Fruktutställning i Göteborgs Botan
Uppdaterad och utökad sammanfattning av Botans fruktutställning
Botans årliga fruktutställning är en höjdpunkt för alla fruktintresserade och hålls traditionsenligt i den charmiga Stolpboden. Årets utställning äger rum mellan lördagen den 24 september och söndagen den 2 oktober, med öppettider varje dag mellan kl. 12 och 16. Evenemanget är en unik chans att utforska ett brett sortiment av svenskodlad frukt och få svar på alla tänkbara frågor om frukt och odling.
Frukternas mångfald och unika inslag
Totalt visas över 200 olika sorter av svenskodlad frukt upp, där äpplen, päron, plommon samsas med flera andra fruktsorter. Besökare kan beundra såväl klassiska svenska äpplen som nya, spännande sorter och till och med exotiska inslag från andra delar av världen.
Allergivänliga äpplen och innovation i utställningen
En av årets riktiga sensationer är presentationen av det nyligen framtagna, ännu ej namngivna äpplet med arbetsnamnet "Algott". Det unika med Algott är att det är särskilt framavlat för att även äppelallergiker ska kunna äta det. Allergivänliga äpplen som Algott och Gloster ökar tillgängligheten på frukt även för personer med björkpollenallergi, då dessa sorter har lägre halter av det allergena proteinet. Mer information om allergivänliga frukter och bakgrunden till Algott finns i artikeln Fruktutställning med fakta och inspiration.
Utforskning av variation och storlek
Utställningen visar också på bredden och exotismen inom äppelvärlden: från världens minsta äpple – det knappt en halv centimeter stora rönnbärsäpplet (Malus sieboldii) från Japan – till bjässen Peasgood, som i optimala fall kan väga över ett kilo. I vårt svenska klimat (zon 1-2) når Peasgood dock sällan denna ansenliga vikt, men sorten demonstrerar ändå vilken variation det kan finnas. När det gäller svenska sorter som blir riktigt stora kan du spana in exempelvis Hannaäpplet, Rödluvan och Aroma. Variationerna inom sorter, t.ex. vad gäller storlek, illustreras väl av .
Regional mångfald och landskapsäpplen
Landskapsäpplen har också fått en viktig roll på senare år för att spegla den regionala mångfalden i smak och färg. För att se vilka landskapsäpplen som ingår just nu kan du kika på . Bland pärlorna hittar vi även vackra pelaräppelsorter som
, och fler ovanligare frukter, som den äkta kvitten, visas upp under olika mognadsstadier (
).
Experthjälp och sortbestämning på plats
En viktig del av utställningen är att det alltid finns en erfaren pomolog på plats. Pomologen kan inte bara svara på dina frågor om fruktodling och ge odlingsråd, utan kan också mot en mindre avgift sortbestämma okända frukter från din trädgård. Om du vill ha hjälp med artbestämning rekommenderas att du tar med fyra till fem välutvecklade exemplar av varje sort.
Nya teman: Skadedjur och sjukdomar
Ett nytt inslag de senaste åren har varit särskilda utställningar kring skadedjur och sjukdomar, där både problem och lösningar presenteras. Deltagarna kan få tips på hur man både identifierar och motverkar skador på sina fruktträd och frukter.
Visuell mångfald
Bilder från årets fruktutställning visar mångfalden och det vackra spektrum som svensk fruktodling har att erbjuda – från översiktsbilder (), till närbilder på miniatyräpplen och pampiga pelarsorter.
Sammanfattning
Botans fruktutställning är inte bara en källa till fakta och inspiration, utan även en mötesplats för experter, hobbyodlare och nyfikna besökare. Oavsett om du är ute efter odlartips, vill få din trädgårdsfrukt identifierad eller bara vill njuta av färgprakten och variationen, så är detta ett evenemang som bjuder på både kunskap och ögonglädje.
Vill du läsa mer om fruktutställningen, allergivänliga sorter, och svenskodlad frukt? Ta en titt på artikeln Fruktutställning med fakta och inspiration.