Friskt och sjukt bland frukt och bär
Bär och frukt – glädje och utmaningar i odlingen
Att kunna plocka egna hallon, krispiga äpplen eller solmogna plommon är en glädje för både smaklökar och sinne. Men ibland blir inte skörden som man hoppats – resultatet påverkas av växtnäring, skadegörare och odlingsrutiner, men också av insatserna du som odlare gör.
Friskare hallon
Hallon är ett av våra mest uppskattade bär, men de kan också lätt drabbas av svampsjukdomar som hallonskottsjuka. Hallonskott som burit bär är tvååriga och ska klippas av ända nere vid marken, och allra helst så snart skörden är avslutad. Detta eftersom de ändå dör på hösten, samtidigt som snabb nedklippning minskar risken för smittspridning. Hallonskottsjuka orsakas av svampar som infekterar genom sår och ger brunlila, avlånga fläckar vid bladfästena, ofta långt nere på årsskottet. Låter man gamla, angripna skott stå kvar i hallonhäcken så bidrar de till fortsatt smitta – så har odlingen haft problem är det extra viktigt med snabb borttagning av tvåårsskotten. Vid kraftiga angrepp är det bäst att skära ner alla skott i beståndet. Det innebär att man förlorar en skördesäsong, men hindrar smittan från att följa med till nästa år. Välj gärna motståndskraftiga sorter som 'Haida', 'Meeker', 'Canby' eller 'Ottawa' om du haft återkommande bekymmer.
Hösthallon – särskild skötsel
Hösthallon, som ger skörd redan första året, skördas senare än våra vanliga hallonsorter. Låter du skotten stå kvar över vintern får du faktiskt bär även andra året, men bara på sidoskott långt ner. De flesta brukar ändå klippa ner dem helt efter bärplockningen på sensommaren, för att minska risken för sjukdomar.
Friskare hallon
Rätt pH för hallon
Till skillnad från många andra frukt- och bärväxter föredrar hallon kalkfattig jord. Ett pH på 5,5–6,5 är idealiskt; blir pH:t för högt får plantorna svårare att ta upp nödvändiga ämnen som järn och mangan, vilket visar sig som ljusa, ibland nästan vitaktiga blad med fortsatt gröna nerver. Det är därför klokt att vara försiktig med algmjöl (Algomin) och träaska vid hallonodlingen, eftersom båda dessa höjer markens pH och riskerar att skapa näringsbrist.
Prickiga äpplen – orsaker och motåtgärder
Mot slutet av säsongen är det många som längtar efter att plocka de sena äppelsorterna för vinterförvaring. För att få frukt av hög kvalitet krävs dock god näring och skötsel under hela sommaren. Kalciumbrist i trädet ger ofta s.k. pricksjuka (bitter-pit), som känns igen på mörka, insjunkna fläckar vilka längre fram blir bruna. Fruktköttet under fläckarna blir osmakligt och brunt, men skadan når sällan djupt. Pricksjukan kan visa sig redan när frukten sitter kvar, eller först efter en tids lagring. För att förebygga problem nästa år bör du tillföra kalk på hösten, gärna dolomitkalk då den också tillför magnesium. Jämn vattning under odlingssäsongen är viktig, eftersom träden annars inte alltid får tillräckligt med kalcium även om det finns i marken. Undvik kraftig vattning mot slutet av sommaren, och minska på kvävegödseln om du misstänker att du gett för mycket.
En annan vanlig orsak till "prickiga" äpplen är skorv, en svampsjukdom som ger bruna eller svarta fläckar på både frukt och blad. Glesa och luftiga trädtoppar minskar risken, liksom insamling av angripna blad och försiktig användning av kvävegödsel. Ett bra tips är att välja motståndskraftiga äppelsorter för att förebygga problem på sikt.
Limring mot frostfjäril
Så här sent på sommaren är det också dags att sätta upp limringar om du haft problem med frostfjärilens glupska larver. Den vinglösa fjärilshonan kläcks på hösten och klättrar uppför träden på jakt efter en parningsplats, men stoppas effektivt av limringen. Det hindrar äggläggning och minskar nästa års angrepp – de gröna larverna kan annars vara så ivriga att hela trädet står kal redan i juni. Lindmätarens larver, som ibland orsakar liknande skador, bekämpas på samma sätt. Limringar köps i trädgårdsbutik och placeras runt stammen, cirka 1–1,5 meter ovan mark.
Limring mot frostfjäril
Gallra för fin frukt
Plommon, t.ex. sorterna 'Opal' och 'Victoria', sätter ofta extremt mycket frukt. Då behöver man gallra kartarna tidigt på sommaren. Genom gallring blir varje frukt större, friskare och mindre mottaglig för mögelangrepp, samtidigt som risken för fläkning av grenar minskar dramatiskt. Tänk på att lämna ungefär en handsbredd mellan varje plommon – det minskar angreppsrisken och ger starkare träd.
Gallra för fin frukt
Läs mer om hur ett riktigt odlingsår med växthusvärme kan optimeras hos Odla.nu.
Skörden – långsiktigt och hållbart
Med rätt näring, beskärning, och förebyggande åtgärder mot svamp och skadedjur får du möjlighet att njuta av en riklig, frisk och hållbar trädgårdsskörd, år efter år.