Hemträdgården 2
Guldäpple till biodlarna
"Biodlare gör stora insatser tillsammans med små insekter." Med dessa ord motiverades att Sveriges biodlare tilldelades Äpplets Hus guldäpple år 2007. Priset delades ut den 29 september i samband med Äppelmarknaden i Kivik, och är en årlig utmärkelse från den ideella föreningen Äpplets Hus till någon som gjort en förtjänstfull insats i äpplets värld.
Pollinatörernas avgörande roll
I prismotiveringen lyfts särskilt fram att honungsbin – tillsammans med humlor – är de viktigaste pollinatörerna för både odlade nyttoväxter och många vilda arter. En god pollinering är helt avgörande för riklig fruktsättning och ger dessutom ökad biologisk mångfald och bibehållen produktionsförmåga i kulturlandskapet. Biodling är därför av avgörande betydelse både regionalt och nationellt för svensk fruktodling och övrig matproduktion (läs mer här).
Biodlingens betydelse har blivit allt tydligare på senare år, då både forskning och praktiska erfarenheter visat att minskade pollinatörspopulationer direkt påverkar skördar och ekosystemets hälsa. Bevarandet av pollinatörer gynnar därför inte bara fruktodlare utan hela vårt försörjningssystem och den biologiska mångfalden.
En tradition av uppskattning och medvetenhet
Det årliga Guldäpplet har tidigare tilldelats både forskare, trädgårdsexperter och odlare för deras insatser för att stärka kunskap och intresset för svenska äpplen och fruktodling. Priset till biodlarna 2007 kom i ett läge när fler och fler fick upp ögonen för pollineringens kritiska roll – en fråga som fortsatt att växa i betydelse, både nationellt och globalt. Idag är det självklart att pollinatörer är avgörande för hållbar frukt- och grönsaksodling, och arbetet med att värna deras livsmiljöer har blivit en prioritet på många håll.
Genom Guldäpplet-utmärkelsen uppmärksammas och hedras därmed inte bara biodlarnas arbete, utan också den ekologiska samverkan mellan insekt och växt – en grundbult för allt odlingslandskap och en rikare natur.
Läs mer om Äppelmarknaden och utsedda pristagare här.