Grönsaksfrosseri
Grönsaksfrosseri i Norrbotten
Söndagens grönsaksfrosseri bestod av färskpotatis av sorten Bellona, årets första broccoli (‘Greenia’), några späda rödbetor och rödbetsblast, små gullökar och inte minst en fantastisk vitlök. Det är precis sådana stunder – när man med egen korg kan skörda från landet – som ger mig motivation att lägga all tid på att dra upp plantor, gräva, rensa, bära täckmaterial och brygga nässelvatten. Ekonomiskt är det nog knappast någon vinst (jag vägrar räkna!), men lyckan och smaken kan inte mätas i pengar.
Sena vårsådder och positiva överraskningar
Som vanligt blev vårens sådd och plantering lite sent av stapeln. Det blev den 13 och 14 juni som vi, sent omsider, lyckades samla oss och sådde, planterade och satte potatis. Grannarna låg steget före förstås – pensionärer har ju lite andra arbetsvanor! Men trots den sena starten blev det ändå ett underbart grönsaksfrosseri.
Broccoli ‘Greenia’ och vitlökslycka
Broccolin ‘Greenia’ odlades av oss för första året, och det blev verkligen en positiv överraskning. Sorten köptes från Runåbergs, där de utlovade att plantorna skulle vara “ojämna” i utvecklingen – alltså att de mognar i olika takt och kan skördas allt eftersom. Det visade sig stämma utmärkt: en del av våra 30 plantor började få huvuden redan i början av juni, medan andra precis har börjat komma igång nu i augusti. För en hemträdgård är det verkligen en fördel: man får en jämn och lagom mängd broccoli under en lång period, istället för att allting mognar på en gång.
Vitlöken blev också en riktig fullträff, vilket jag knappt vågade hoppas när vi i fjol satte färska vitlöksklyftor från matbutiken i en kallbänk i mitten av augusti. Av 29 satta klyftor växte 15 upp och överlevde vintern – jag antar att resten försvann eftersom det blev för blött i kallbänken. De överlevande har under sommaren fått både gräsklipp som täckning och lite nässelvatten. Spänningen var stor när jag drog upp den första vitlöken ur jorden – och lyckan stor när jag hittade en vacker, rosaskimrande knöl med vita, mjälla klyftor! Få saker slår känslan av att kunna använda sin egen färska vitlök direkt i matlagningen.
Täckodling – En lyckad metod
Jag har satsat på täckodling i nästan hela grönsakslandet i år – en metod som verkligen fungerar! Vår leriga jord blir annars gärna hård och svårarbetad, men under täckmaterialet håller sig jorden lucker, fuktig och full av daggmask. Ogräset är heller inget större problem; småfröiga ogräs som våtarv orkar knappt igenom, även om de envisa tistlarna förstås dyker upp så fort minsta rotbit finns kvar. Ogräsrensningen har därför känts lättare att hinna med, även om kampen mot tistlarna fortsätter.
Nästa omgång delikatesser på gång
Nu ser vi fram emot säsongens nästa delikatesser: sockerärtor, frilandstomater och kålrötter är på gång. Morötterna låter dock vänta på sig, som vanligt i vår jord. Mer om det blir det nästa vecka!
För fler tankar om odling och klimat, läs gärna även Brrr.
Sammanfattningsvis: Ulrika Wiss beskriver en ekologisk, småskalig odling i Norrbotten där glädjen ligger i själva arbetet och smakupplevelsen snarare än den ekonomiska vinsten. Hon framhåller särskilt täckodling och mångsidigheten hos broccolisorten Greenia som odlingsfördelar, och belyser de utmaningar som sena planteringar och ogräs innebär i det nordsvenska klimatet.