Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Framme vid det nya året och januari

Julens och nyårets helger har nu passerats och vi har det nya året framför oss. Ett år med nya möjligheter också när det gäller trädgården .

Av Sylvia Svensson

Januari är årets första månad i de julianska och gregorianska kalendrarna och fick sitt namn efter guden Janus, han med två ansikten.

Ett gammalt nordiskt namn för januari är Tors månad, men det var inte asaguden Tor som gett namnet, utan det är en förvrängning av Torre. Torre, som betyder barfrost, var son till guden Snö den Gamle. I gamla tider offrade man till Torre vid midvinterblotet (blot = fest).
Vi kanske kan ha en egen midvinterfest t.ex. vid Trettondag jul den 6 januari?

Den gamla Bondepraktikan har mycket att säga om månaden januari.  Det var under denna månad gott att dricka vin fastande och likaså  bruka heta kryddor som ingefära, peppar och nejlikor. Så det låter ju som om det vore bra att fortsätta med glögg och pepparkakor!

Annars så följer här några tips vad man kan företa sig under januari!

Nu äntligen är vi på väg mot våren! Solen kommer upp en liten, liten stund tidigare och kvällen dröjer en smula längre. Härligt! Kolla gärna TV:s Solbild i söndagens Aktuellt och bli glad!

Dock är kvällarna fortfarande både långa och mörka. Passa på nu att läsa trädgårdsböcker och -tidningar och planera för sommaren som kommer.

Hur var det nu med örtagården som du länge har drömt om? Eller att blanda några vackra grönsaker med sommarens blommor? Skissa och skriv upp, kanske i en stor, härlig bok med tomma blad som du döper till Mina Egna Trädgårdsplaner. Då riskerar du inte att glömma bort alla de häftiga idéerna när våryran sätter in!

De första sådderna

Ta en titt i Odlas Fröbod, bläddra och fröjdas! Om du sedan fastnar för några nya, spännande sorter så har du god tid på dig att beställa nu när vårbrådskan ännu inte har funnit ifatt dig.

Men om dina såfingrar redan kliar alldeles förfärligt, kan du faktiskt peta ner vissa bråttom-sorter redan i slutet av månaden: pelargoner, jätteverbenor, purjo med flera.

Du hittar flera artiklar om de tidiga frösådderna här på Odla, t.ex. denna: Frösådder

Du kan så smörgåskrasse och grodda olika sorters groddgrönt. Stick vitlöksklyftor i jorden så får du inom kort härliga gröna skott att piffa upp salladen med.

Trots januari, kan du skörda i markerna: de frostiga enbären lossnar lätt nu och kan torkas och användas som krydda i vilträtter.

Snittblommor

Snittblommor piggar upp mycket! Överraska din familj, vänner och arbetskamrater med en första, frasig bukett tulpaner! Den tredje veckan i januari har blomsterhandlarna tulpan-vecka och Tulpanens Dag firar 25 årsjubileum år 2015 den 15:e januari.

Olika sorters små, färdigdrivna lökväxter börjar också dyka upp i affärerna om du inte har drivit sådana själv. Du kan göra små, söta arrangemang av dem och sedan spara lökarna för senare utplantering på våren.

Om du har små vintergröna växter och murgröna i dina julgrupper, rädda dessa till ett fortsatt liv genom att plantera om dem och sköt dem som rumsväxter fram till våren. Sedan kan du plantera dem i trädgården och får en förtjusande växt alldeles gratis.

Ta in några kvistar för drivning. Blåbärsris får snabbt ljuvligt ljusgröna småblad och ibland även söta små rosa blommor.

Du kan också passa på när du beskär fruktträd i slutat av månaden att driva några kvistar. Det kan så småningom bli vackra vita blommor och småblad.

Fåglarna behöver hjälp

Glöm inte bort småfåglarna. De har svårt att hitta någonting att äta i naturen så här års. Förse dem med mat och ge koltrasten ett äpple om dagen enligt djurdoktorns ordination!

Kanske kan du använda den uttjänta julgranen till en fågelrestaurang? Kolla här: Julgranens sista tjänst.

Kolla också hur fågelholkarna mår. Fåglarna söker skydd mot vind och ruskväder i holkarna även under vintern. Gör nya vid behov. Gör rent i god tid, reparera eventuella skador och sätt upp fler holkar så de håller. Men spika inte i träden, använd det flexibla träduppbindningsbandet e.d.

Kul med ungarna

Du kan ordna en snöskulpturtävling med egna och grannskapets barn och fira sedan med bullar och varm saft från termosen! Alla vinner!

Gå härliga promenader tillsammans i skogen en solig vinterdag och titta på alla vackra träd. Det kan vara kul att studera hur de olika trädens vinterknoppar ser ut och kanske lära sig vad som är vad.

Eller åk kälke och pulka med barnen i skogsbacken. Varm choklad från en termos värmer skönt mellan åken!

Gör snö- eller islyktor och använd julens alla överblivna ljusstumpar.

För barnen kan det vara roligt att ha morotens blastända på ett tefat i vatten. Snart spirar det gröna blad från den igen, bara de inte glömmer att vattna! Likadant med många andra grönsaker.

Ute i trädgården

Skaka av den tunga snön från buskarnas och de vintergröna växternas grenar så de inte fläks eller förvrids. Särskilt den blöta kramsnön är mycket tung. Släng inte heller den tunga snön på buskarna när du skottar, det blir lätt brytskador!

Men snön skyddar växter också. Skotta gärna lätt pudersnö över ömtåligare växter så de får det lite varmare än om de står i barfrosten eller om de isiga vindarna viner runt dem.

Skotta växthustaket så det inte brakar in. Snön kan du lägga vid väggarna istället så skyddar den växthuset lite.

Inne och i förvaringen

Kolla då och då hur dahlior, pelargoner, fuchsior och andra vintersovare har det. Kanske behöver det vattnas lite, men det kan också vara tvärtom: knölarna riskerar att ruttna om det är för blött.
Mät också temperaturen i förvaringen så det inte blir minusgrader, för det förstör dahliaknölarna.

Använd gärna luftfuktare inomhus i närheten av dina rumsväxter, då många av dem far illa av den torra, varma luften. Ge växterna en lätt, välgörande dusch med blomsprutan, gärna varje dag.

Njut av vintern

Glöm inte bort att du samlade och torkade örter i höstas! Gör härliga örttéer nu när man behöver något varmt att dricka!

Passa också på att gå runt i de vinteröppna botaniska trädgårdars växthus och fröjdas åt alla växterna som frodas och ger sommarkänsla året om.

Du kan passa på att ställa frågor åt trädgårdsmästarna nu när de inte har så bråttom och de kanske har tid att ge dig råd om planering och plantering.

Kolla vinterhimlens alla stjärnor på kvällen. Det finns utmärkta stjärnkartor och bra hemsidor på Internet för att lära känna några av de många stjärnbilderna eller de största, lyskraftigaste stjärnorna.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB