Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Brrr

Kylan är kvar, och det snöar litet då och då - men bara några enstaka flingor. Det är inget trevligt trädgårdsväder i alla fall, fast häggen har ändå orkat börja få svällande bladknoppar. Snön har nästan tinat bort helt, och just nu känns det som om det har tinat fram en massa jobb som måste göras under den korta månad vi har kvar innan frilandssådden.

Analys och information utifrån texten av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Trädgårdsarbete och vardagsliv i norra Sverige, maj 1999 – i ett modernt perspektiv

Texten av Ulrika Wiss ger en fascinerande och personlig inblick i vardagen som trädgårdsodlare och självhushållare i Norrbotten, där väder och naturens egna villkor alltid sätter agendan. På många sätt är hennes reflektioner från 1999 lika relevanta idag, även om trädgårdar och metoder har utvecklats med ny kunskap och teknik.

Trädgårdsskötsel och planering

Efter en lång vinter har gräsmattan tagit stryk – ett typiskt problem i norra Sverige, där både snö och kyla sätter spår. Att den inte krattades eller klipptes på hösten gör att det nu krävs extra insatser för att återställa den gröna prakten. Här kommer även planeringen för odlingsbäddarna in: projektet med att gräva ur gångarna, lägga upp jorden på bäddarna och sedan täcka dem med markfolie innan grus fylls på. Kantsättningen – kanske med robusta betongtakpannor – är en smart lösning som fortfarande rekommenderas av många hobbyodlare idag. Det framgår tydligt att vädret har en stor påverkan; projektet fick avbrytas när snön och de isiga vindarna återvände, en påminnelse om att tålamod är avgörande för alla trädgårdsägare i norr.

En avslutande fråga till läsaren om de är klara med sin vårstädning av trädgården signalerar både den sociala gemenskapen som ofta råder mellan odlare och att detta är ett återkommande element i försommaren, oavsett tidsepok.

Skötsel av bärbuskar

Bland bärbuskarna kräver svartvinbärsbuskarna särskild omsorg. Att binda ihop dem till "kvastar" på hösten är ett smart knep för att skydda dem från att brytas sönder av snön; detta är fortfarande en användbar metod i snörika områden. När de nu släppts fria igen, visar det sig att någon knoppskada tyvärr inträffat vid isärtagningen. Många odlare känner igen sig i denna utmaning och förbereder sig på en tidig beskärning för att ge buskarna bättre förutsättningar inför säsongen.

Vildhallon – utmaningar och erfarenhetsutbyte

En annan, mer frustrerande, aspekt av bärbuskskötseln gäller den envisa vildhallonbusken – eller snarare snåret. Trots idogt grävande och plockande av rötter förra året har det kommit tillbaka med förnyad kraft. Skribenten väger för- och nackdelar med kemiskt ogräsmedel, såsom Roundup, men är medveten om miljöriskerna. Istället söker hon hjälp och råd från andra odlingsintresserade genom att lägga ut en fråga om utrotning av hallon på Odlas Köksväxtforum – ett exempel på hur trädgårdsentusiaster redan i slutet av 1990-talet använde internet för att dela kunskap och erfarenheter.

Odling och växtlighet

Trots det kyliga klimatet finns det glädjeämnen: i de kalla varmbänkarna spirar livet. Särskilt märks det hos den vitblommande mariatisteln (Silybum marianum), följd av kardon (Cynara cardunculus). Att plantorna är svåra att skilja åt i början är ett fenomen som fortfarande förvånar många odlare, eftersom båda tillhör tistelfamiljen. Också johannesörten gror, trots att fröna var små och risken för för djup sådd fanns – ett ständigt aktuellt ämne för frösådder och plantuppdragning även i dagens trädgårdar.

Djurhållning och lammning

Livet på gården rymmer mer än växtlighet. Lammningen har påbörjats och ger både oro och stora glädjeämnen; trillingfödslar hör till undantagen men är alltid en anledning till extra omsorg och vaksamhet. Även idag är det viktigt att erbjuda lammen skydd mot kalla vindar och en mjuk, torr halm att vila på – kombinerat med tillräcklig näring från tackans juver.

Samhälls- och kulturperspektiv

Texten speglar självhushållningens villkor i norra Sverige, där planering, envishet och gemenskap med andra odlare är avgörande för att lyckas. Den visar också vikten av erfarenhetsutbyte och att dagens trädgårdskultur växer genom att kunskap och frågor delas, exempelvis via Odlas forum.

Samtidigt syns, redan år 1999, digitaliseringens intåg i hobbyn: internet används för kunskapsutbyte och problemlösning, vilket är än mer relevant idag när trädgårdsdiskussioner och råd flödar på sociala medier och specialiserade forum.

Sammanfattande teman

Trädgårdsarbete i Norrbotten präglas både av hårda vinterförhållanden och viljan att skapa liv och skönhet, samt att kunna odla egna bär, grönsaker och blommor. Det innebär ofta att kombinera gamla, beprövade metoder med en nyfiken jakt på kunskap och moderna möjligheter. I denna vardag ryms frustration över ogräs som hallon, men också stora små glädjeämnen, som spirande fröplantor och nyfödda lamm. Ulrika Wiss text är fortfarande lika inspirerande läsning för dagens odlare – vare sig du brottas med envisa snår eller just lagt ut en fråga på Köksväxtforumet.

Läs också Knep och knåp

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB