Så ska det dofta!
Hyacinter: Tradition, Doft och Användning
Tradition och användning i Sverige och världen
Hyacinten har sedan länge en självklar plats i det svenska hemmet under vinterhalvåret. Mest populär är den kring advent och jul – nästan varje hushåll har minst en hyacint som pryder fönsterbrädan under november och december. Men efter jul åker ofta hyacinten ut, trots att den på många håll i världen fortsätter sprida glädje väl in på våren, inte minst som snittblomma i vackra buketter. Sedan några år tillbaka växer även denna tradition i Sverige och fler upptäcker att hyacinten med fördel kan användas som snittblomma långt efter jul.
Doftkodning: Välj rätt hyacint för din näsa
Det finns ingen helt doftfri hyacint, men de olika sorterna doftar olika mycket. För att möta konsumenternas önskemål har man infört doftkodning, en klassificering som gör det lättare att hitta just den hyacint som passar dig bäst:
- Svag doft
- Medelstark doft
- Fyllig doft
Exempel på en sort med svag doft är 'Splendid Cornelia', som med sina rosa blommor blivit populär i många hem.
'Splendid Cornelia' – svagt doftande rosa hyacint
Generellt gäller att de blå hyacinterna som 'Delft Blue' har den fylligaste doften, vita hyacinter är oftast mildast medan rosa sorter, som 'Splendid Cornelia', hamnar någonstans däremellan.
Fantasifulla arrangemang i hemmet
Färgskalan bland butikernas hyacinter domineras av blått, rosa och vitt. Den vita trenden är stark, men alla färger är lika uppskattade – välj den som passar din smak och inredning bäst. Det går dessutom utmärkt att blanda olika färger i samma arrangemang.
Inspireras gärna av svala och enkla arrangemang som dessa:
Fantasifulla hyacintarrangemang
Här står hyacinterna i höga glasbehållare eller metallskålar med sand och konstgjord snö som dekoration. Glasets kanter ger naturligt stöd så att blomstängeln inte välter vid för mycket vatten eller hög temperatur. Vill du hellre ha blå eller rosa hyacinter? Byt ut färgerna efter eget tycke – dessa arrangemang är enkla att variera.
Lökglas – klassiskt och modernt
Att odla hyacinter i lökglas är en gammal tradition som fortfarande känns modern. Numera finns ett stort urval av lökglas i butikerna, men du kan enkelt tillverka egna stödanordningar om du vill använda andra kärl. Principen är enkel: löken ligger ovanför vattenytan, medan rötterna hänger ner i vattnet. Du kan t.ex. använda metalltråd för att hålla upp löken på plats. Detta hindrar att löken ruttnar och synliggör samtidigt rötternas vackra mönster.
Lökglas – vacker och traditionell förvaring
Skötselråd – så håller hyacinten längre
Vill du att hyacinten ska sprida sin doft så länge som möjligt? Här är de viktigaste råden:
- Svalt är bäst: Ställ hyacinterna i ett rum med låg temperatur, gärna vid ett fönster där det kan dra lite.
- Vattna sparsamt: Ge bara så mycket vatten att jorden är lätt fuktig. För mycket vatten och värme gör lätt att både stjälk och blad växer iväg och blir onödigt långa.
- Undvik direkt värme: Placera inte hyacinten nära element eller ovanför varma platser.
Hyacinten som snittblomma
Om temperaturen blir för hög eller om växten börjar luta, är det ingen fara att helt enkelt klippa av hyacintens blommor och blad, och använda dem som snittblommor i en vacker vas. Hyacinternas korta stjälkar gör sig utmärkt i små buketter, och doften blir ändå lika påtaglig.
Hyacinten som snittblomma – vacker och väldoftande även i vas
Sammanfattning
Hyacinten är en av våra mest traditionsbundna och älskade vinterblommor, och numera kan du lätt välja rätt sort och doft tack vare doftkodningen. Användningsmöjligheterna är många: i kruka, lökglas, julgrupp eller som snittblomma. Med enkla skötselråd och inspirerande arrangemang blir hyacinten ett uppskattat inslag i hemmet – både vid jul och under vinterns och vårens mörka månader.
Vill du veta mer eller inspireras av arrangemangsidéer, kika gärna på bilderna och möjligheterna som så ska det dofta! presenterar ovan.