Härliga startkit
Förodling och odling i miniväxthus med MicroGarden45
Du behöver inte vänta till utomhussäsongen drar igång – redan i mars–april kan du tjuvstarta med förodling av växter som kräver längre utvecklingstid. Med det miniväxthus som ingår i Paket 1 blir förodlingen enkel och effektiv.
Förkultivering – ett försprång för starka plantor
Förodling, även kallat förkultivering, innebär att du drar upp unga plantor inomhus innan de klarar att växa utomhus. Ta fram miniväxthuset, såjord, såstickor, penna och fröpåsarna för de sorter du vill förkultivera. Det är dock inte nödvändigt för samtliga växter.
Växter som gagnas av förodling
- I Paket 1: tomater, paprika, gurka och basilika.
- I Paket 2: rosmarin, salvia, basilika och citrongräs.
Så inte hela påsen på en gång – så bara så många frön du vill ha plantor av, plus några extra. Använd såjord i små såkrukor eller tråg; placera ett par frön i varje kärl. Vattna försiktigt, ställ sådden i miniväxthuset med lock och placera varmt (ca 22–24 °C).
Kontrollera dagligen att jorden är fuktig men inte blöt. Duscha vid behov. När fröna gror och visar grönt, behövs extra ljus (dock inte direkt i stekande söderläge – skydda gärna med ett tunt lager plantskyddsväv vid stark sol). Ljus är avgörande för att plantorna ska bli knubbiga och stabila. När fröplantorna har kommit upp, börja ventilera miniväxthuset genom att öppna ventilen eller glänta på locket, och ställ gärna något svalare så att plantorna inte blir långa och rangliga.
Om du vill ha låga och buskiga plantor kan du toppa dem när de har 2–3 par riktiga blad utöver hjärtbladen. Tänk på att inte börja för tidigt – långa, gängliga plantor trivs sällan. Ett bra riktmärke är att så tomatfrön kring första april, medan gurka och basilika kan vänta till mitten av april.
Vill du läsa mer om exakt hur du förodlar, så finns ytterligare tips på Förodla sommarblommor – metoden är likadan för till exempel tomat.
Omskolning och uppväxt
När småplantorna fått 2–3 bladpar (utöver hjärtbladen), är det dags att skola om.
Så här gör du omskolning
Plantera om i större plastkrukor (7–10 cm) med vanlig blomjord, gärna utblandad med lite såjord. Efter omplantering trivs plantorna bäst i halvskugga i några dagar tills rötterna återhämtat sig. Duscha lätt och vattna bara när det känns torrt i jorden. Om försommaren är kall och plantan växer sig stor inomhus, kan du behöva plantera om en gång till i större kruka.
Utplantering och avhärdning
När frostrisken är över är det dags att vänja plantorna vid livet utomhus – så kallad avhärdning.
Så här avhärdar du
Börja ungefär en vecka före planerad utplantering, då dagstemperaturen ligger runt 15–18 °C. Ställ ut plantorna skyddat i halvskugga och låt dem vänja sig vid sol i små doser de första dagarna, gärna med skyddsväv. Efter 3–4 dagar och när nätterna är över +10 °C utan frost kan de stå ute även nattetid, men basilika vill helst ha minst +15 °C.
När plantorna är avhärdade, plantera dem på sin slutliga plats, t.ex. i odlingsbädden. Vattna igenom bädden ordentligt – jordklumpen ska vara fuktig men inte blöt vid utplantering.
Direkt i bädden – direktsådd
De flesta sorter kan sås direkt utomhus när värmen har kommit. Använd gärna "tårtmetoden" och dela upp odlingsbädden i fält, så du får ordning på olika sorter. Plocksallat kan sås tätt och gallras till "babysallat". Glöm inte att använda namnstickor – det gör det enklare att hålla reda på vad som är sått.
Eftersom en startuppsättning innehåller mycket frö, räcker inte alltid en odlingsbädd på 45 cm till allt. Prioritera vad du vill odla mest och spara resten till fler bäddar, krukor eller landet.
MicroGarden45 – flexibel och praktisk odlingsbädd
Odlingspaketet innehåller den flexibla och praktiska odlingsbädden MicroGarden45 från Urbanero – perfekt där det finns en plan yta, från balkongen till parkeringsplatsen eller platt tak.
MicroGarden är tillverkad i slitstarkt mikrofibertyg som andas, har vattentät botten och skapar ett utmärkt mikroklimat för rötterna. Det minskar risken för övervattning och röta.
Så här använder du MicroGarden45
- Anpassa höjden efter vad du odlar: vik ned sidan för låga växter (sallat, örter) eller kör full höjd för djupväxande (tomat, gurka, rotfrukter).
- Häll först lecakulor i botten (5 cm för låg bädd, 10 cm för full höjd) och använd en bit odlingsväv så inte jorden och lecan blandas.
- Häll på en säck ekologisk grönsaksjord för sallat och grönsaker. Till kryddväxter, blanda jorden med 1/3 grov sand.
- För större rotvolym (tomat, gurka, potatis m.fl.) – fyll två säckar jord och använd full höjd på bädden.
Det går lika bra att odla potatis i MicroGarden som i hink eller pallkrage – läs mer på Odla potatis på balkongen.
MicroGarden45 har en diameter på 45 cm och högst 45 cm i höjd. Efter säsongen kan bädden tömmas, tvättas i 30 °C och vikas ihop för nästa säsong.
Extra tips för optimal förodling
- Använd växtbelysning om ljuset är otillräckligt – plantor vill gärna ha 14–16 timmar ljus under förodlingen.
- Skugga miniväxthuset vid soliga söderfönster eller om temperaturen drar iväg.
- Lufta regelbundet för att undvika mögel och kondens.
- Läs alltid anvisningarna på varje fröpåse för bästa resultat.
- Mer inspiration och råd finns på Förodla sommarblommor.
Med ett miniväxthus och rätt metoder kan du tidigarelägga säsongen, få robusta plantor och större skörd – även på liten yta eller utan trädgård.
Text baserad på råd och praktiska odlingstips från Sylvia Svensson, Odla.nu.