Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Porslinsblomman

En gammal släktklenod

Släktnamnet Hoya har den fått efter Thomas Hoy, som var trädgårdsmästare åt Hertigen av Northumberland i England. Den första hoyan som upptäcktes var Hoya carnosa = vanlig porslinsblomma. Upptäckten gjordes år 1810 av Robert Brown, samma år som släktet bildades.

Av Eva-Karin Wiberg

Hoya carnosa är idag ganska svår att köpa i en blomsterhandel. För det mesta brukar de exemplar som finns i hemmen vara ett arv från mormor eller farmor, eller ännu längre tillbaka. Denna blomma är en riktigt gammal släktklenod.

Hoya carnosa är väl i alla fall den som är den mest vanliga hoyan, och den som de flesta känner igen. Men det finns några till hoyor som är ganska vanliga, och som det går att få tag på i en välsorterad blomsteraffär.

Det finns ca 200 rena arter av släktet hoya och nästan lika många underarter, varianter och ett antal hybrider. Men förvirring råder för det kan finnas arter som har både två och tre namn.

De hoyor som brukar finnas att köpa i våra blomsteraffärer är som följer: Hoya bella = liten porslinsblomma, en mycket söt liten hoya som går bra att odla hängande i en ampel.

Hoya lacunosa också en söt och näpen hoya med bollformade blommor, gulvita med en underbart frisk doft. Den vill också växa i en ampel.

Hoya multiflora som vi på svenska brukar kalla "Stjärnskott". Den tvista de lärde om den skulle tillhöra hoyasläktet, men tills ingen vet exakt så hör den dit.

Hoya linearis = tändstickshoyan, vill växa i en ampel. Den vill ha något svalare omgivning.

Sedan finns det ett antal olika varianter av Hoya carnosa ute i handeln ibland, bla Hoya carnosa 'Compacta', den med krulliga blad.

Hoya carnosa 'Rubra', den har brokiga blad i rött och vitt, och ungefär likadan färg på blommorna, kanske något mer rosa än den "vanliga" carnosan.

Hoya carnosa 'Variegata', har brokiga blad i vitt och grönt.

Hoya carnosa 'Tricolor' har trefärgade blad i grönt, rött och vitt.

Hoya australis med sina mörkgröna blad utan silverfläckar, och vita väldoftande stora blommor.

Ursprungsländer
Hoya växer vild i Malaysia, Filippinerna, Australien, Nya Guinea, Kina, Sydostasien, Indien och Indonesien. De flest arter är epifyter precis som orkidéerna, dvs. de växer på sin värdväxt utan att vara till skada eller ta näring av den. De växer slingrande i träd. Söker sig mot toppen av trädet för att komma åt ljuset i den täta djungeln. För att sedan blomma i de höga trädtopparna.

Att vara ute i en djungel och insamla hoyaarter är väldigt intressant. Man vet nästan aldrig vad det är man hittat förrän den blommar första gången. Jag har själv ett antal som bara har ett nummer och platsen där den insamlats på som namn. De är de mest intressanta egentligen för den som gillar överraskningar.

1 2 Nästa sida


Hoya bordenii


Hoya acuta röd klon

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB