Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröfeber

Onsdagen den 16 december 1998

Jag vill ha mer snö! Trots relativt kallt väder på sistone har snötäcket sjunkit samman i den bleka vintersolen. I min kallbänk där jag har diverse kryddväxter har den tinat bort helt på de mest utsatta kanterna. Precis där dog en massa vitlök i fjol, så jag drog vissa slutsatser. Det måste ha varit för att snötäcket tinade bort som de dog! Så jag har packat på litet extra spillhö och hoppas det ska gå bättre i år.

I veckan damp det ner en fantastisk frökatalog i brevlådan. Det var från HDRAs "Heritage Seed Library". Som medlem får jag välja sex frösorter gratis. Och ni må tro att det var svårt att välja. Katalogen var fullsmockad med gammaldags och ovanliga grönsaker. Vita, lila, och gula morötter. Bondbönor med karmosinröda blommor. Rysk lök och lettiska ärtor. Och en massa annat. Jag har legat och bläddrat febrilt kors och tvärs och försökt bestämma mig. Det gick tillslut, och om några veckor hoppas jag få ett paket med frön till lila morötter, lettiska ärtor, rysk lök, dansk grönkål... underbart!

Grönsaksfröerna i "Heritage Seed Library" odlas till stor del av frivilliga engelsmän, verkar det som. Det påminner nog om den svenska föreningen SESAM, som jag länge tänkt gå med i men inte riktigt kommit mig för med. Där jobbar man ju också med att bevara gamla kulturväxter. Det här med att odla egna fröer läser jag om på fler och fler ställen. Runåbergs frökatalog är som en riktig handbok i ämnet, och de skriver också entusiastiskt om att fler borde odla egna fröer. Lena Israelssons bok "Köksträdgården, vårt gröna arv" som jag tycker så mycket om ger också en massa råd.

Men är det inte himla besvärligt att odla egna fröer? Jag har väl trott det, som många andra, men jag tror att jag ska försöka i alla fall nästa sommar. Ärtor är tydligen lätta, eftersom de inte korsar sig så lätt med andra. Jag hittade ju några fröer av sockerärtan "Norrlands Express" som inte går att köpa längre, och som har gett bra skörd för mig. Så jag provar nog med den. Men för säkerhets skull sparar jag ett par fröer osådda, ifall ifall det skulle bli en till eländig sommar som i fjol, eller ifall jag skulle klanta till det på något sätt.

Mina stackars chilepepparplantor som jag skrivit om tidigare verkar ha hämtat sig litet. Jag satte ju ner dem i garaget för övervintring, och lyckades nästan frysa ihjäl dem. Men nu syns det små gröna skott på båda habaneroplantorna, och på en av jalapenoplantorna. Fast jag sår nog ändå litet till våren. Det skulle vara roligt att prova en mildare sort, kanske med litet röksmak.

Ja, fröfebern börjar sätta in som ni hör. Varje vår sår jag för mycket och för tidigt, och det är nog ingen tvekan om att jag kommer att göra det i år också. Och tänk nästa år, om jag har "hemodlade" fröer att pyssla om - det blir något att se fram emot!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB