Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröfeber

Onsdagen den 16 december 1998

Jag vill ha mer snö! Trots att det har varit relativt kallt på sistone har snötäcket sakta sjunkit ihop i den bleka vintersolen. I min kallbänk där jag har diverse kryddväxter har snön till och med tinat bort helt på de mest utsatta kanterna. Det var just där all min vitlök dog i fjol, så jag har dragit slutsatsen att det måste ha varit bristen på skyddande snö som tog kål på dem. I år har jag därför packat på lite extra spillhö och hoppas verkligen på ett bättre resultat.

Frökatalogglädje

I veckan damp det ner en fantastisk frökatalog i brevlådan, från Heritage Seed Library – tidigare känt som HDRA:s fröbank. Som medlem där får man nämligen välja ut sex frösorter helt gratis varje år. Vilken lycka, men samtidigt nästan omöjligt att bestämma sig! Katalogen var sprängfylld av gammaldags och ovanliga grönsaker: vita, lila och gula morötter, bondbönor med djupt karmosinröda blommor, rysk lök, lettiska ärtor och mycket annat spännande. Jag har bläddrat fram och tillbaka i katalogen kväll efter kväll innan jag slutligen kunde välja. Förhoppningsvis landar det snart ett paket med frön till bland annat lila morötter, lettiska ärtor, rysk lök och dansk grönkål – det känns helt underbart!

Bevara kulturväxter

En stor del av grönsaksfröerna i Heritage Seed Library odlas av frivilliga engelska odlare, ungefär som i den svenska föreningen SESAM, som jag länge funderat på att gå med i men inte riktigt fått tummen ur till än. Båda verkar arbeta efter samma viktiga idé: att bevara äldre och sällsynta kulturväxter – en imponerande insats för både mångfald och framtida odling. Att odla och ta hand om egna fröer läser jag om i allt fler sammanhang nu. Exempelvis är Runåbergs frökatalog som en hel handbok i fröodling, där de peppar och inspirerar fler att ta steget. Lena Israelssons bok "Köksträdgården, vårt gröna arv", som jag håller väldigt varmt om hjärtat, är också full av kloka råd till oss hobbyodlare.

Egna fröer – svårare än man tror?

Men är det inte väldigt besvärligt att odla egna fröer? Jag har ofta trott det, som så många andra, men känner att det är dags att prova – kanske redan nästa sommar. Ärtor ska vara särskilt enkla, eftersom de sällan korsar sig med andra sorter. Jag hittade faktiskt några fröer av sockerärtan "Norrlands Express" (som numera inte säljs alls, vad jag vet), och som har fungerat väldigt bra för mig. Jag tänker definitivt prova att ta egna frön av dem, men sparar ett par av dem osådda ifall det skulle bli en lika hopplös sommar som förra året, eller om jag skulle misslyckas på något vis.

Chilepepparplantornas kamp

Mina stackars chilepepparplantor, som jag skrivit om tidigare, verkar faktiskt återhämta sig lite. De stod i garaget för vinterförvaring och var nära att frysa ihjäl, men nu syns faktiskt små, gröna skott på båda habaneroplantorna och en av jalapenoplantorna. Trots det sår jag nog några nya nästa vår ändå – det vore roligt att testa en mildare sort, gärna med lite röksmak.

Fröfeber och framtidsdrömmar

Ja, nu känner jag riktigt hur fröfebern börjar ta fart igen. Varje år sår jag alldeles för mycket och alltid för tidigt – och det är väl inget som kommer förändras i år heller. Men tänk, nästa år, om jag kan pyssla om egna, hemodlade fröer! Det är verkligen något att se fram emot.

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Läs också Krukor, krukor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB