Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gardenia jasminoides

Doftande, alabastervita gardenior väcker uppmärksamhet. Förr i världen var det mycket vanligt att herrarna och damer hade en gardenia i knapphålet. Gardenia-busken är hemmahörande i Kinas tropiska och subtropiska områden, men kan mycket väl trivas i våra fönsterkarmar, om man bara följer några enkla regler.

Från Floradania

Rätt vattning är en av de väsentligaste sakerna. Gardenia är en surjordsplanta, och skall därför vattnas med regnvatten, kokt kallt vatten eller annat kalkfritt vatten. Se till att den inte torkar ut mellan vattningarna. Använd duschflaskan regelbundet, så bladen fuktas på både under- och ovansida. Under sommarhalvåret göds med vanlig krukväxtnäring varannan vecka. På vintern behöver den ingen näring.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Gardenian skall stå på en plats med mycket ljus, men den bör skyddas mot direkt solljus på sommaren. Plantan tycker om värme både sommar och vinter. På sommaren är det knappast något problem att ha minst 20° C i rummet, men på vintern skall man vara uppmärksam på att temperaturen inte får bli lägre än 16-18° C.

Under loppet av 2-3 år växer plantan så mycket att det är nödvändigt med en större kruka och ny jord. Rhododendronjord går bra att använda.

Gardenia jasminoides finns i nästan alla storlekar från små plantor till stora buskar och högstammiga plantor. Den vanligaste storleken är 25-30 cm hög. Gardenia är som skapad för uterum, där doften och de vackra bladen är ett exotisk inslag.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB