorden lätt fuktig med ljummet vatten och låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna – men den får aldrig torka ut helt. Om du tänkt spara din växt efter julen, kan du tillföra en svag dos näring från vår till höst. Blomsterhandeln erbjuder förutom de klassiskt röda även spännande sorter som 'Winter Rose' med krusiga högblad, röd-vita 'Sonora White Glitter' och den ovanliga 'Jester' som liknar en jokerhatt.
Prisbelönt ärta bevarar odlingshistoria
En av årets höjdpunkter i trädgårdssverige var att Elsa Antonsson från Södra Vi mottog utmärkelsen Guldärtan för sitt långvariga arbete med att bevara den gamla ärtsorten spritärt-stensärta. Hela sextio år har hon hållit sorten i odling, och ärtan har gått i arv inom släkten i över hundra år. Guldärtan delas ut av POM – Programmet för Odlad Mångfald till eldsjälar som värnar om den odlingsrelaterade biologiska mångfalden.
POM arbetar nationellt med att inventera, samla in och bevara svenska kulturväxter. Genom initiativ som Fröuppropet och Perennuppropet har tusentals bidrag kommit in från hela landet. Dessutom erbjuds utbildningar för inventerare inom bland annat rosor, perenner och frukt/bär. Låter det intressant? Mer om POM:s projekt och kommande utbildningar hittar du på www.pom.info.
Parkpris till forskning för utevistelse och grönska
Att parker och grönområden är viktiga för vår välmående är nu vetenskapligt bevisat. Docent Patrik Grahn vid SLU i Alnarp tilldelades Dalecarlicapriset av Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare för sin forskning som visar att utevistelse förbättrar människors hälsa och livskvalitet. Sådana rön är viktiga argument i arbetet med att bevara och utveckla grönområden.
Sävsjö kommun fick stadsträdgårdsmästarnas pris för sitt gedigna och långsiktiga arbete med stadens grönska – ett föredöme för andra. Och i tävlingen Sveriges vackraste park röstade både jury och allmänhet (hela 8000 personer!) fram Örebro Stadspark som årets vinnare. Nästa gång du besöker någon av dessa platser, passa på att njuta av grönskan!
Nygammalt skydd mot rådjur och gnagare
Rådjur och smågnagare kan snabbt ställa till skada i trädgården. TWI Antignag är ett avskräckningsmedel som säljs igen, nu med godkännande från Kemikalieinspektionen. Medlet bygger på pepparextrakt (capsaicin), och doft, smak samt konsistens gör att produkten skyddar allt från älg till sork. Effekten sägs vara upp till sex veckor. Produceras och distribueras av Thulica AB i Lindome, och erfarenheter av medlet får gärna skickas till Eva Wirén för utvärdering.
Denna sammanställning ger en aktuell översikt av praktiska vintertips och inspiration för trädgårdsvänner – från fågelmatning och äppelförvaring till julblommor, biologisk mångfald, parker och skydd mot rådjur. Fler tips och fördjupning hittar du via de bifogade länkarna i respektive avsnitt.
Läs också Satsa på vår- och höst