Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 2

Kort och Gott från Hemträdgården 2-2006 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Samodlad vitkål mindre angripen
Kålflugeangrepp visar sig som vissna plantor och är ett stort problem för kålodlare i Sverige. När vitkål odlas tillsammans med rödklöver lägger den stora kålflugan (Delia floralis) betydligt färre ägg. Graden av kålflugeangrepp blir också mindre i samodlingen än i en ren vitkålsodling. Detta har konstaterats i ett storskaligt fältförsök vid SLU Röbäcksdalen. Orsakerna kan vara dels att samodlingsgrödan stör kålflugans äggläggningsbeteende, dels att kålflugans naturliga fiender gynnas av diversiteten i samodlingen och ger en ökad biologisk bekämpning.

Konkurrensen mellan samodlingsgröda och kulturväxt kan leda till en minskad skörd, men det ska ställas mot de möjliga positiva effekter som samodlingsgrödan har, tex. på kvävefixering och mykorrhizabildning. Dessa effekter kommer inte minst efterföljande gröda till del.
Notiser från SLU, april 2005

Trädgårds-lyssna!
Radions Odla med P1 kör igång 3 april. Sändningstiderna är måndagar kl 10.03 med repris lördagar kl 11.35. Så nu kan vi få lyssna på Maj-Lis Petterssons goda råd på en riktigt vettig tid!

Mångsidig plastkorg
Glada korgar i formbar plast, Tubtrugs, har synts på trädgårdsmässorna. Korgarna är användbara till många saker; att bära, blanda och samla i, som ytterkruka för stora växter, prylförvaring och mycket annat. Korgarna har handtag och eftersom de är mjuka kan de bäras med en hand och formas så att de går att hälla ur. Finns på Granngården; röda, gröna, blå, 42 liter, ca pris 131 kr.

Lek och lär med lök
Under våren kommer det att sticka upp mängder av blomsterlök på skolgårdar runtom i landet. Blomsterfägringen är ett resultat av att 100 skolklasser/skolor i september 2005 planterade 30000 lökar. Kreativa elever och lärare kontaktade press och skapade olika aktiviteter kring planterandet: räkna och mäta, rita, undersöka hur en lök fungerar.
Blomsterfrämjandet står för arrangemanget och lökarna skänktes från holländska blomsterlökstiftelsen IFBC.

Belöning till sakkunnig och engagerad pedagog
Gartnerfondens belöning 2005 har tilldelats hortonom Maj-Lis Pettersson på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Maj-Lis Pettersson har en unik bred kunskap om trädgårdsväxter och deras skadegörare, skriver man i motiveringen. Hon redovisar sina kunskaper på ett pedagogiskt och engagerande sätt. Maj-Lis producerar faktablad, artiklar, böcker, medverkar i radio och TV samt håller föredrag för små och stora grupper. Grattis Maj-Lis!

E-märkning av bärväxter
Det svenska kvalitetssystemet med E-plantor utökas nu med bärväxter. Många av våra populära bärväxter har förökats i generationer och sorterna har efterhand infekterats av sjukdomar. För att få fram friskt plantmaterial infördes för många år sedan ett certifieringssystem som innebär garanterat sunda och sortäkta plantor.

Det syns inte utanpå om en växt är certifierad eller inte, men genom att E-märka dem skiljer man ut de friska och underlättar för konsumenten att välja. Från och med i vår finns E-märkta sorter av hallon (inkl hösthallon), svarta och vita vinbär, krusbär, havtorn och blåbär. Fruktträden fördes in i systemet för snart tio år sedan. Håll utkik efter märket E-planta!
Se även www.eplanta.com.

Linnéjubiléet 2007
Ett år i förväg kan vi följa det kommande 300-årsfirandet av Carl von Linné. På www.linne2007.se ser du vad som är på gång, såväl utomlands som nationellt och regionalt! Det blir resor i Linnés fotspår, högtidsdagar, vetenskapliga konferenser och populärvetenskapliga föreläsningar, utställningar och trädgårdsarrangemang. Jubileet blir ett tillfälle att visa på Sveriges roll inom naturvetenskap och forskning. Med fokus på den unge och nyfikne vetenskapsmannen Linné hoppas man kunna uppmuntra och inspirera framför allt unga människor till naturvetenskapliga studier.

Trädgårdsföreningen är en utmärkt plattform för lokalt Linnéfirande. Planering pågår redan hos en del – hoppas riktigt många tar tillfället i akt till trevliga och lärorika aktiviteter.

Så vallmon glest
Opievallmo, Papaver somniferum, är en ettårig blomma som frösår sig rikligt. Om man låter den så sig fritt blir det främst små och klena exemplar. Så här kan man göra i stället: På våren när jorden reder sig är det dags att så. Fyll en hink till hälften med blomjord eller liknande porös jord, häll ner frö från några kapslar och blanda ordentligt. Gå runt i trädgården och strö ut jorden lite i taget på platser där vallmon ska växa till sommaren. Kom sedan ihåg - när tiden är så långt liden - att klippa bort flertalet frökapslar och bara spara dem som behövs till nästa års behov.
Haven feb 2005

Fransk trädgårdsfest
Resenärer på väg till Frankrike kan besöka en stor trädgårdsutställning i 1600-talsmiljö. På slottet Saint-Jean de Beauregard, knappt 3 mil söder om Paris, hålls Fête des plantes vivaces 28–30 april, med växter, plantskolor, idéträdgårdar, seminarier, redskap, fröer, hantverk, böcker m m. Särskilt tema för i år är trädgård och växter för torrt klimat. På slottet finns också en stor vacker köksträdgård, potager, restaurerad i 1600-talsstil och ett gammaldags duvslag.
www.domsaintjeanbeauregard.com

Äkta vara sökes
Ornäsbjörken är en björk med eleganta flikiga blad och vackert växtsätt. Den och andra träd med avvikande växtsätt, bladform och bladfärg var mycket populära under andra halvan av 1800-talet. De flesta av dessa har för längesedan försvunnit ur sortimentet och röner nu ett stort intresse inom POM:s Träd- och buskupprop.

Ornäsbjörken blev funnen i Dalarna 1767, men det dröjde 100 år innan den förökades upp och blev tillgänglig i handeln. Av de tiotusentals s k ornäsbjörkar som finns i parker och trädgårdar är endast en liten del just ornäsbjörk. I stället har flikbladiga björktyper från andra platser i Europa blivit ersättare, och det verkar inte som om den äkta varan går att köpa i Sverige i dag. Därför försöker man nu kartlägga vad som finns kvar av äkta ornäsbjörk i landet och har skaffat fram förökningsmaterial för att få igång en produktion. Mer om eftersökta träd och buskar kommer att läggas ut på www.pom.info.

Fakta Trädgård–Fritid SLU nr 113 "På jakt efter ornäsbjörk och pimpernöt". Fröuppropet redovisas i nr 114 "Vi odlade till husbehov". 018-671100, www.slu.se, välj forskning och sedan trädgård.

Proffsrabatt hemma
Mästarrabatten är ett rabattförslag som kommer att lanseras i landets trädgårdsbutiker. Varje år blir det en ny Mästarrabatt, ritad av nya mästare dvs. trädgårdsproffs. Startskottet går 2006 med rabatten "Välkommen hem", ritad av Mona Holmberg och Ulf Strindberg.

Mästarrabatten är skapad för att passa i en vanlig villaträdgård. Syftet är att inspirera till nya sätt att komponera med växter och att lyfta fram de som är särskilt odlingsvärda. Material om Mästarrabatten kommer att finnas från vår till höst i trädgårdsbutiker över hela landet. Den presenteras med växter, skiss, planteringsråd och skötseltips och det är fritt att kopiera hela eller delar av rabatten, precis som man vill.

"Välkommen hem" är en dröm i mjuka pasteller och allra vackrast under sommar och höst. Den består av ett tjugotal olika perenner samt rosen 'Sommerwind' och tuja 'Smaragd'.

Bakom lanseringen står GRO Plantskolor, de svenska producenterna av buskar, träd och perenner.


Mångsidig plastkorg


Maj-Lis Pettersson


Opievallmo
Papaver somniferum


Genom POM:s Fröupprop har man kommit många gamla sorter på spåren.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB