Hemträdgården 1
Kort och Gott från Hemträdgården 1-2008 av Eva Wirén, hortonom & trädgårdsrådgivare.
Sur jord
Många krukväxter kräver ett lågt pH-värde (surt) i jorden för att trivas. Det gäller t.ex. gardenia och kamelia, två blommor som blivit allt vanligare i takt med uterummens popularitet. Azalea, hortensia (för blå blomning), flamingoblomma, brunfelsia, rumsgran och många ormbunkar uppskattar också en jord utan kalk.
Nu har Hasselfors tagit fram Blomjord med lågt pH, vilket förenklar för oss konsumenter att tillgodose behovet för surjordsväxterna. pH-värdet ligger på 4,0–5,0 (vanlig blomjord har pH 5,5–6,5).
Jorden går naturligtvis lika bra att använda till perenner och småbuskar i krukarrangemang utomhus. Påsstorleken 10 l verkar dock mest avpassad för inomhusväxter.
www.hasselforsgarden.se
Perenn 2008
Vitblommande fläcklungört, Pulmonaria officinalis, är vald till Årets Perenn 2008. Den är nog lite av en doldis för många och väl värd att lyftas fram. Fläcklungört är en tidig perenn, ca 25 cm hög, med blomning som startar i april–maj. Bladen är mörkgröna med silvervita fläckar, och tillsammans med de vita blommorna lyser den verkligen upp skuggiga lägen. Det är också där den trivs bäst, som marktäckare i halvskugga under träd och buskar, och mellan högre perenner. Även sniglar gillar skugga som bekant, men lungörten lämnar de ifred.
Det finns flera vitblommande sorter. Vanligast är 'Sissinghurst White', 'White Wings' och 'Ice Ballet', alla för övrigt utmärkt sällskap i Mästarrabatten 2008, se nedan!
Årets Perenn utses av de svenska perennodlarna som varje år väljer en frisk, vacker och härdig perenn, värd lite extra uppmärksamhet.
www.perennagruppen.com
Rabatt 2008
Sköna bladverk vill årets Mästare Henrik Morin att vi ska upptäcka, framför allt ormbunkarnas stilfulla grönska som håller hela säsongen. Hans Mästarrabatt ”Ormbunkar & Vänner” är en frodig och lättskött komposition där skira ormbunkar möter kraftigare blad och barr. Det är en skuggrabatt för normalfuktig jord som förutom fem olika ormbunkar även rymmer blommor och lökväxter. Just blomsterlök passar mycket bra att kombinera med ormbunkar som är lite tröga på våren.
Henrik Morin är trädgårdstekniker och arbetar med trädgård på många olika sätt, bl.a. rådgivning till fritidsodlare (se Ring så svarar vi Ht 3/2007 eller www.tradgard.org).
Kompositionen är bara att kopiera, helt eller delvis. Folder med skiss, växtförteckning och planteringsråd ska från och med mars finnas i trädgårdsbutiker över hela landet, eller hämtas på www.mastarrabatten.se.
Varje år lanseras en ny Mästarrabatt skapad av mästare inom trädgård för att passa i vanliga villaträdgårdar. Syftet är att inspirera till nya sätt att komponera med växter och att visa på särskilt odlingsvärda sådana. Bakom konceptet står Gröna näringens riksorganisation GRO Plantskolor.
Vänsterklipp i trädgården
Mellan 12 och 15 % av befolkningen är vänsterhänt och många upplever hinder i köket, trädgården, på kontoret etc. Allt för Vänsterhänta är ett företag specialiserat på produkter enbart för vänsterhänta, bland annat sekatörer. Försäljning sker via hemsidan www.alltforvansterhanta.se och här finns även intressant och rolig information kring vänsterhänthet.
Hejda päronrosten
Päronrosten är en svamp som tycks bli allt vanligare. På många ställen i Sydsverige har den redan mer eller mindre omöjliggjort odling av päron. Nu förefaller rosten att spridas längre upp i landet, enstaka observationer finns från Stockholm och Uppsala. Svampen överlever och sprids genom att sommartid infektera päronträd medan den övervintrar och även sommartid finns på vissa arter av enar.
Fritidsodlingens Riksorganisation FOR har gett uppslag till ett examensarbete på lantbruksuniversitetet i Alnarp som resulterat i att en student specialstuderat päronrostens biologi och spridning. Det blir mer om päronrosten i Ht framöver men den som redan nu önskar fördjupning kan hämta Kristine Karlssons arbete på http://epsilon.slu.se.
Se även Ht 4/2006, s 52.
För att begränsa spridningen är det angeläget att vi slutar att plantera de enar som riskerar att sprida päronrosten, främst sävenbom och så kallade kinesiska enar. Vår vanliga, vilda en Juniperus communis smittas däremot inte och sprider därför inte päronrost!
En viktig uppgift för FOR är att informera plantskolor och trädgårdsbutiker om betydelsen av att hålla tillbaka eller helst stoppa försäljningen av smittspridande enar.
Skuggande siluett
Skuggflora heter en kollektion av insynsskydd i självhäftande, transparent folie från 3M. Det finns tre motiv som föreställer precis det namnen säger: Älggräs, Lind och Näckros. Färgen är guld eller silver. Siluetterna är främst tänkta att fästas på fönstrets insida, t ex för den som bor på nedre botten. En fördel är att de inte stjäl lika mycket ljus som många andra typer av insynsskydd. Kanske växthus och uterum är ytterligare användningsområden?
Skuggflora är framtagen av en svensk formgivare, Ingrid Unsöld, vars produkter finns i större designbutiker. Den säljs i separata A3-ark, ca-pris 300 kr/st.
Tulpaner älskar vi
Nu är tulpansäsongen här och då njuter vi verkligen av fräscha, krispiga svenskodlade snittulpaner - det säljs ca 1 miljon om dagen! Dubbla, gula 'Monte Carlo' är tulpanen som legat etta på 20-i-topp-listan under tio år. Den har nu fått ge vika för 'Leen van der Mark' som är röd med krämvita kanter. Tulpanens Dag infaller numer alltid 15 januari och då riktas det särskild uppmärksamhet på den svenska tulpanen. Tulpansäsongen pågår dock från januari och ända fram till påsk, och är du i Stockholm då så passa på att besöka Tulpanens hus i Bromma. www.tulpanenshus.se.
Tulpaner behöver mycket vatten så fyll vasen väl med friskt, kallt vatten. Det är bra om man efter ett par dagar snittar om stjälkarna och byter vatten.
Kruka för vinterväder
Det blir allt vanligare med fleråriga växter (ofta perenner) som vackert inslag i krukarrangemang utomhus. Vill man spara växten över vintern krävs isolering av krukan alternativt att växten planteras i en rabatt. Eller så använder man redan från början LindesbergsKrukan, en svensktillverkad kruka med isolerande egenskaper mot såväl köld som hetta. Krukan tillverkas i ett miljövänligt, mycket lätt, tåligt material som andas samtidigt som det isolerar. LindesbergsKrukan finns i tre modeller (Classic, Japan, Balcony) och fyra färger (rödbrun, svart, grå, blå).
Fråga i trädgårdsbutiken eller se lista över återförsäljare på www.madebyfagerdala.se, tel 0581–835 00.
Frö från öst
Vill du prova något annorlunda i sommar så kanske ryskt eller estniskt passar? Hos Jennys frön & sånt, ett nystartat postorderföretag i Huddinge, hittar du grönsaksfröer och även lite blomfrö från Ryssland och Estland. Se t.ex. den vackra blå Physalis 'Ploomi Moos' ("plommonsylt")! Förutom dessa kommer man att erbjuda större delen av sortimentet hos Plants of Distinction, en engelsk firma med fröer lite utöver de vanliga. Alla påsar förses med svensk odlingsinformation.
Sortimentet hos Jennys frön & sånt varierar med årstiden och vissa perioder finns det t.ex. blomsterlök. www.fron-och-sant.se
Kyl med träd
Plantera träd och anlägg fontäner! Det är ett billigt och vackert sätt att kyla ner vår stadsmiljö. Sten, betong, tegel, asfalt - städernas byggstenar - absorberar mycket värme och därför är städer i regel flera grader varmare än landsbygden omkring. Stadsklimatet är också torrare på grund av att vatten effektivt leds bort. Enkla lösningar som att satsa på mer grönska och vatten kan åstadkomma betydande resultat. Vi borde inte fokusera på enbart minskade koldioxidutsläpp.
Dagens Nyheter nov 2007
Blomjord med lågt pH
Vitblommande fläcklungört
Pulmonaria officinalis
Skuggflora
Klicka för större bilder!