Härliga hyacinter
Lagom till advent: hyacinter skapar julstämning
Lagom till advent kommer de första hyacinterna. Dessa blommor hjälper oss att skapa den rätta julstämningen i hemmen – för vad kan skänka mer advents- och julkänsla än hyacinter med sin ljuvliga doft? Rosa, vita, blå och ibland även röda blommor lyser verkligen upp i decembermörkret och markerar att julen närmar sig.
Förr var det ett mindre äventyr att plantera hyacinter till jul; osäkerheten fanns alltid – skulle de hinna slå ut i tid? Idag är det betydligt enklare att skapa julstämning med hyacinter. Fram mot advent finns de första hyacinterna att köpa i små krukor. Dessa är redan fördrivna, och det enda du behöver göra är att placera dem i en skål eller korg, gärna med lite grön mossa som dekoration. Sedan är det bara att njuta av de härligt doftande, tjocka blomstänglarna som sakta växer upp ur löken.
Sveriges vanligaste julblomma
Hyacinten är tillsammans med julstjärnan Sveriges vanligaste julblomma. Nästan 11 miljoner hyacinter säljs i Sverige varje jul, vilket vittnar om dess starka tradition och popularitet. Tidigare var det vanligt att själv driva fram lökarna inför jul, men idag säljer butikerna färdiga hyacinter i flera färgvarianter – bland de populäraste sorterna märks bland annat rosa ’Anna-Bell’ och ’Pink Pearl’, vita ’White Pearl’ samt blå ’Atlantic’ och ’Delft's Blue’. Priset varierar mellan 10 och 25 kronor beroende på lökstorlek och blomkvalitet. En större lök ger oftast en kraftigare blomstängel, särskilt om drivningen har skett svalt – svala temperaturer ger nämligen knubbigare och tätare blommor.
Hyacinter i grupp och i glas
De mindre hyacinterna lämpar sig bäst i grupper, placerade många tillsammans för extra effekt. De större blir vackra i hyacintglas – ett klassiskt och åter högaktuellt inslag i julhemmet. Från början användes hyacintglaset för att själv driva upp lökarna i vatten. Idag kan du ta en fördriven hyacint, spola bort jorden och varsamt sätta ner de vita rötterna i glaset, fylla på med vatten upp till lökens botten och låta löken vila som i en liten skål i glaset.
Skötsel och dekoration
Hyacinter mår bäst om de placeras så svalt som möjligt och vattnas mycket sparsamt. Att hålla dem svala gör att blommorna håller längre och gör dem samtidigt mindre benägna att bli för höga och välta. När den första blomstängeln blommat över kan du enkelt skära av den – ibland kommer då ännu en stängel, även om den ofta blir lite tunnare.
Hyacinter som snittblommor
Skulle din hyacint tippa för att stjälken blivit för hög går det utmärkt att klippa av den, sätta den i vas och njuta av den som snittblomma. Hyacinter är faktiskt mycket hållbara och vackra även som snitt!
Variation i färg och doft
Till jul finns hyacinter i rosa, vitt och blått. Röda hyacinter är fortfarande ovanliga, men har du tur kan du hitta en röd variant – det blir då något alldeles extra till advent. Doften är tydligt förknippad med julen och varierar faktiskt mellan olika sorter. Vissa moderna sorter är förädlade för att ha lite lindrigare doft, men du kan fortfarande hitta riktigt doftstarka hyacinter om du föredrar en mer påtaglig julkänsla i rummet.
Myten om hyacinten
De flesta blommor har sin mytologi, och hyacinten är inget undantag. En gammal saga berättar om Hyakinthos, en ung och vacker spartan, som dog när Apollon skulle lära honom kasta diskus. Av sorg lät Apollon en hyacint slå ut där ynglingens blod träffade marken.
Hyacintens ursprung och historia
Hyacinten kommer ursprungligen från Främre Asien, där den fortfarande finns vilt. De naturliga arterna är mycket glesare i blom än de vi odlar idag – genom århundraden av förädling har hyacinten förvandlats till dagens kompakta och färgglada julbloommor. Under 1700-talet fanns uppåt 2 000 olika hyacintsorter i Holland, och även om antalet sorter har minskat är det fortfarande Holland som dominerar världsproduktionen av hyacintlökar. Det tar hela fem år att odla fram en lök tillräckligt stor för att blomma vackert till jul.
Rosa hyacinter i en vacker korg skapar stämning i advent.
Foto: Peter Gunnars
Hyacinten har blivit en självklar del av det svenska julfirandet. Med sina många färger, sina doftande blommor och sin enkla skötsel är det lätt att förstå varför den förknippas så starkt med både tradition, nostalgi och festlig stämning under advent och jul.