Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröså örter och kryddor - så här gör du!

Att ha sin egen kryddträdgård är en vardagslyx utan dess like. Det spelar ingen roll om man har en liten kruka på trappen, några örter i ett fönster eller ett helt kryddland. Det är fantastiskt att kunna använda färska kryddor och örter i matlagningen. De flesta kryddor och örter är oftast väldigt tacksamma att både odla och så - vilket gör det extra roligt!

Text och bild: Anna Theorin

Ni hittar alla våra kryddfröer här.

Vi kan börja med en favorit, Basilikan. Basilika är en värmekrävande ört som trivs bäst i en kruka på en varm plats utomhus eller inomhus på fönsterbrädan. Den klarar inte låga temperaturer alls. Man förkultiverar basilika inomhus från feb-maj beroende på vart man bor i landet. Om du ska ha basilikan inomhus året runt kan du så den året runt. Men se till att ha extrabelysning under de mörkaste månaderna.

Så inte basilikan för tätt, det är ett vanligt misstag. De ska inte stå så tätt som de gör när man köper krukbasilika i mataffären. Täck gärna sådden med plast (gör lufthål i plasten) eller använd ett miniväxthus. De gillar fukt. När basilikan har kommit upp måste du toppa den regelbundet. Det gör att den förgrenar sig och blir buskigare. Låt inte basilikan blomma! När basilikan blommar ändras smaken på bladen och den slutar att producera nya blad och skott.

Persilja, vissa tycker det är en svår ört att så. Det kan bero på att de gror ganska oregelbundet och kan ta sin tid innan de ens kommer upp. Men den som väntar på något gott. Persilja kan sås på friland när jorden reder sig på våren eller tidig höst. Se till att sådden är fuktig tills de små plantorna kommer upp. Kan även förkultiveras inomhus i mars-maj. Persiljan är en tvåårig växt som blommar andra året, därför sår man nya plantor varje år.

Gräslök, är enkelt att odla. Det är en perenn ört som återkommer år efter år och blir större och större. Plantorna går att dela på efterhand. Man sår gräslök utomhus på växtplatsen när jorden reder sig. Man kan även förodla dem inomhus men det brukar inte vara nödvändigt. Om man ska så dem inomhus gör man det i mars-april. Gräslök sås i tuvor med en gång, tvärt emot basilikan med andra ord. Strö ut en mängd förer som liknar en liten tuva i omfång och håll fuktigt under grotiden.

Oregano, som även heter Kungsmynta på svenska har blivit en riktig klassiker i matlagningen. Jag har mina plantor i vanliga rabatter, då får du blommor och örter på samma gång. Det är nämligen en perenn, halvbuske som blommar mycket vackert och drar till sig mängder med fjärilar och bin. Oregano sås inomhus i februari-mars i mycket porös jord. Blanda såjord med perlite och finkornigt grus. Oregano är ljusgroende vilket betyder att du inte ska täcka fröerna, de ska bara lätt tryckas mot jordytan. Håll fuktigt under grotiden. Ett miniväxthus rekommenderas.

Timjan, är också den en fantastisk perenn ört att ha i rabatter. Den kan behövas täckas över vintern om du bor lite kallare. Timjan sås inomhus i februari-april i vanlig såjord. Täck fröerna med ett lager med sand. Håll som vanligt fuktigt under grotiden. När fröerna har grott ska de placeras svalt och ljust innan de avhärdas och får flytta ut.

Koriander, är en krydda som man antingen älskar eller avskyr. Jag tillhör tyvärr sistnämnda kategorin. Koriander sås utomhus på växtplatsen när jorden reder sig. Man sår koriander i omgångar hela sommaren för att alltid få tillgång till färska blad. Den frösår sig dock lätt om man inte passar sig. Håll jorden fuktig under grotiden.

Rysk Dragon, en perenn ört som kan bli nästan en meter hög om den blir väl omhändertagen. Sås direkt på växtplatsen när jorden reder sig. Kan också förkultiveras inomhus i mars-april. En väldigt enkel ört att fröså.

Körvel, en gammal kryddväxt som har en lätt smak av persilja och anis. Ovanlig idag, men väldigt god! Man kan med fördel så och odla körvel inomhus. Annars sår man direkt på växtplatsen och håller sådden fuktig under grotiden. Sås i omgångar hela sommaren och skördas innan den går i blom. Smaken ändras om körveln får blomma.

Dill, måste vara en av våra mest använda örter. Den är också väldigt vacker med sitt bladverk i perennrabatten också. Dill sås direkt på växtplatsen och ska sås i omgångar, om man vill ha krondill låter man några plantor gå i blom. Håll sådden fuktig under grotiden. Dill ska växla växtplats varje år om du odlar den i grönsakslandet. Om du odlar i kruka ska man byta ut jorden varje år.

Salvia, är perenn upp till zon 5 om man täcker den för vintern. Det är inte kylan som tar död på den utan vinterfukten. Salvia sås inomhus i feb-mars i väldränerad jord, gärna utblandad med finkornigt grus. Håll sådden varm och fuktig under grotiden och efter den har grott ställer du den svalare. Odlas i väldränerad jord utomhus och kan stå i både sol och halvskugga.

Rosmarin, kan övervintra i våra mildare delar av landet zon1-2. Annars övervintrar den inomhus eller i uterum. Den vill ha det svalt, men ljust under vintern. Sås inomhus i väldränerad jord i jan-mars. Rosmarin måste stratifieras, detta betyder att när man sått sina frön ställer man in hela krukan i kylskåpet i cirka två veckor för att sedan ta ut den i rumstemperatur. Man kan stamma upp sin rosmarin vilket är väldigt vackert!

Libbsticka, är en annan äldre kryddväxt som mer och mer letar sig tillbaka till våra örtträdgårdar. Man äter bladen som oftast används i olika köttätter eller för att göra buljong. Är perenn upp till zon 6. Blir hög, närmre en meter och är vacker i perennrabatten. Förr användes libbsticka som magmedicin. Sås inomhus i fem-mars eller utomhus i maj-sept. Fröerna täcks med ett tunt lager perlite och hålls fuktiga tills groning sker.

Sötflockel/Stevia, en trendig ört som används istället för socker i bakverk och matlagning. Den är väldigt enkel att både så och odla. Sötflockel ska sås inomhus i feb-april och fröerna är ljusgroende. Fukta såytan och tryck lätt fast fröerna på ytan. Sås med fördel i ett miniväxthus så fuktigheten behålls. Ska stå varmt tills groning inträffat, därefter svalare. Går utmärkt att odla i kruka och övervintras frostfritt.

Citronmeliss/Hjärtansfröjd, är en favorit! En perenn ört (zon 5) man kan odla i halvskuggiga delar av trädgården som marktäckare om man vill. Den sprider sig villigt. Försås inomhus i mars-april eller sås direkt på friland när jorden reder sig. De är de små bladen som är goda att äta, de stora kan bli sträva så skörda ofta eller klipp ner de större bladen och torka till té.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB