Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 1

Sur jord, pH-värde och växtval

Många av våra populäraste kruk- och trädgårdsväxter trivs bäst i kalkfri miljö, det vill säga i sur jord. Exempel är gardenia och kamelia, vilka ökat i popularitet i takt med att uterum blivit allt vanligare. Men även azalea, hortensia (särskilt för blå blomning), flamingoblomma, brunfelsia, rumsgran och många ormbunkar uppskattar jord utan kalk där pH-värdet är lågt, oftast mellan 4,0 och 5,0. Det motsvarar vad vi benämner surjord – en jordtyp som lämpar sig särskilt väl för dessa växter då den möjliggör bättre näringsupptag och stärker växternas tillväxt.

För att underlätta för alla som vill odla surjordsväxter har Hasselfors tagit fram Blomjord med lågt pH (pH 4,0–5,0), vilket är betydligt surare än vanlig blomjord (pH 5,5–6,5). Den är särskilt framtagen för inomhusväxter men passar även till perenner och småbuskar i utekrukor (påsarna innehåller 10 liter, vilket gör användning inomhus extra smidigt).

Det är viktigt att anpassa jorden efter växtens behov. Surjordsväxter klarar sig ofta dåligt i vanlig trädgårdsjord, även vid generös gödsling, eftersom fel pH hindrar många viktiga ämnen från att tas upp av rötterna. För att skapa rätt miljö kan man tillföra torv eller använda specialjordar som rhododendronjord. Behöver man istället höja pH-värdet – för till exempel pioner eller vissa kålväxter – tillsätter man kalk.

Exempel på surjordsväxter

  • Gardenia
  • Kamelia
  • Azalea
  • Hortensia (blå)
  • Flamingoblomma
  • Brunfelsia
  • Rumsgran
  • Ormbunkar, t.ex. träjon

Tips för bästa resultat

För att se olika produkter och få ytterligare tips kan du besöka trädgårdsbutiker eller läsa mer hos etablerade aktörer i branschen.

Perenn 2008: Fläcklungört

Årets Perenn 2008, vitblommande fläcklungört (Pulmonaria officinalis), är en växt som förtjänar mer uppmärksamhet. Det är en lågväxande, tidigblommande perenn (ca 25 cm hög) med diskreta silverfläckar på det mörkgröna bladverket, och den lyser upp skuggiga partier i trädgården med sina vita blommor under april och maj. Fläcklungört fungerar särskilt bra som marktäckare i halvskugga, exempelvis under träd och buskar eller bland högre perenner – en plats där även sniglar trivs, men som lungörten klarar sig ifred från.

Det finns flera attraktiva sorter, där de populäraste är 'Sissinghurst White', 'White Wings' och 'Ice Ballet'. Alla dessa är för övrigt utmärkta sällskap i Mästarrabatten 2008.

Årets Perenn väljs årligen ut av svenska perennodlare; läs mer hos Perennagruppen.

Så planterar du fläcklungört

Lungört vill ha mullrik, fuktighetshållande jord i halvskugga. Dela plantorna tidigt på våren för att föröka och föryngra beståndet.

Rabatt 2008: Ormbunkar & Vänner

Mästarrabatten 2008 – "Ormbunkar & Vänner", skapad av trädgårdsmästaren Henrik Morin, lyfter fram ormbunkarnas variationsrika grönska. Här möts flera olika ormbunksarter, blommor och blomsterlök i en skuggig rabatt för normalfuktig jord – ett koncept som är både lättskött och frodigt. Blomsterlök passar särskilt bra ihop med ormbunkar, som traditionellt är sena på våren.

Skapa din egen mästarrabatt

Henrik Morin arbetar med trädgård i många former, bl.a. genom rådgivning till fritidsodlare (läs mer på tradgard.org). En folder med skiss, växtförteckning och planteringstips finns (från mars 2008) i trädgårdsbutiker över hela landet. Bakom konceptet står Gröna näringens riksorganisation GRO Plantskolor. Syftet är att inspirera till nya och funktionella växtkompositioner i vanliga villaträdgårdar.

Växtförslag till rabatten

  • Olika ormbunkar (t.ex. träjon, safsa)
  • Vårblommande lökväxter
  • Skuggiga perenner

Vänsterklipp i trädgården

Ungefär 12–15 % av alla svenskar är vänsterhänta, något som ofta ställer till det vid val av vardagsredskap. Allt för Vänsterhänta är ett företag som specialiserar sig på redskap för vänsterhänta, exempelvis sekatörer anpassade för vänster hand. På hemsidan finns både produkter och kuriosa om vänsterhänthet.

Hejda päronrosten

Päronrosten är en svampsjukdom som blivit allt vanligare, särskilt i Sydsverige där den ibland gör päronodling omöjlig. Nu rapporteras spridning även längre norrut. Klicka här för foto på päronrost.

Päronrost överlever genom att på sommaren angripa päronträd, men den övervintrar och finns även sommartid på vissa enar. För att begränsa smittan rekommenderas att man inte planterar enar som kan sprida svampen, framför allt inte sävenbom och kinesiska enar. Den vanliga vilda enen (Juniperus communis) är däremot osmittlig! Fritidsodlingens Riksorganisation FOR arbetar aktivt för att informera plantskolor och trädgårdsbutiker om vikten av att undvika problematiska enar.

För fördjupning kring päronrostens biologi och spridning kan du läsa examensarbetet av Kristine Karlsson på https://epsilon.slu.se.

Så begränsar du päronrost

  • Undvik att plantera benägna enar nära päronträd
  • Ta bort angripna grenar på päronträd tidigt
  • Se över dina träd regelbundet på våren och hösten

Skuggande siluett

Skuggflora är en serie självhäftande, transparenta fönsterfolier i tre mönster: Älggräs, Lind och Näckros, i färgerna guld och silver. Dessa är diskreta insynsskydd och stjäl mindre ljus än andra lösningar – perfekta för fönster på bottenvåningen eller i uterum och växthus. Designen är framtagen av Ingrid Unsöld och Skuggflora säljs i större designbutiker.

Användningstips

Folierna är lätta att montera och ta bort vid behov samt passar såväl moderna som klassiska miljöer.

Tulpaner älskar vi

Nu är det högsäsong för svenskodlade snittulpaner – omkring en miljon säljs varje dag! Dubbla, gula 'Monte Carlo' har länge varit Sveriges mest populära tulpan, men nu har 'Leen van der Mark' (röd med krämvita kanter) tagit över förstaplatsen. Missa inte Tulpanens Dag den 15 januari, då extra fokus riktas på svenska tulpaner.

Tips för längre hållbarhet på tulpaner

  • Byt vatten och snitta om stjälkarna efter några dagar
  • Placera svalt på natten

Kruka för vinterväder

Allt fler perenner odlas som långa inslag i ut

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB