Grodan Carl Philip flyttar in
Jag bodde i en 30-talslägenhet på femte våningen. Det var hiss med dubbla gallergrindar, halvtrappor och tunga portar. Att ta sig ut var ett projekt, och när man väl var ute var det ett projekt att ta sig hem igen. Jag längtade efter att bo nära marken och att enkelt kunna gå ut. Att kunna vara ute men samtidigt hemma – en vardagslyx som jag tror många kan relatera till.
Jag tycker att poängen med en trädgård är att ha en plats utomhus där man kan vara. Inte bara en plats att titta på eller att passera igenom, utan en plats där det känns bra att stanna. Umgås, fika, läsa, tänka eller titta på moln – trädgården blir ett extra rum, där man kan koppla av och bara existera, utan några krav.
Liten är stor!
Också en liten trädgård kan rymma många platser och upplevelser. En där morgonsolen värmer, en annan med kvällssol, och ett hörn med behaglig skugga mitt på dagen. Någonstans där det är lä för västanvinden, ett annat ställe där det är skyddat från östan, eller där det fläktar skönt när det är som varmast på sommaren. Det kan också finnas en plats med utsikt, och någonstans där man får vara ifred från insyn – allt inom samma lilla trädgård.
Hur hittar man rätt platser?
Jag förespråkar nästan alltid reflektion och analys. Jag tycker att man ska känna efter vad man själv tycker om och värdesätter. När man ska skapa en trädgård tycker jag att man ska fundera på vilken sorts platser utomhus man trivs bäst på. Älskar man känslan av att vistas i en granskog, på en solvarm brygga, på en klöveräng, eller kanske på ett speciellt café utomhus? Det är värt att analysera vad just du längtar efter för att göra din trädgård personlig och meningsfull.
Några frågor att ställa sig
- Vilka naturmiljöer dras du till?
- Är det sol, skugga, vatten eller vind som lockar dig mest?
- Finns det detaljrika miljöer eller specifika känslor från platser du tycker om?
Skapa din natur
Jag är övertygad om att de flesta av oss har miljöer vi trivs särskilt bra i, och jag tror vi kan ta in delar av dem i hemträdgården. Även om man inte kan förvandla tomten till en milsvid granskog eller en äkta havsstrand, kan man skapa små kulisser av fejkad natur – en "kreotop", en konstruerad miljö inspirerad av favoritplatser. Sådana små skapade naturmiljöer blir lätt omtyckta även av små vilda djur, vilket bidrar till biologisk mångfald. Trädgården blir då inte bara en plats för oss människor, utan också en oas för fjärilar, bin och kanske en groda.
Exempel från verkligheten
För min egen del har jag alltid gillat skogsgläntor, småvatten och bryggor. Därför blev det naturligt med en damm med trädäck över i vår trädgård – en plats där man kan ligga på mage och titta ner i vattnet och få skogstjärnskänsla. Jag planterade mossa, ormbunkar, murgröna, näckrosor och kaveldun. Det tog inte lång tid förrän grodan Carl Philip flyttade in alldeles av sig själv. Att sitta en halvtimme efter jobbet, i kvällssolen och bara betrakta dammen, är för mig obetalbart.
Vill du läsa mer om tankarna kring att skapa en meningsfull trädgård? Följ gärna Låttas tyck & tänk här på Odla.nu! Inspireras också av andra sätt att återskapa naturkänsla, till exempel genom projektet Kretsloppsburk rymmer längtan, där längtan efter naturen får ta plats i ett alldeles eget kretslopp.
Slutord: En plats att vilja vara på
Genom reflektion, medvetna val och inspiration från de miljöer vi älskar kan vi alla skapa trädgårdar där vi både trivs och faktiskt vill vara. Och ofta är det just den där personliga anknytningen – känslan av hemma och ute på samma gång – som gör trädgården som allra mest värdefull, både för oss själva och för livet omkring oss.