Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Förvillande Botanik

  • Inomhus
Hoya - Familjen

Hoya tillhör familjen Asclepiadaceae. Alla som tillhör den familjen har en viss byggnad som skiljer dem från andra växtfamiljer. Till den familjen hör även Stephanotis floribunda (doftranka), Stapelia grandiflora (asblomma), och Ceropegia woodii (lyktranka) av de som vi känner till.

Av Eva-Karin Wiberg

Men det finns ett antal andra som också tilhör familjen Asclepiadaceae, tex: Dischida: Som är nästan lika trevliga att odla som Hoya. De har för det mesta väldigt små blad och blir inte särskilt stora i växten, vilket är bra när man har ont om plats. De växer väldigt bra hängande i en ampel. Blommorna är däremot inte lika anslående som hoyans, de är ganska små och söta, formen är lik Ljungblommor. Även där finns det färgvariationer, från rent vita till tvåfärgade i rött och gult.

Jag har en dischidia som jag hittade när jag var till Filippinerna 1995, den heter Dischidia lancifolia, den har vackert rödfärgade, avlånga blad, blommorna är orange. En planta som drar blickarna till sig.

Förvillande Botanik
Något fundersam blir man nog när man läser om hoyor och andra växter. Här dyker upp familjer, sorter, arter, underarter mm. Rena rama släktforskningen! Med hjälp av några växtböcker har jag försökt fått reda på vad allt betyder i enklare termer. Här ska jag försöka reda ut de vanligaste namnen som dyker upp!

Familj:
I botanikens värld en grupp släkten som har vissa kännetecken som gemensamma och därför bildar en familj. Orkidéerna hör till en av de största växtfamiljerna tex.

Familjenamn:
Är det namn som visar tillhörigheten till en viss växtfamilj. Ex: Hoyor tillhör familjen tulkörtsväxter (Asclepiadaceae).

Botaniska namn:
Internationellt gällande vetenskaplig beteckning på växteen. Namnet är indelat i släktnamn: Ex. Hoya, artnamn: Ex. carnosa och sortnamn om sådant finns: Ex. 'Variegata'. Fullständigt namn blir då Hoya carnosa 'Variegata'.

Släkte:
Är en grupp arter i en växtfamilj som har vissa kännetecken gemensamt.

Släktnamn:
Första delen i växtens botaniska namn. Skrivs alltid med stor begynnelsebokstav. Ex. Hoya eller Stapelia.

Artnamn:
Är den del av botaniska namnet som oftast berättar något om utseendet, egenskaper eller varifrån växten kommer. Artnamn skrivs alltid med liten begynnelsebokstav. Ex. Hoya chlorantha. Här berättar artnamnet chlorantha att blomman är grönblommig.

Sort:
En variant av en art som är förädlad. Sortnamnet sätts inom anföringstecken. Ex. Hoya carnosa 'Variegata'

Species:
Botaniska namnet för art. Förkortas sp.

Subspecies:
Betyder underart. Förkortas ssp.

Underart:
Är växter som avviker obetydligt från sin art. Får tillägget ssp till botaniska namnet. Ex. Hoya australis ssp tenuipes.

Varietet:
Växter som avviker inom ett visst begränsat område kallas variteter. Förkortas var = varietas.

Tillbaka 1 2

 

 

Hoya purpureo-fusca
Hoya purpureo-fusca