Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gladiolus som snittblomma

Knölväxt som blivit en mycket populär höstblomma, finns dock i butik under hela året. Stängeln blir upp mot en meter lång och har stora blommor strödda längs stjälken.

Från Blomsterfrämjandet

Skötsel

Ge stjälkarna ett diagonalt snitt och ställ i kallt vatten med näring för att alla knoppar ska orka slå ut. Hållbarheten är mellan 6 och 10 dagar. Köp dem när de nedersta blommorna är helt genomfärgade men ännu inte slagit ut. Ge nya snitt efter en vecka och fyll på med näring och vatten efterhand. Ta bort vissnade blommor, då ökar chansen för knopparna att slår ut.

Förutom att gladiolusen är en vacker snittblomma används den också som flerårig, dock ej härdig, rabattväxt. Knölarna måste alltså grävas upp och förvaras frostfritt vintertid. Som snittblomma gör den sig, på grund av sina långa stjälkar, bäst i fång i stora vaser. De allra flesta gladioler är doftlösa.

Produktionsmetoder

Den största delen av gladiolusproduktionen sker utomhus i varmare länder, viss produktion sker också i växthus.

Gladiolus är en värmetolerant blomma, vilket innebär att den växer bra även vid höga temperaturer så länge den har god ljus- och vattentillgång, en väl fungerande dränering och stöd i blåsiga lägen.

Blomstänglarna växer från lökliknande stamknölar som växer och utvecklas under markytan. Varje år bildas en ny knöl ovan på den gamla, som i sin tur skrumpnar undan och dör. Knölarna planteras i rader utomhus med 1 - 2 veckors mellanrum under våren. På detta sätt kan man få kontinuerlig blomning och skörd. När 8 - 10 blad utvecklats börjar den att blomma, detta tar mellan 60 och 120 dagar beroende på sort och knölens storlek.

Viktiga faktorer under kulturperioden är god luftcirkulation, ogräsfri jord, jämn näringstillförsel och ordentligt med vatten. Utan jämn tillgång till vatten finns risk för att stjälkarna blir för korta, blommorna för små och att knölar utvecklas dåligt till nästa säsong.

Tidpunkten för skörd varierar beroende på vilken marknad blommorna ska till, men det är vanligt med skörd när de första 3 blommorna öppnat sig. Cirka 6 veckor efter blomningen, när bladverket vissnat, grävs knölarna upp. Därefter läggs de ljust och välventilerat i några veckor som förberedelse för vintervilan, knölen som bildats under året tas därefter bort och den gamla, intorkade slängs. Lagring sker sedan på mörk, sval och välventilerad plats. Året därpå planteras knölarna för en ny säsong.

Gladiolusen är en relativt tacksam blomma att odla, men den är svår att distribuera eftersom den måste stå vertikalt. Om blomman läggs ned böjs stjälken uppåt, så kallad negativ geotropism.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB