Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frö och tö

Onsdagen den 19 januari 2000

Vädret har varit konstigt de här första veckorna på det nya året. Vi har haft långa perioder med riktigt varmt väder, upp till ett par plusgrader. Snön ligger kvar så klart, den blir vi tack och lov inte av med förrän det börjar tina på allvar i april - maj. Men det känns litet halkigt och slaskigt emellanåt.

Jag har börjat tycka att det snart är dags att börja längta efter sommaren i alla fall, trots att det är nästan fem månader kvar till utplantering och frilandssådd (men vem räknar?).

Jag har börjat så smått med att skriva önskelistor på det jag vill odla, och inventera mina gamla fröpåsar. Litet fundersam blev jag när jag räknade dem och fick ihop över 100 stycken, men strunt i det, det är alltid något jag måste komplettera i alla fall, och några nyheter jag bara måste beställa. För det vore väl inte kul om jag inte fick beställa några fröer alls -- det är ju det som är det roliga med januari!

Många av mina fröpåsar är inte "köpes", utan hemmavikta pappersbitar som innehåller det mest intressanta tycker jag. Dels fröer som jag bytt till mig, ovanliga och skojiga saker som ramslök och vanliga men trevliga saker som ringblomma och krasse. Det är roligt med de här fröerna, inte bara för att det är ovanliga sorter, utan också för att jag har fått dem från trevliga människor! Byter ni fröer med vänner och bekanta?

De hemmavikta fröpåsarna innehåller också mina små stoltheter, fröer som jag samlat själv. Inget avancerat direkt, utan sånt som är enkelt att samla. Akleja till exempel, alltid litet spännande eftersom man inte vet säkert hur de korsat sig, och blågull, som växer förvildad i skogskanten bak huset. Och så har jag sparat fröer av mina ärtor i fjol. Utvalda, väl mogna ärtskidor har hängt på tork i kökstaket sen i höstas. I helgen plockade jag ner dem och pillrade ut fröerna, ordentligt torkade. Det var verkligen trevligt, trots att det nog var väldigt mycket jobb för såpass litet fröer. Jag tröstar mig med att det är sorter som är svåra att hitta i handeln, bland annat sockerärtan "Norrlands Express" som jag skrivit om tidigare. Och så var de så vackra också, ärtfröerna, så det var en ren njutning att se dem. Tänk att de kan se så olika ut -- skrynkliga och släta, gulgröna och blågröna, ja till och med prickiga!

Ja, än så länge nöjer jag mig med att längta efter sommaren genom att pyssla med mina fröer. Men snart börjar det bli dags att klippa ner mina långa naglar, glömma manikyren, och köpa några påsar såjord! Och då betyder inte töandet bara att det blir halkigt på vägarna, utan också att odlingssäsongen närmar sig!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Vackra ärtfröer. Medurs från övre högra hörnet: Latvian, Petit Pois, Commanderoch Norrlands Express.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB