Frukt och bär
Frukt och bär – En bok att ta tillvara naturens överflöd
Det är verkligen synd att låta all härlig frukt och alla mogna bär gå till spillo när man istället kan förvandla dem till något fantastiskt för att glädja både höst och vinter. Boken Frukt och bär – 100 recept på sylt, saft, marmelad och inläggningar av Gloria Nicol (ICA Förlag 2010, ISBN 978-91-534-3444-3) är visserligen inte helt ny, men den förtjänar definitivt att lyftas fram, särskilt under skördesäsongen när trädgårdar, skogar och marknader dignar av nyskördade råvaror. Bakom både text och bild står Gloria Nicol, och boken har recenserats av Sylvia Svensson.
Bred variation av recept för alla smaker
Här hittar du inte bara klassiska favoriter, utan också spännande och lite mer ovanliga recept som väcker nyfikenheten och inspirationen hos både nybörjare och erfarna hemmakockar. Vad sägs till exempel om grön tomatsylt med kvanne – en oväntad men lyckad kombination, där de annars ofta chutneymakeriade gröna tomaterna får sällskap av den aromatiska och ibland svåranvända kryddörten kvanne? Självklart hittar du också recept på grön tomatchutney, gärna smaksatt med rödlök för extra finess.
Tips för udda råvaror
För den som undrar hur man kan använda de små paradisäpplena finns utmärkta recept på paradisäppelgelé, och har du krikon men tycker kärnorna är besvärliga, så visar boken hur du enkelt kan göra krikongelé utan allt pillande. Utöver marmelad, sylt och saft bjuder boken även på variationer av pickles och chutneys i en rad spännande versioner som gör att det alltid finns något nytt att testa – året om.
Inspirerande och pedagogisk kökskompanjon
Texterna är klara, pedagogiska och lätta att följa, och kompletteras av rikligt med vackra fotografier som hjälper både nybörjare och vana syltmakare att lyckas i köket. Oavsett om du har överflöd från den egna trädgården, fått bär från goda vänner eller fyndat billigt på torget, så finns det mängder av uppslag för hur du ska ta tillvara det bästa naturen har att bjuda.
Bokens främsta styrka är dess förmåga att inspirera till att se möjligheter i även de mer ovanliga råvarorna. Här får du tips på vad man kan göra med sådant som annars ofta glöms eller lämnas kvar – och du får enkla, beprövade recept som ofta kan anpassas och varieras efter egen smak.
Så varför inte passa på att ta vara på säsongens överflöd och fylla skafferiet med hemmagjord saft, sylt, marmelad och inläggningar? Det är enkelt, lustfyllt och blir garanterat uppskattat under kyligare månader. Och för den som vill läsa mer om frukt och bär – både nyttigheter och utmaningar – finns mycket inspiration i artikeln Friskt och sjukt bland frukt och bär.
En bok för årets alla dagar
"Frukt och bär – 100 recept på sylt, saft, marmelad och inläggningar" är en inspirerande och praktisk kökskompis som bör finnas i varje hem där man vill ta tillvara naturens gåvor på bästa sätt – både till vardags och fest!