Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Brrr

Kylan är kvar, och det snöar litet då och då - men bara några enstaka flingor. Det är inget trevligt trädgårdsväder i alla fall, fast häggen har ändå orkat börja få svällande bladknoppar. Snön har nästan tinat bort helt, och just nu känns det som om det har tinat fram en massa jobb som måste göras under den korta månad vi har kvar innan frilandssådden.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Onsdagen den 12 maj 1999

Gräsmattan ser eländigt tråkig ut och ger hela gården ett beige utseende. Jag varken krattade eller klippte den i höstas. Och trädgårdslandet måste grävas, jag har startat ett ambitiöst projekt som går ut på att gräva ur gångarna mellan odlingsbäddarna. Jorden från gångarna ska kastas upp på bäddarna, och sen ska bäddarna kläs med markfolie och fyllas med grus. Någon slags kant till bäddarna ska jag ordna också - kanske betongtakpannor? Men spaden blev stående i landet när det började snöa och blåsa snålt... Är ni färdiga med vårstädningen av trädgården?

Bärbuskarna pockar också på uppmärksamhet. Vi har två stora svartvinbärsbuskar som jag band ihop till "kvastar" i höstas så de långa grenarna inte skulle knäckas under snön. De har sett rätt skojiga ut i vinter, ofta med en stor "mössa" av snö på toppen. Nu har jag släppt dem lösa igen, litet sent kanske för de har börjat knoppas. Några bladknoppar blev nog skadade när jag trasslade isär de långa grenarna. Jag ska skynda mig att beskära dem litet innan de börjar slå ut i alla fall, de är litet för täta just nu.

Den andra typen av bärbuske har jag helt andra planer för... det är en vildhallonbuske, eller egentligen ett vildhallonsnår. Förra våren var det en vildhallonbuske. Jag ville bli av med den så jag gick lös på den med spaden och grepen. Grävde och grävde, plockade upp varenda liten eländes rotbit. Tyckte jag. I år har den återuppstått, men inte som en visserligen trist men ändå någorlunda kontrollerbar buske, utan som ett utbrett snår av pigga små hallonkvistar! Det är nästan så att jag önskar att jag inte hade läst all information om farorna med Roundup... Jag har lagt ut en fråga om utrotning av hallon på Odlas Köksväxtforum - gå gärna in och svara om ni har något tips!

Men allt är ju inte elände! I mina kalla varmbänkar gror det för fullt. Den vitblommande mariatisteln (Silybum marianum) grodde i förra veckan, tätt följd av kardonen (Cynara cardunculus). De små fröplantorna ser så misstänkt lika ut att jag fruktade att jag blandat ihop fröna först, men de är ju båda någon slags tistelliknande växt förståss... De pyttepyttesmå johannesörtfröna grodde i helgen, pyttepyttesmå plantor. Jag var litet orolig för att jag sått dem för djupt, men de hittade visst upp till slut i alla fall.

Och så har lammningen börjat på allvar! I söndags fick en tacka trillingar, två bagglamm och ett tacklamm. De såg litet frusna ut i snålblåsten, men litet moderlig omvårdnad, en halmad box och tackans välfyllda juver ska nog hålla dem varma!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB