Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröså örter och kryddor - så här gör du!

Att ha sin egen kryddträdgård är en vardagslyx utan dess like. Det spelar ingen roll om man har en liten kruka på trappen, några örter i ett fönster eller ett helt kryddland. Det är fantastiskt att kunna använda färska kryddor och örter i matlagningen. De flesta kryddor och örter är oftast väldigt tacksamma att både odla och så - vilket gör det extra roligt!

Så lyckas du med dina kryddfröer

Ni hittar alla våra kryddfröer här.

Att odla sina egna kryddor är både roligt, nyttigt och ger en fantastisk tillgång till färska smaker i köket – dessutom är de underbara inslag i allt från fönsterbrädan till rabatten! Under vår och sommar kan många kryddväxter sås direkt på friland, och många sorter går även utmärkt att odla inomhus, året om, särskilt med extrabelysning under de mörkaste årstiderna. Nedan kan du läsa om de mest populära kryddväxterna, samt få tips för att lyckas med sådd och odling.

Populära kryddväxter och deras såddtips

Basilika

Basilika är en värmekrävande ört som trivs bäst i kruka på en varm plats utomhus eller inomhus på fönsterbrädan. Den klarar inte kalla temperaturer alls. Du kan med fördel förkultivera basilika inomhus från februari till maj, beroende på var i landet du bor. Om du vill ha basilika inomhus året runt kan du så när som helst – men glöm inte att tillsätta extrabelysning under vintermånaderna, då plantan kräver mycket ljus för att utvecklas och förgrena sig ordentligt. Så inte för tätt (ett vanligt misstag!), eftersom plantorna annars blir svaga och gängliga. Täck gärna sådden med plast med lufthål eller använd miniväxthus, eftersom basilika uppskattar hög luftfuktighet. När plantorna kommit upp, toppa dem regelbundet så blir basilikan buskigare och mer produktiv. Låt inte basilikan blomma – smaken på bladen förändras, och plantan slutar bilda nya skott.

Persilja

Persilja kan vara lite svårodlad eftersom den ibland tar lång tid på sig att gro. Men för den som väntar på något gott är belöningen värd tålamodet! Persilja sås på friland på våren eller tidig höst, när jorden reder sig, alternativt förkultiveras inomhus i mars–maj. Håll sådden jämnt fuktig tills plantorna tittar upp. Persilja är tvåårig – den blommar andra året, så för att alltid ha fina blad är det bra att så nya frön varje år.

Gräslök

En klassiker som är otroligt lättodlad! Gräslök är perenn och återkommer varje år, med plantor som kan växa till sig över tid och delas för fler tuvor. Så direkt utomhus när jorden är klar eller inomhus i mars-april. Till skillnad från basilika sår man gräslök i små tuvor, alltså flera frön tillsammans på en plats. Håll sådden lätt fuktig under grotiden och klipp gräslöken ofta för bästa smak och tätväxt planta.

Oregano

Oregano (även kallad kungsmynta) är både krydda och prydnadsväxt i rabatten – fjärilar och bin älskar de vackra blommorna! Oregano är perenn och sås med fördel inomhus i februari-mars, i porös jord blandad med perlite och grus. Oregano är ljusgroende, vilket innebär att fröna inte ska täckas med jord – tryck dem endast lätt mot ytan. Ett miniväxthus eller plast med lufthål håller sådden fuktig.

Timjan

En annan mångårig favorit i rabatten, men den kan behöva vintertäckas i kallare områden. Timjan förkultiveras inomhus i februari-april i vanlig såjord, fröna täcks med ett tunt lager sand. Håll jämnt fuktigt tills de grott, och placera sedan svalt och ljust innan utplantering.

Koriander

En krydda man antingen älskar eller avskyr. Koriander sås utomhus på växtplatsen när jorden reder sig, gärna i omgångar under sommaren för att alltid ha tillgång till färska blad. Koriander förökar sig lätt på egen hand, så var beredd på att den kan fröså sig själv! Håll sådden fuktig under grotiden.

Rysk dragon

En kraftfull flerårig ört som kan bli uppåt en meter hög om den trivs. Så direkt på växtplatsen när jorden reder sig eller förkultivera inomhus i mars-april. Den är lättodlad och robust.

Körvel

En gammaldags kryddväxt med mild smak av persilja och anis. Körvel kan sås inomhus eller direkt på växtplatsen, gärna i omgångar under sommaren. Om plantan får blomma förändras smaken, så skörda innan blomning.

Dill

Dill är oumbärlig i många svenska maträtter och är också vacker i landet. Sås direkt på växtplatsen, gärna i omgångar för lång skörd. Om du önskar krondill låter du några plantor gå i blom. Växla helst växtplats varje år för att minska risken för sjukdomar eller byt jord om du odlar i kruka.

Salvia

En värdefull perenn ört upp till zon 5 med rätt vintertäckning. Salvia sås inomhus i februari-mars i väldränerad jord, gärna blandad med finkornigt grus. Sådden ska stå varmt och fuktigt tills den gror – därefter svalare för att härda plantan som senare planteras ut i trädgården. Salvia trivs i både sol och halvskugga men behöver skyddas mot vinterfukt.

Rosmarin

Rosmarin är egentligen perenn men känslig för kyla – den klarar oftast bara vinter utomhus i zon 1-2. Övervintra annars svalt och ljust inomhus. Så inomhus i jan-mars i väldränerad jord. Efter sådd krävs stratifiering: ställ krukan i kylskåp ca två veckor innan den tas ut i vanlig rumstemperatur. Rosmarin kan beskäras och formas till små träd.

Libbsticka

En ståtlig flerårig ört som är perenn upp till zon 6, och en gammal klassiker som är perfekt för buljong eller mustiga rätter. Libbsticka kan sås inomhus i februari-mars eller ute i maj–september. Täck fröna tunt och håll sådden konstant fuktig. Plantan blir hög och robust och passar bra i bakre delen av kryddlandet.

Sötflockel/Stevia

Stevia är trendig och populär tack vare sitt naturliga sockerersättande innehåll. Så inomhus i februari–april, gärna i miniväxthus, eftersom fröna är ljusgroende – tryck dem lätt mot ytan. Sådden ska stå varmt tills den gror, sedan svalare. Passar i kruka och måste övervintras frostfritt.

Citronmeliss/Hjärtansfröjd

En underbar och lättodlad perenn ört (zon 5) som gärna växer i halvskuggigt läge och fungerar också som marktäckare. Förså inomhus i mars–april eller så direkt när jorden reder sig. Det är de små unga bladen som är mest aromrika; klipp plantan regelbundet för fortsatt till

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB