Framme vid det nya året och januari
Januari: Ursprung, traditioner och aktiviteter
Januari är årets första månad i både den julianska och gregorianska kalendern, och fick sitt namn efter den romerska guden Janus, han med två ansikten – en blickar bakåt mot det gångna året och en framåt mot det nya. Det är en symbolik som passar utmärkt för årets början när vi blickar tillbaka men också hoppas på allt det goda som väntar.
Januari i den nordiska traditionen
Ett gammalt nordiskt namn för januari är "Tors månad", men trots namnet har månaden egentligen inget med asaguden Tor att göra. Namnet är i själva verket en förvrängning av "Torre", som betyder barfrost. Torre var, enligt nordisk mytologi, son till guden Snö den Gamle. I äldre tider brukade man hålla midvinterblot (blot = fest) till hans ära för att lösa upp vinterns grepp över jorden. Varför inte skapa en egen liten midvinterfest hemma, kanske i samband med Trettondag jul den 6 januari?
Den gamla Bondepraktikan har mycket att säga om januari och rekommenderade bland annat att man denna månad drack vin på fastande mage och kryddade maten rikligt med heta kryddor som ingefära, peppar och nejlikor. Det är alltså helt i linje med traditionen att fortsätta njuta av glögg och pepparkakor långt efter jul!
Våren är på väg
Nu märker vi äntligen att vi går mot ljusare tider, även om det kan kännas långt till våren. Solen letar sig upp lite tidigare varje morgon och kvällarna dröjer sig kvar en stund längre. Passa gärna på att titta på "Solbilden" i söndagens Aktuellt och bli glad över de extra minuterna ljus!
Planering för nya säsongen
Kvällarna är dock fortfarande långa och mörka, vilket gör januari till den perfekta tiden för planeringsarbete och drömmar inför den kommande trädgårdssäsongen. Ta fram trädgårdsböcker och tidningar, börja skissa på din dröm-örtagård eller varför inte en rabattsammansättning där vackra grönsaker blandas med färgstarka sommarblommor? Samla dina idéer i en egen trädgårdsplaneringsbok så att du inte glömmer bort någon rolig idé när vårens spirande energi väl tar över!
De första sådderna – dags att börja planera och så
Det kliar förmodligen i såfingrarna redan nu, och det är inte för tidigt att påbörja vissa frösådder. Ta en titt i frökatalogerna, bläddra och inspireras! Beställ nya, spännande sorter i god tid innan vårbrådskan sätter in.
Tidiga frösådder
Redan i slutet av januari kan du så tidiga sorter som pelargoner, jätteverbenor och purjolök om du vill ha ett försprång inför våren. Läs mer om de tidiga frösådderna och få praktiska tips i artikeln Frösådder.
Snabba odlingar inomhus
Får du inte nog av att se det gro? Så smörgåskrasse eller pröva olika sorters groddgrönt inomhus – det går fort! Eller stoppa ner några vitlöksklyftor i krukjord för att snart ha härliga gröna skott att piffa salladen med. Trots att det är mitt i vintern kan du också passa på att plocka frostiga enbär i naturen, de lossnar lätt nu och kan torkas för att användas som krydda till vilträtter.
Snittblommor och lökväxter för vårkänsla
Snittblommor har förmågan att pigga upp även de allra mörkaste januaridagar. Varför inte överraska familj eller kollegor med en frasig bukett tulpaner? Tredje veckan i januari firar blomsterbutikerna tulpan-vecka och Tulpanens Dag är ett utmärkt tillfälle att bjuda hem våren på bordet.
Vårlök inomhus
Färdigdrivna lökväxter, som små pärlhyacinter och hyacinter, brukar börja dyka upp i butikerna vid januari och ger en underbar vårkänsla inomhus. Gör fina arrangemang och spara lökarna till vårplanteringen utomhus!
Julgrupper och drivning av kvistar
Har du fått små vintergröna växter och murgröna i dina julgrupper? Plantera om dem och sköt dem som vanliga rumsväxter fram till våren, då kan de planteras ut och bli ett plus i trädgården – alldeles gratis.
En annan ljuspunkt mitt i vintern är att ta in kvistar från blåbärsris eller fruktträd för drivning. Redan efter ett par veckor kan de slå ut små gröna blad eller kanske blommor, och du får en föraning om vårens återkomst.
Hjälp småfåglarna – och återanvänd julgranen
Mitt i vintern är det tufft för småfåglarna att hitta mat och skydd. Hjälp dem genom att fylla på fågelbordet och ge gärna koltrasten ett äpple om dagen – det uppskattas! Om du vill ge din gamla julgran ett sista uppdrag kan du göra om den till en fågelrestaurang i trädgården, se tips i artikeln Julgranens sista tjänst.
Fågelholkar och skydd
Kom ihåg att också se över fågelholkarna – under vinterstormar söker fåglarna skydd där. Passa på att rengöra och reparera holkar, eller tillverka några nya – men spika inte i träden, utan använd flexibla band. Sätt gärna upp fler holkar så de hinner "vädras" till våren.
Inspiration och vinterlek med barnen
Januari erbjuder även massor av möjligheter till vinterlek utomhus. Bjud in barn och grannbarn till en snöskulpturtävling – belöna alla deltagare med bullar och varm saft! Ta också med hela familjen ut på härliga promenader i skogen och spana in vinterknoppar på olika träd, eller åk pulka i närmaste backe och njut av varm choklad mellan åken.
Vinterpyssel för familjen
Prova att göra snö- eller islyktor med hjälp av överblivna ljusstumpar från julen. Inomhus kan barnen driva upp morotsblast eller grönt från andra grönsaker i lite vatten, och njuta av att se nytt liv spira.
Trädgård och växthus under vintern
Tänk på att skaka av tung snö från buskar och vintergröna växter så att inte grenarna bryts eller förvrids. Särskilt blötsnö är tung och kan göra stor skada. När du skottar snö, tänk på att undvika att lägga snöhögar över känsliga buskar och växter. Å andra sidan skyddar lätt pudersnö ömtåliga växter bra mot frost och kyla.
Skötsel av växthus
Kom ihåg att skotta snö från växthustak så det inte riskerar att rasa in, och lägg gärna snön längs växthusets väggar för extra isolering.
Inomhus – ta hand om förvarade växter och skapa ett skönt klimat
Ta en stund då och då för att kontrollera dina dahlior, pelargoner, fuchsior och andra växter som vinterförvaras. Vattna måttligt, de riskerar annars att ruttna om det blir för blött. Mät gärna temperaturen så det inte blir minusgrader i förvaringen – det kan förstöra knölar och rötter.
Bra miljö för rumsväxter
Inomhus är luften ofta torr, så använd vid behov luftfuktare i närheten av rumsväxterna. Ge en lätt dusch med blomsprutan för att motverka uttorkning, särskilt på soliga dagar när elementen går för fullt.
Njut av vinterperioden
Slutligen, glöm inte att njuta av vintern och det som hör den till. Kanske har du torkade örter kvar från höstens skörd – passa på att koka värmande örtte. Gör gärna besök i vinteröppna botaniska trädgårdars växthus och låt dig inspireras av fro