Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frösådder

Onsdagen den 21 april 1999
Med spade i trädgårdslandet!

Snön bara smälter och smälter. Trots att vi haft några dagar med snöfall fortsätter det obevekligt att rinna och droppa. I helgen regnade det, och det sjunker snabbt undan då. Men trädgårdslandet är fortfarande täckt med snö.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Kallbänken som står vid garageväggen och tinar fram alldeles för fort har jag skottat snö över ett par gånger den senaste veckan. Det är ganska härligt att stå ute i trädgårdslandet en solig eftermiddag, höra fågelsången och se svanarna sträcka. Även om det vore trevligt att få byta ut snöspaden mot grävgrepen! Men jag har i alla fall fått jobba i trädgårdslandet och det känns härligt!

Jag passade på att skotta upp en plätt för varmbänkarna samtidigt. Det är ju ordentlig tjäle i marken under snön fortfarande förståss, så för att isolera litet lade jag ut en bädd av ruttnat spillhö blandat med enstaka fårgödsel-kulor på marken. Det ser riktigt trevligt och ombonat ut! Fåren är verkligen en tillgång för trädgården. De är kräsna i maten, så det blir en massa spillhö att fosla bort och lägga i högar i väntan på täckodlingen. Och det de väl äter, kommer ut i "förädlad" form i andra änden... Jag skrapade ihop en skottkärra full att lägga i den ena varmbänkens botten. I den andra ska jag ha hästgödsel - grannen har två hästar. Det är klart, på sensommaren när lammen strövar genom grönsakslandet och tuggar i sig broccolin känns det väl inte som en så stor tillgång alltid att ha får...

Min man har sonat sitt illasinnade sabotage mot lökplantorna som jag skrev om i förra veckans dagbok. Han hjälpte mig nämligen att spika klart varmbänkarna i helgen. Så nu har jag två tjusiga varmbänkar som alldeles alldeles strax ska ut och tjänstgöra! De är byggda i två delar så att de ska vara lätta att flytta, en enkel "låda" underst, och på den ställer man överdelen där de fina tvåglasfönstren är monterade i vinkel. Tanken är också att jag ska bygga mellansektioner som jag senare kan placera mellan botten och överdelen. Det tror jag blir bra när plantorna har vuxit sig så pass stora att de "slår huvudet" i glaset. Ja, vi har till och med satt handtag på överdelen så den blir lätt att lyfta omkring (tvåglasfönster är rätt tunga!).

Det har varit rätt lugnt med frösådder på sistone i alla fall. Jag tänkte förodla rätt så mycket i varmbänkarna, alla kålväxter (broccoli, spetskål, grönkål och annat), litet perenner kanske. Men jag ska så basilikan inomhus, den är ju ganska frostkänslig så jag chansar nog inte med varmbänkarna där. Det blir nog lagom att så den om någon vecka eller så. Har ni sått allt som ska förkultiveras redan?

Jag fick förresten en överraskning när jag var ute med snöspaden i trädgårdslandet. Förra sommaren fick jag en liten lönnplanta i en kruka av en kompis. Den var uppgrävd i Uppsalatrakten någonstans och ungefär en halvmeter hög. Men jag kunde inte riktigt bestämma mig för var den skulle grävas ner, och sen började det regna och jag hann inte riktigt med att ta hand om den. Så den blev stående i sin lilla kruka nånstans bredvid kallbänken. Jag räknade ju med att den var död - synd, det hade varit trevligt att ha en lönn på tomten. Men när jag skottade snö på kallbänken såg jag en liten kvist sticka upp ur snön. Med knoppar på! Det var den lilla lönnplantan som väckts till liv av vårsolen. Jag slängde några spadar snö på den, hoppas det inte var för sent. Om den överlever min dåliga omvårdnad har den verkligen förtjänats att planteras på en riktigt trevlig plats på tomten till sommaren!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB