Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Varför!

  • Balkong och uterum

Det kan tyckas egendomligt att det är först på senare år som många i Sverige blivit intresserade av att odla på små ytor t ex på balkonger och altaner. Under 60-talet när många flyttade in till städerna från landsbygden skulle man kunna tänka sig att de som varit vana vid grönska och att odla skulle ta med sig behovet av att "få jord under naglarna".

Av Maria Wiggh

Ta mig som exempel; jag är född och uppvuxen på landet, mina föräldrar är jordbrukare och jag har alltså varit omgiven av böljande sädesfält, potatisåkrar och trädgårdsland.

När jag som vuxen flyttade till storstaden hade jag inte en tanke på att ens ha en balkonglåda. Konstigt, men jag tror att det är så här: Vi från landet är vana vid nyttoodling; spannmål, hö, grönfoder. Att odla detta är ett yrke och alltså en nödvändighet för att överleva, varför då hålla på och pula på balkongen med några persiljekvistar eller ett par potatisstånd när vi istället får vårt dagliga bröd genom att lönearbeta? Det skulle vara ungefär som om man slapp städa när man flyttade hemifrån, varför skulle man göra det när man inte behöver?

Efter 23 års självständigt liv är jag nu helt beroende av min altan och det jag odlar där. Inte för min fysiska överlevnad utan för mitt mentala välbefinnande. Att se växterna utvecklas inger inte bara hopp om mätt mage och gommens tillfredsställelse, de andra sinnena är lika viktiga att tillfredsställa. Finns det något ljuvligare än att tidigt på våren pilla ned små frön i sålådor och fantisera om de praktfulla blommor som kommer att glädja mig till sommaren. Eller att en augustinatt gå ut på en "sniff"-runda bland Änglatrumpeter, Blomstertobak, Grekisk Lövkoja och Vit Petunia. Att få uppleva detta är inte bara trädgårdsägares privilegium. Den som har intresse och aldrig en så liten balkong kan finna sinnesfrid och glädje i en låda med de växter hon/han tycker om.

Jag hoppas att mitt deltagande på odla.nu ska skänka inspiration och kunskap om odling på små ytor och att jag kommer att få se fler växtdignade balkonger på mina promenader.

 

 

Den som har intresse och aldrig en så liten balkong kan finna sinnesfrid och glädje i en låda med de växter hon/han tycker om.