Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 5

Kort och Gott från Hemträdgården 5 -2001 av Inger Palmstierna, hortonom, trädgårdsskribent, ordförande i Uppsala TrädgårdsSällskap.

Chelsea Flower Show
England är på sätt och vis symbolen för trädgård och det land varifrån vi hämtar många av våra idéer och inspiration. Många gånger kommer vår egen mycket intressanta trädgårdskultur i andra hand och vi sätter England som förebild och modell. Det är lite synd för vi har helt olika förutsättningar, ett helt annat klimat, andra problem och många fördelar. Trots detta är det dock roligt att se varthän trädgårdsmodet är på väg och då är det Chelsea Flower Show som visar vägen.

Den stora trädgårdsutställningen innehåller flera delar. Mest intressant och det som drar till sig störst uppmärksamhet är utställningsträdgårdarna.

Årets stora vinnare var en japansk trädgård, inte alls särskilt märkvärdig men stillsamt vacker. Det var inte den grusyta med öar av sten och vatten vi är vana att se utan en mer naturlik trädgård.

Tittar man på trenderna var det lite mindre av den traditionella engelska torpträdgården och lite mer enkla linjer och kraftiga kontraster. Vanligen finns där alltid variationer på temat "stinsens övergivna torp" eller "den gamla ruinen". I år var det mer rena, moderna linjer.

Mycket vacker och uppskattad var The Laurent-Perrier Harpers & Queen Garden. Den bestod av en enorm massa blommor i en vildäng. Blomsterängen omslöts av en cementmur och det fanns en terrass av sten. Vattenkanaler i rostig plåt var avsedda som champagnekylare! Kontrasten mellan det hårda, urbana och den mjuka, vilda växtligheten var effektfull. Även den belönades med en guldmedalj. Likartad effekt gav The Xceptional Garden skapad kring ett X. X:et består av vattenkanaler i akrylplast omgivna av ett hav av rosa och röda engelska rosor.

Den engelska publiken var inte så imponerad och det har kommit många åsikter om att "betong och pynt" dominerar i stället för en nyskapande växtanvändning.

Topplista över träd och buskar i USA
I USA har forskare i 17 stater valt ut de 10 allra bästa träden och buskarna i USA. Detta har gjorts i försök på mer än 30 platser i landet under ledning av jordbruksminsteriet. Detta är intressant även för oss, många men inte alla växter från Nordamerika går bra också i Sverige. Mer information om växterna får man på www.organicgardening.com/library/ornamentals.html.

  1. Rhus aromatica 'Konza', rönnsumak
    1. Shepherdia argentea 'Sakakawea', bisonbuske
    2. Cornus alba ssp. stolonifera 'Cardinal', videkornell
    3. Cornus amonium 'Indigo', kornell
    4. Larix occidentalis, kaskadlärk
    5. Physocarpus opulifolius 'Nugget', smällspirea
  1. Betula nigra 'Fox Valley', svartbjörk
  2. Viburnum 'Emerald Triumph', olvon
  3. Berberis 'Emerald Carousel', berberis
  4. Weigela 'White Knight', trädgårdsprakttry
    Organic Garden, maj/juni 2001

    Växtskydd på CD-rom
    Info-Garden HB har givit ut en CD-skiva med växtskydd. Den innehåller omkring 300 skadebilder och man kan via en guide leta sig fram till vilken den troliga skadan är. Programmet har utarbetats för svenska förhållanden och innehåller färgbilder. Tanken är att man i tid ska kunna upptäcka skadan. De som gjort CD-skivan är Ulrika Elfström som är hortonom med odlingsinriktning och Martin Göransson som är plantskolist.

    Samma företag har också hemsidor med odlingsinformation på adressen www.odlingstips.com. Där erbjuder man just odlingstips, pollineringslistor och barnsida. De har också en WAP-sida kallad global-gardener.com där man kan hämta information om fruktträd och rosor på flera språk.

    Ny trädgårdsmässa
    I vår kommer trädgårdsmässan i samarbete med FOR att äga rum på Stockholmsmässan. 11-14 april går den av stapeln i rymligare och luftigare lokaler i Älvsjö. Programmet kommer att bli minst lika bra och föreningarna kommer att kunna delta på goda villkor. För oss alla blir det enklare med parkering och pendeltåg då Stockholmsmässan klarar av en större publik än vad Sollentunamässan gör.

    Biologisk mångfald
    En ny portal om biologisk mångfald har öppnats på Internet. Här hittar man mängder med information om skogen, havet, främmande arter, genetiskt modifierade organismer (GMO) med mera. Portalen är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Sveriges Lantbruksuniversitet, Centrum för biologisk mångfald med flera intressenter.

    Trädgårdstips på nätet
    Trädgård är mycket populärt och jag får många frågor om program för trädgårdsplanering, register osv. Det mesta är tyvärr för icke svenska förhållanden med de begränsningar som finns. I övrigt finns mycket att hämta på nätet för den som har tid.

    Mitt tips är att redan före jul gå upp på nätet och söka sig fram till olika fröfirmor. Mycket av det som säljs från England kräver ganska lång förkultivering. Väntar man fram tills det egentligen är dags så kan det bli för sent för en hel del nyheter. Mängder med adresser finns i Hemträdgården 1/2001 i artikeln om frönyheter.

    Ovanliga växter
    Från Thompson & Morgan kan man beställa i en katalog kallad The Gardener's Companion Catalogue 2001. Den innehåller många ovanliga växter och nyheter. Som vanligt får man chansa och se om växterna är härdiga i vårt klimat, men det är alltid lika roligt att hitta nya, tacksamma växter. Nytt för i år är två perenna dvärgnävor Geranium 'Purple Pillow' i en för nävor ny rödaktig blomfärg och Geranium 'Kahlua' som har djupt brunröda blad och små rosa blommor.
    The Garden, augusti 2001

    Ny nationalpark i Skåne
    Skånes tredje och Sveriges 27:e nationalpark öppnades i juni. Det är en av norra Europas största, skyddade ädellövskogar och den ligger på Söderåsen. Parken är 1 625 ha stor och där finns vandringsleder, cykelleder, raststugor och Skäralids naturum med besökscentrum och utställning.
    Miljöaktuellt nr 5, 28 juni 2001

    Objudna gäster i trädgården
    Många olika växter i en och samma trädgård lockar till sig ett större urval "bra" insekter. Yrkesodlaren som kanske bara har ett helt fält med morot och vitkål får större problem än vi hemträdgårdsodlare som blandar om i trädgården. Bästa sättet att bekämpa skadeinsekter är att se till att det finns en rik flora av bra insekter och smådjur. Vatten är ett sätt att locka insekter, rikligt med blandade växter ett annat. Växter som är särskilt bra på att locka insekter är: blåklint, strandkrassing, gurkört, kompassört (Silphium laciniatum) färgkulla, fänkål, amerikansk bergmynta, sälg som får videkissar, prydnadsgräs som växer i tuvor och majs.
    Organic Garden, maj/juni 2001

    Tungarbetad lerjord
    Lerjord är en bra odlingsjord ur näringssynpunkt men besvärlig sett ur andra synvinklar. Den är kall, tung och svår att hantera rätt. Den kan vara för torr eller för blöt och är oftast kompakt. Om resultaten i grönsaksland och rabatter inte blev de förväntade kan det bero på en tung och svårarbetad lerjord, inte på att du som odlare gjort fel. En bra lerjord är däremot mycket tacksam att hantera.

    Lerjordar bör förbättras med först och främst mullhaltiga material som kompost, löv, gräsklipp, komposterad barkmull, växtrester, torvmull, hö, halm - ja, i stort sett allt från växtriket. Bäst är att kompostera materialet för att sedan tillföra det till ytjordlagret. Ju mer man kan lägga på desto bättre, 15 cm tjockt lager är bra. När mullhalten har höjts kan man också tillsätta sand eller grus men aldrig enbart det. Lerjorden bör inte heller fräsas och man ska vara försiktig med att gå eller köra på jorden när den är fuktig. Lerjorden bör höstgrävas ytligt så att stora kokor kan frysa sönder under vintern.
    Fakta Trädgård-fritid nr 27 2001, Eva-Lou Gustafsson

    Friska träd
    Bästa sättet att hålla träd i parker och trädgårdar friska är, enligt The International Society of Arboriculture, att täcka jorden ordentligt. Man ska ta bort allt gräs på en radie av 30 cm runt om trädet. På så vis riskerar man inte heller att skada trädet med gräsklippare eller trimmer. När gräset är bortskalat täcker man med tidningar och sedan ett 7 cm tjockt lager av täckbark eller träflis.

    Min kommentar: På unga träd bör man i stället täcka med gräsklipp i tunnare lager. Nedbrytningen av bark eller flis kräver mycket näring som tas från jorden. Äldre träd klarar detta bra men helt nyplanterade träd behöver all näring och vatten de kan få.

    Problemen är desamma
    Vid Chelsea Flower Show finns precis som på vår Trädgårdsmässa möjlighet att få råd och hjälp med olika problem. Det vanligaste problemet man hade i år var sniglar och snäckor. Inte helt oväntat efter den blöta sommaren, hösten och vintern förra året.
    The Garden, augusti 2001

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB