Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Glasa in balkongen

Glasa in balkongen och satsa på söderns växter. Milda vintrar och ljuvligt varma sommarkvällar, så kan vi få det en stor del av året med altaner och balkonger ombyggda till inglasade uterum. Dessutom förlänger vi odlingssäsongen med flera månader.

Från Blomsterfrämjandet

I vårt bistra klimat bör det knappast ses som en lyx, kalla det i stället livskvalitet.

Är uterummet eller balkongen frostfri över vintern, kan du omge dig med växter som är vana vid medelhavsklimatet. Ljus och frostfri placering är nödvändigt för övervintringen av dessa växter.

Njut av vårblommor
Redan i januari februari kan du som bor i södra Sverige ha en kruka eller balkonglåda med barrväxter, tulpaner eller narcisser och penséer på den inglasade balkongen. Du som bor längre norrut får däremot dröja ytterligare någon/några månader innan det går att njuta av färgglada och doftande penséer. Den inglasade balkongen ger dig ändå möjlighet att komma igång 1 till 1 ½ månad tidigare än den öppna. De första blommande växterna man kan sätta ut på den inglasade balkongen är vårljung, penséer, minipåskliljor och andra lökväxter som t ex krokus i kruka. Cineraria och primulor tål också några minusgrader och trivs på den svala balkongen där de lyser upp under vårvintern.

Om du haft "uterummet" dekorerat med vintergröna växter som barrväxter, skimmia, aukuba eller murgröna kan de utgöra en vacker bakgrund till vårblommorna ovan.

Vill du sen att barrväxterna, aukuban och den doftande skimmian ska överleva måste du ha möjlighet att ställa ut dem på skuggig plats i trädgården över sommaren, då det blir alldeles för varmt innanför glaset för dessa växter. När höstkvällarna börjar bli kalla, är det sedan dags att låta dem flytta in i uterummet igen. I bästa fall övervintrar de, men i vilket fall är de en snygg dekoration under vinterhalvåret.
Långt före sommaren
Kan du hålla en temperatur runt 5 plusgrader i ditt inglasade rum hela vintern, ger det en möjlighet att ha en medelhavsträdgård året runt med olivträd och citrusfrukter, fikonträd och bougainvillea. Många kaktusar och suckulenter trivs också här. Du kan även använda det inglasade uterummet för att väcka dina pelargoner tidigare. Dahlior, liljor, kannor och sommarblommor kommer också igång snabbare.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Lavendel har blivit populär att ha i stora krukor utomhus. Den trivs extra bra på en inglasad balkong eftersom den vill ha det varmt och soligt på sommaren och ljust och svalt under vintern. Grevillea och vaxblomma trivs med samma klimat, liksom de flesta kryddväxter. När temperaturen ligger över +10 grader kan man börja njuta av sommarblommorna.

Sitt ner och njut
Glöm för all del inte att ordna en trevlig sittplats bland alla växterna. Du vill väl kunna sitta och njuta av växtligheten omkring dig? Tänk att kunna ha en kruka med snödroppar i ögonhöjd och både studera den skira men tuffa blomman på nära håll och så få känna doften. Mm!

I det svala uterummet kan du också övervintra änglatrumpeter som tackar med stora väldoftande blommor hela sommaren. Bougainvillea och passionsblommor kan klättra på spaljéer runt väggarna tillsammans med blyblomman som också passar fint i en kruka i uterummet.

Med skyar av blå eller vita blommor tackar den för idealiska placeringen. Glöm charterresan - bjud hem vännerna på semestermiddag bland oliver, fikonträd och doftande citrusblommor.

En egen fontän
Får du plats med en porlande bäck på balkongen? Det har blivit alltmer populärt att ha dammar och olika slags vattenanläggningar i trädgården. Det har i sin tur gjort att det också finns gott om små vattenfall i keramik och riktigt små vattenpumpar som kan bli till minifontäner i ganska små krukor.

Ett fat med djupa kanter, några stenar, vatten och någon flytväxt i, är också ett roligt tillskott på balkongen. Eller varför inte en stor urna eller balja med en näckros och några guldfiskar som annorlunda blickfång.

Miljövänligt
Den inglasade balkongen fungerar som ett värmemagasin. Den tidiga vårsolen värmer upp luften innanför glasväggarna ordentligt. Öppna in mot bostaden, känn dofterna och stäng av elementen. Det tjänar både miljön och plånboken på.

För att inte dina växter ska få brända blad och du själv solsting kan växterna behöva ha skydd av gardiner eller persienner viss tid på dagen under sommaren. Bäst skydd ger en markis som skuggar glasytan från uppvärmning. På vintern kan du ordna med extra isolering om du är osäker på temperaturen. Av bubbelplast eller fiberduk kan du bygga ett "bubbelhus" runt de känsligaste växterna.


På den inglasade balkongen slipper inga nordanvindar in. Trädgårdssäsongen kan börja mycket tidigare, även utan tillskottsljus. Lådor med barrväxter, vårljung, narcisser och krokus klarar sig till och med utanför glaset i april. Foto: Tomas Södergren


Härlig vårkänsla med en plantering av barrväxter, vårljung, narcisser och krokus. Har du en trädgård kan du plantera ut lökväxterna längre fram. Foto: Tomas Södergren

På den inglasade balkongen passar det bra att hänga upp en ampel. Här är det pärlhyacinter, minipåskliljor, murgröna och vårljung som bildar en hängande vårrabatt. Foto: Tomas Södergren

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB