Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Forumprofilen - frösådder största intresset!

I forumet på Odla.nu är det många medlemmar som har specialintressen och därför blir lite av forumets experter på sitt område. Dagen forumprofil känner nog många igen som en av forumets mest passionerade och kunniga fröodlare.

Namn i forumet: Helen i Piteå Zon 5. Medlem sedan: November 2002. Odlingszon: Min trädgård ligger i gränsen mellan zon 5-6.

#Beskriv din trädgård#

Min trädgård är ca 1 200 kvm och är en hörntomt i ett villaområde i en liten by utanför Piteå. När vi flyttade hit för 10 år sedan fanns bara en gräsmatta, två nyplanterade bollpilar, en dunge med rönnar och rabatter under två altaner.

Det första som gjordes var att gräva bort rönnarna för ett växthus skulle på plats. En dröm som äntligen skulle bli sann. Eftersom frösådd är mitt absolut största intresse sedan 18-årsåldern blir det en hel del sådder varje år. Rabatter grävdes helt oplanerat både här och där eftersom plantorna behövde en växtplats.

Trädgården har vuxit fram, har gjorts om ett antal gånger och är med all säkerhet inte färdig ännu. Jag har en övre och en nedre trädgård, den övre har torra jordar medan den nedre är fuktig. Växtvalet anpassas efter det men det tog något år innan jag hittade rätt.

#Vad betyder trädgården för dig?#

Trädgården betyder väldigt mycket för mig. Den är min 'smärtklinik' där jag glömmer värkande muskler och leder. Trädgården ger motion, upplevelser, kunskap och glädje.

#Vilka är dina tre favoritväxter?#

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Tre favoriter är svårt att välja men jag kan ändå nämna vit Lundsköna, Deinanthe bifida. En växt för fuktig men väldränerad jord i lunden. Lundsköna har ljusgröna blad och vita vaxartade blommor, ovanlig i odling här uppe, men är på gång.

Den andra är krollilja, Lilium martagon, i alla färger. En fantastisk lilja och även den för fuktig väldränerad jord i halvskugga/skugga.

Den sista måste bli sipporna, annemonerna, vårens efterlängtade blomma, finns även den i flera färger och former både för torrare och fuktigare jordar.

#Vad kan du gärna vara utan i trädgården?#

Vad jag skulle vilja vara utan är all levermossa som växer som stora kakor på jordytan. Den är ett elände att gräva bort på våren och jag hinner knappt varvet runt så är det tillbaka... Bara en massa jobb!

#Ditt bästa trädgårdstips!#

Mitt bästa tips måste vara att våga pröva. Pröva igen och igen, ge inte upp förrän man har prövat minst 3 gånger.

Bygg upphöjda bäddar för dina rabatter eftersom det ger värme och bättre växtmöjligheter för perenner, buskar och träd.

Snåla inte med kvaliteten på jorden varken till rabatter eller sådder.

Sök kunskap i böcker eller på nätet. Fråga också hur andra gör och lär av dem.

#Varför är du med i forumet på Odla.nu?#

Jag är medlem i forumet sedan många år eftersom jag lär mig mycket genom att läsa hur andra beskriver, visar bilder på och berättar om sina erfarenheter av växter. Forumet en utmärkt plats att försöka inspirera andra främst till egna försök till frösådder genom att berätta och visa hur jag har gjort. Sen har ju forumet många olika avdelningar. Man behöver inte delta i alla men det finns alltid någon som passar.

Man hittar massor av matnyttiga artiklar, tips och råd, får superfina erbjudande om köp som tex. plantor, frön och presentartiklar.

Tack för att du delar med dig Helen!

Besök Helens blogg: Tankar om och från min trädgård.

Välkommen att besöka vårt forum!

Tidigare forumprofiler

Våga prova om och om igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB