Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förstörd av frost!

Nu har det hänt igen, frostnätter har förstört vårglädjen för många av oss! Just när trädgården stod som vackrast med blommande magnolior, körsbär, äppelträd, persikoträd, känsliga rododendron och massor av nymornade, hoppfulla buskar med blad som hunnit långt i utvecklingen men som ännu inte var så frosttåliga.

Av Sylvia Svensson

Tyvärr är det samma problem i stora delar av landet där växterna har hunnit komma igång och t o m börjat blomma. De känsligare växterna är nu skadade av frosten på många håll. Blommorna på min underbara, gula magnolia 'Elisabeth' hänger som bruna trasor nu och flera känsliga sorter av rododendron har fått de nyutslagna blommorna förstörda. För att inte tala om fikonets nyutslagna blad... suck!

Vad är det som skadas?

Det som lättast skadas är till exempel blommorna på fruktträden som står fullt utslagna. Det kan resultera i att man blir utan frukt eller får mycket färre frukt än vanligt. Knopparna kan däremot ofta klara sig. 
Nyutslagna blad som inte ännu har hunnit hårdna och bli mer tåliga mot väder och vind skadas lätt, liksom känsligare blommor som står öppna.

Vad kan man göra?
Att täcka över dem före frostnätter hade ju hjälpt något, men när de väl har hunnit bli frostskadade, är det inte något man kan göra. Det är svårt att täcka över en stor, yvig buske eller ett helt träd.

Vi får bara hoppas att de repar sig under våren och sommaren och förhoppningsvis kommer med nya blad, vilket många av buskarna gör.

Att bära in de mest känsliga växterna som står i kruka, som dahlior och exotiska växter är ju ett bra sätt att lura frosten. 
De största krukorna som man inte orkar bära försöker man täcka över med varierande resultat.

Det man kan göra med de skadade växterna är att plocka eller ännu hellre klippa bort de fula bladen som bara hänger där, fula och bruna. Akta dock när du plockar, det kan finnas ytterligare, ännu sovande bladknoppar intill den skadade, de kan öppna sig senare.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB