Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så ska det dofta!

Hur man använder sina hyacinter varierar, antal plantor, färgval, i kruka, i lökglas, i vas, i julgrupp, med mer eller mindre doft.

Hyacinter är en mycket traditionsbunden blomma för svenskarna. De flesta hushållen har den "bara" ett par månader från november och fram till jul, sedan är det över.

Kikar vi utanför våra gränser använder man hyacinten även efter jul. En bit in på våren används den också flitigt som snittblomma i buketter vilket växer i popularitet.

Doftkodning
Doftkodning av hyacinter kom för några år sedan och har kommit för att stanna.

Eftersom det inte finns någon doftfri hyacint har man delat upp de vanligaste sorterna i tre olika doftkategorier, svag, medel eller fyllig.

En sort som finns på listan är 'Splendid Cornelia', med en rosa färg och som tillhör kategorin svagt doftande hyacinter.

Fantasifulla hyacintarrangemang

Färgerna på hyacinterna som vi möter i butikerna är för det mesta blå, rosa och vita. Den vita trenden på blomstermarknaden är mer påtaglig och det är inget undantag när det gäller hyacinter.

Här kan vi se ett par svala, enkla och stiliga arrangemang som får oss att vilja experimentera mera med hyacinter, variera oss och hitta nya kärl och former för plantering.

Arrangemangen är gjorda i en relativt hög glasbehållare och i en skål av metall. I båda arrangemangen har man använt sig av sand och konstgjord snö i vitt. Arrangemanget i glasskålen är inte bara vacker den har också en praktisk funktion. Om hyacinten får för mycket värme och vatten vill den gärna sträcka på sig. Glasbehållarens kanter fungerar som ett naturligt stöd och risk för att hyacinten skulle välta har undvikits.

Tillhör du de som bättre tycker om blå eller rosa hyacinter går det bra att göra om kombinationerna i andra färger.

Lökglas

Lång tradition finns också i att använda olika former av lökglas. Det finns numera ett stort utbud av lökglas i butikerna. Hittar man inget lökglas som passar in kan man själv tillverka små upphängningar och stöd för hyacintlöken i andra kärl som finns i köksskåpet. Här ser vi metalltråd som håller upp löken. Endast rottrådarna är under vatten. Huvudprincipen är att hålla löken ovanför ytan och rötterna under ytan.

Hur tar jag på bästa sätt hand om de väldoftande hyacinterna?

Placera hyacinterna så svalt som möjligt och ge dem sparsamt med vatten. Det här är ett par tumregler för att de ska stå så länge som möjligt och sprida den underbara doften vi tycker så mycket om. För mycket vatten och värme gör så att blomstjälk och blad sticker iväg och blir långa.

Hyacinten som snittblomma

Har man höga temperaturer inomhus under tiden hyacinten ska vara som finast kan det hända att den växer ifrån krukan och faller omkull. Var inte rädd att skära av blomma och blad från löken. Den kommer att fungerar utmärkt som snittblomma i en vas.


'Splendid Cornelia'


Fantasifulla hyacintarrangemang


Fantasifulla hyacintarrangemang


Lökglas


Hyacinten som snittblomma


Hyacinten som snittblomma

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB