Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Forumprofilen – våga prova om och om igen!

Idag startar serien Forumprofilen där ni får bekanta er med härliga medlemmar i forumet på Odla.nu. Först ut är Kerstin som varmt och öppet beskriver sitt förhållande till växterna, odlingen och årstiderna.

Namn i forumet: Kerstin z5-6. Medlem sedan: Januari 2003. Odlingszon: "Önskar det vad Zon 1, men det här kallhålet är zon 5–6. Kustklimat!"

#Beskriv din trädgård#

7 000 kvadratmeter eller mer odlad trädgårdsyta. Det var gräs, två rönnar och en björk när vi kom hit.

Trädgården är rufsigt romantisk med rosor och gammaldags perenner, omgiven av skog och åkrar med få grannar inom synhåll. Här finns samlarväxter, mer okända sorters perenner från frö beställda från alla hörn av världen. Buskar, träd, rosor. Grusade ytor och surjordspartier. Mycket har jag själv sått. Trädgården har jag skapat av en blandning av härdigt och ohärdigt – det senare med viss möda!

Jag har en damm som numera verkligen är naturlig i sin vildvuxenhet.

Min inspiration får jag av Piet Odulf, Henk Gerritsen och av Tascha Tudor som alla har lite samma stil som tilltalar mig - mer böljande svängda rabatter än raka rader.

#Vad betyder trädgården för dig?#

Först tog jag hand om trädgården, sådde frö och grävde rabatter. Min man byggde växthus och orangeri. Jag var med i många trädgårdsforum, bland dem Odla.nu.Jag lärde mej nått nytt varje dag! Testade och misslyckades, testade igen och lyckades. Jag testade att knäcka min zon genom att plantera både magnolia och blåregn.

Sen grävde jag ännu mer, blev rostokig och skaffade alla tillgängliga kanadensiska rosor på marknaden. Varje sommar hade jag minst tre projekt i trädgården, varje vinter minst 2 000 frösådder av olika perenner, träd och buskar. Varje vår tilltog en väntan på att se det nya livet spira och blomma.Varje höst kom vemod och sorg över att säsongen var slut.

Sen kom den riktiga sorgen och i tre år tog inte jag hand om trädgården alls. Den tog hand om mig istället – som en så klok forumist sa att jag skulle låta den göra. Våren spirade i rabatterna precis som om inget hänt, försommarblommorna och perennerna blommade på helt obekymrade, humlorna surrade men ogräset växte fort fort. Men trädgården överlevde. Som jag.

Nu tar jag hand om min trädgård igen, jag njuter mer av den än förr. Jag låter ingen stressa mig mer, jag har inga visningar av trädgården och jag tar en liten del i taget i besittning igen. Jag har lust att så – trädgårdslusten är stark igen, den bara vilade sig lite.

#Vilka är dina tre favoritväxter?#

Rosor – de är fulländade blommor, som ger så mycket tillbaka.

Grönliljan, Zigadenus elegans – för dess diskreta men tydliga charm,för de orkidéliknande blommorna och de vackra gråblå bladen. Grönliljan har ett modest växtsätt, den blir aldrig invasiv och den lever länge.

Bukettapel, Malus sargentii, – ett fulländat litet träd/buske som är vackert året om. Det täcks av vita blommar på våren i tre veckor eller mer, så många att de gröna bladen skyms. På hösten får apeln knallgula blad vid första kalla nätterna samtidigt som de blåbärsstora, knallröda miniäpplena mognar. Nu i november är det utan löv, men fortfarande sitter alla bär kvar utom de sidensvansarna ätit upp. De fick de så gärna!

#Vad kan du gärna vara utan i trädgården?#

Äxing och revsmörblomma som flyger in i grusodlingarna från åkrarna runt om!

#Ditt bästa trädgårdstips!#

Våga fråga dem som kan, sannolikheten är stor att de både vet och vill dela med sig – av råd, växter och frön. Ingen fråga är dum!

Våga så egna växter, träd, buskar, perenner – det är en helt annan känsla än att köpa dem. Det finns inga rätt och fel och det går alltid att göra om!

#Varför är du med i forumet på Odla.nu?#

Jag lär nytt var dag fortfarande. Nu kan jag också dela med mig av det jag testat själv under många år och vet fungerar. Jag skickar vidare och det känns bra!

Jag tycker det är jättekul att svara på frågor och ge tips och idéer till andra samtidigt som man alltid får tips och idéer tillbaka från forumet.

Tack för att du delar med dig Kerstin!

Välkommen att besöka vårt forum!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB