Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 2

Samodlad vitkål mindre angripen

Kålflugeangrepp visar sig ofta som vissnande plantor och utgör ett av de största problemen för kålodlare i hela Sverige. I ett storskaligt fältförsök vid SLU Röbäcksdalen konstaterades att när vitkål (Brassica oleracea) odlas tillsammans med rödklöver, så lägger den stora kålflugan (Delia floralis) betydligt färre ägg och angreppen minskar markant jämfört med renodlad vitkålsodling1.

Orsaker och ekologiska samband

Orsakerna till minskade angrepp bedöms vara flera. Dels kan samodlingsgrödan påverka kålflugans äggläggningsbeteende och försvåra för honan att hitta rätt plats för äggläggning, vilket leder till färre skador på kålplantorna. Dels gynnar samodlingen kålflugans naturliga fiender – såsom parasitsteklar och olika rovinsekter – tack vare ökad biologisk mångfald, något som även framhålls i aktuella rön på SLU:s hemsida. Detta resulterar i friskare kålplantor och tydligt minskat behov av kemisk bekämpning.

Ytterligare en effekt är att rödklövern genom sin kvävefixering förbättrar näringstillgången i marken och bidrar till en ökad mykorrhizabildning, vilket stärker både huvudgrödan och jordens ekosystem. Studier visar dessutom att det positiva samspel mellan grödorna ofta leder till förbättrad jordstruktur och god markhälsa, till gagn för efterföljande odlingar.

Praktiska råd och möjliga nackdelar

En viss konkurrens om ljus, vatten och näring kan dock förekomma när vitkål samodlas med rödklöver, vilket kan ge en något minskad skörd av vitkål. Denna kompromiss brukar emellertid uppvägas av de långsiktigt positiva effekterna på jord och gröda, samt den minskade risken för omfattande skadedjursangrepp. Enligt information på Blomsterfrämjandet ger mångfald och väl valda samodlingsväxter stabilare odlingssystem och bidrar till ett hållbart trädgårdsekosystem.

Vidare läsning och aktuella rapporter

För den som vill fördjupa sig rekommenderas ett besök på SLU:s hemsida under sektionen Forskning -> Trädgård, där pågående försök och projekt kring ekologisk växtskydd finns dokumenterade. Löpande nyheter och goda exempel inom samodling lyfts även på Blomsterfrämjandets sida, där aktuella odlingsråd ofta publiceras.

I samband med bevarandet av äldre kulturväxter och den ökade efterfrågan på hållbara odlingsmetoder lyfts även samodling upp inom ramen för POM (Programmet för odlad mångfald). Här samlas både vetenskapliga och praktiska erfarenheter om gamla och nya samodlingsmetoder samt kontinuerliga rapporter om utvecklingen av nationella bevarandearbeten.

Sammanfattande erfarenheter

Samodling av vitkål med rödklöver är ett effektivt och välbeforskat sätt att minska angrepp av kålfluga och samtidigt stärka jordhälsan. Med rätt val av samodlingsväxt och fokus på mångfald kan både kvalitet, resiliens och hållbarhet förbättras i odlingen. Att arbeta med integrerade och naturliga metoder, vilket även uppmuntras inom POM:s och SLU:s nätverk, bidrar till en friskare trädgård och en robust framtid för både odlare och natur.

Fotnoter


Referenser och användbara länkar

Läs också Hemträdgården 1

1: Notiser från SLU, april 2005.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB