Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gardenia

Doftande, alabastervita gardenior väcker uppmärksamhet. Förr i världen var det mycket vanligt att herrarna och damer hade en gardenia i knapphålet. Gardeniabusken är hemmahörande i Kinas tropiska och subtropiska områden, men kan mycket väl trivas i våra fönsterkarmar, om man bara följer några enkla regler.

Rätt vattning är en av de väsentligaste sakerna. Gardenia är en surjordsplanta, och skall därför vattnas med regnvatten, kokt kallt vatten eller annat kalkfritt vatten. Se till att den inte torkar ut mellan vattningarna.

Använd duschflaskan regelbundet, så bladen fuktas på både under- och ovansida. Under sommarhalvåret göds med vanlig krukväxtnäring varannan vecka. På vintern behöver den ingen näring.

Gardenian skall stå på en plats med mycket ljus, men den bör skyddas mot direkt solljus på sommaren. Plantan tycker om värme både sommar och vinter. På sommaren är det knappast något problem att ha minst 20° C i rummet, men på vintern skall man vara uppmärksam på att temperaturen inte får bli lägre än 16-18° C.

Under loppet av 2-3 år växer plantan så mycket att det är nödvändigt med en större kruka och ny jord. Rhododendronjord går bra att använda.

Gardenia jasminoides finns i nästan alla storlekar från små 9 cm höga plantor till stora buskar och högstammiga plantor. Den vanligaste storleken är 25-30 cm hög. Gardenia är som skapad för uterum, där doften och de vackra bladen är ett exotisk inslag.

Gardenias speciella kännetecken har alltid varit de väldoftande dubbla blommorna. För ungefär ett år sedan utökades emellertid sortimentet med en sort med enkla blommor som har fått namnet 'Sara'. Dess bladverk är likadant som på vanliga Gardenia, så det är enbart på blommorna man kan se skillnaden. De enkla blommorna på 'Sara' har något längre hållbarhet än de välkända dubbla blommorna. 'Sara' har dessutom en mild och behaglig doft och man kan känna en enda blommas doft inte bara i hela rummet utan ofta i hela hemmet. Den nya sorten sköts på samma sätt som övriga Gardenia.


Gardenia,
Gardenia jasminoides

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB