Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gladiolus som snittblomma

Knölväxt som blivit en mycket populär höstblomma, finns dock i butik under hela året. Stängeln blir upp mot en meter lång och har stora blommor strödda längs stjälken.

Skötsel av gladiolus

Gladiolus är en praktfull snittblomma med höga, ståtliga stjälkar och färgsprakande blommor som förgyller både hem och trädgård. För bästa hållbarhet i vas är det viktigt att ge stjälkarna ett fräscht, diagonalt snitt med en vass kniv innan de sätts i kallt vatten med blomnäring. Detta säkerställer att alla knoppar får kraft att slå ut och att blommorna håller sig vackra längre. Gladiolus har en vaslivslängd på mellan 6 och 10 dagar, men genom att ge nya snitt efter en vecka och regelbundet fylla på med både näring och vatten kan du förlänga blomningen ytterligare. Ta bort vissna blommor kontinuerligt, då frigörs energi till de knoppar som ännu inte slagit ut, och hela arrangemanget håller sig fräschare.

Vid inköp eller skörd rekommenderas att välja gladiolus där de nedersta blommorna har antagit en tydlig färg men ännu inte öppnats. Detta ger dig maximal blomningstid hemma. På grund av deras långa och raka stjälkar passar gladiolus allra bäst i stora, stadiga vaser – gärna i fång för maximal effekt. Tänk också på att eftersom de flesta sorter saknar doft, gör deras slående utseende dem istället till blickfång i alla sorters buketter och arrangemang. Placera gärna vasen svalt och undvik direkt solljus samt drag för ytterligare förlängd hållbarhet.

Vård av snittblommor för längre hållbarhet

Förutom som snittblomma är gladiolus ett populärt inslag i rabatter och krukor, även om den inte är vinterhärdig på våra breddgrader – knölarna måste grävas upp och förvaras frostfritt under vintern.

Produktionsmetoder för gladiolus

Merparten av dagens kommersiella gladiolusproduktion sker utomhus i soliga och varmare länder, där plantorna trivs som allra bäst. Viss odling sker även i växthus, särskilt i svalare klimatzoner.

Plantering och tillväxt

En av gladiolusens största fördelar är dess värmetolerans – den klarar höga temperaturer under förutsättning att den har god tillgång på både ljus och vatten, ett välfungerande dräneringssystem, samt stöd i blåsiga lägen. Gladiolus växer från lökliknande stamknölar, som planteras utomhus i rader med 1–2 veckors mellanrum under våren. På så vis uppnår man en lång och jämn blomnings- och skördeperiod. När plantan utvecklat 8–10 blad inleds blomningen, vanligtvis 60–120 dagar efter plantering, beroende på sort och knölstorlek.

Skörd och vinterförvaring

För att uppnå kraftiga och välutvecklade blomstänglar krävs god luftcirkulation, ogräsfri jord, samt jämn tillförsel av både näring och vatten. Vid ojämn eller otillräcklig vattning riskerar du korta stjälkar, mindre blommor samt dåligt utvecklade knölar inför kommande år. Därför är det särskilt viktigt att se till att plantorna aldrig torkar ut helt.

Skördetidpunkten varierar beroende på marknadens önskemål, men det är vanligt att skära när de första två till tre blommorna slagit ut eller visar färg. Omkring sex veckor efter blomningen, när bladen vissnat ner, grävs knölarna upp och torkas ljust och luftigt för att förberedas för vinterförvaring. Den nya knölen skiljs då från den gamla, uttorkade, och lagras sedan mörkt, svalt och luftigt inför nästa säsong. Nästa år planteras knölarna för en ny blomcykel.

Gladiolus är generellt enkel att odla men kräver extra omsorg vid distribution, då stjälkarna måste stå upprätt – om de läggs ner böjs de snabbt uppåt på grund av negativ geotropism. Läs mer om produktion, skötsel och odling av gladiolus hos Blomsterfrämjandet.

Gladiolus i trädgården

Även om gladiolus ofta används som snittblomma, lämpar sig plantan utmärkt i rabatter eller stora krukor, där dess höga växtsätt och intensiva färger verkligen kommer till sin rätt. Eftersom gladiolus inte är vinterhärdig i hela Sverige, behöver knölarna grävas upp inför vintern och lagras frostfritt, exempelvis i torv, kutterspån eller kokosfiber på en kall, mörk och välventilerad plats. Sidoknölar som uppstår under sommaren kan samlas in och planteras kommande säsong – även om de ofta kräver ett par år innan de går i blom.

Fördelar och tips för trädgårdsodling

Gladiolus är en tacksam blomma både som snitt och trädgårdsväxt, men ger bäst resultat om du följer grundläggande skötselråd och har lite tålamod med vinterförvaring. I gengäld får du färgprakt, form och fägring i trädgården eller vasen, säsong efter säsong.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB