Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gunnebo

Tycker du om att läsa och se vackra böcker om vackra byggnader och deras inredning och omgivning, då är detta en bok att älska!

Gunnebo

Historien, Hantverket, Trädgårdarna, Maten

Av: Ewa Kewenter och Gunnel Calson Foto: Rolf Turander Bokförlaget Arena 2012, ISBN 978-91-7843-373-5

Det handlar om Gunnebo Slott som det brukar kallas ”på bygden”, fast det egentligen bara är en villa, från början tänkt som sommarbostad för en rikemansfamilj.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Inledningskapitlet handlar just om denne rikeman - rikast i Sverige på sin tid och i Göteborg också förstås. Ovanligt nog bodde han alltså inte i Stockholm. Han hette John Hall, en inflyttad engelsman och trävaruhandlare.

Gunnebo handlar också i hög grad om John Halls arkitekt, den berömde Carl Wilhelm Carlberg.

Så fortsätter historien om tillblivelsen av detta fantastiska byggnadsverk. Egendomen inköptes redan 1778 men bygget stod inte helt klart förrän i slutet av seklet. Allt är väl beskrivet och mycket intressant, dessutom ledsagat av en mängd vackra foton av både själva huset och inredningen. Man kan gott förstå att det tog tid att bygga. "Den dyraste och grannaste träbyggnad i Sverige". Så omtalades Gunnebo av samtiden när det stod färdigt 1796.

En stor del av texten handlar också om reparationer och återskapandet av slottet sedan Mölndals stad köpt Gunnebo 1949 och om nyinvigningen 1952 av kung Gustav VI Adolf. Det är spännande och skrivet med stor inlevelse av Ewa Kewenter.

Den stora engelska parken har sin egen historia – lika intressant skriven av Gunnel Carlson.

”Att läsa om hur man börjar återskapa Gunnebos landskapspark är nästan som att läsa en deckare” skriver författaren.

Gunnebos engelska park skapades mellan 1791-1796, vilket inte betyder att den var färdig. Allt eftersom naturen återtagit ett visst herravälde har alla senare ägare ägnat stort intresse åt att bevara så mycket som möjligt av ursprunget. ”Att återskapa ett historiskt landskap är naturligtvis ett betydligt mer omfattande arbete än att rekonstruera en stilträdgård” står det också och bilderna bär syn för sägen.

Sista tredjedelen av boken handlar om köksträdgården och vad den ger idag. Recepten står Patrik Sewerin för, kringpratet är Gunnel Carlsons. Det är inte utan att det vattnas i munnen! I köket på Gunnebo följer man alltid säsongerna. Inget fusk här inte… ingen gurka i januari! Det är en mycket speciell och framstående ”kokbok” kan jag lova.

Som avslutning lämnas en utförlig litteraturförteckning som verkligen är värd att studera om man är intresserad av byggen och trädgård och – förstås – Göteborgs byggnadshistoria.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB