Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Härliga hyacinter

Lagom till advent kommer de första hyacinterna. De som hjälper oss att skapa den rätta julstämningen. För vad kan bättre än hyacinter med sin ljuvliga doft skänka advent- och julstämning. Rosa, vita, blå och röda lyser de upp i decembermörkret.

Förr var det ett äventyr att plantera hyacinter till jul. Skulle de hinna blomma till jul eller….. Numera kan man glömma det problemet. Lagom till advent kan vi köpa de första hyacinterna i små krukor. De är fördrivna och det enda man behöver göra är att placera dem i en korg eller en skål med lite mossa som dekoration. Sedan är det bara att njuta av de härligt doftande, tjocka blomstänglarna som skjuter upp ur löken. Hyacinter finns i rosa, vitt och blått. Har man tur kan man också hitta röda även om de fortfarande är ganska ovanliga.

Vanligaste julblomman
Hyacinten är tillsammans med julstjärnan vår vanligaste julblomma. Nästan 11 miljoner hyacinter njuter vi av i Sverige fram till jul. Den har en lång tradition som julblomma hos oss. Dock var det vanligare att driva fram den själv förr. I dag köper vi dem färdiga; rosa Anna-Bell och Pink Pearl, vita White Pearl, blå Atlantic och Delft´s blue. De kan kosta allt emellan 10-25 kr, beroende på hur kraftig blomman blir. Detta är i sin tur beroende av lökstorlek och även till viss del drivningstemperatur. Ju svalare man driver hyacinten, desto tjockare blomstängel får man.

De mindre är lämpliga i grupper där de placeras många tillsammans. De större blir fantastiska i hyacintglas som åter blivit högsta mode. Hyacintglas användes förr att driva fram hyacinterna i. I dag kan vi köpa en fördriven hyacint i kruka, spola bort jorden och försiktigt peta ner de vita rötterna i hyacintglaset. Vatten påfylls så det går upp till lökbotten. Löken vilar sedan som i en skål i glaset.

Hyacinterna mår bäst om de placeras så svalt som möjligt och vattnas sparsamt. När den första blomstängeln blommat över kan den skäras av. Ofta kommer en stängel till som dock inte blir lika kraftig. Tycker man att hyacintstängeln blir för lång och vill tippa kan man gärna klippa av den och sätta i vas. Hyacinter är mycket fina som snittblommor.

Myten om hyacinten
Nästan alla blommor har en eller flera legender. Hyacinten har flera men en av dem berättar att Hyakinthos, en skön yngling från Sparta, genom sin för tidiga död givit upphov till hyacinten. Apollon skulle lära Hyakinthos kasta diskus. Dock bar det sig inte bättre än att Hyakinthos blev dödad av diskusen. Apollon sörjde honom djupt och där hans blod droppade ner i marken lät han så en hycint växa upp.

Hyacinten kommer från främre Asien där den fortfarande växer vilt. De vilda arterna är betydligt glesare i blomman än de vi odlar i dag. På 1700-talet fanns inte mindre än 2.000 hyacintsorter i Holland. I dag är det färre men fortfarande producerar Holland nästan hela världsbehovet av hyacintlökar. Det tar fem år att få fram en hyacintlök i den storlek vi vill ha den till jul.


Rosa hyacinter i en vacker korg skapar stämning i advent.
Foto: Peter Gunnars

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB