Förstörd av frost!
Vad är det som skadas?
Det som först och lättast skadas när frosten slår till är främst de blommor som står i full blom – särskilt på fruktträd. När de öppna blommorna fryser förstörs möjligheten till pollinering, vilket kan resultera i att man blir helt utan frukt eller får betydligt mindre skörd än vanligt det året.
Utsatta växtdelar
Knoppar som fortfarande är stängda har ofta större chans att överleva, eftersom de är mer skyddade mot kylan och har ännu inte blivit riktigt känsliga. Nyutslagna blad, som inte hunnit hårdna och bli tåliga mot väder och vind, skadas också lätt och blir bruna och slokande.
Det är med andra ord växtdelar som just håller på att utvecklas – och inte hunnit anpassa sig och bli motståndskraftiga – som är mest utsatta frosten.
Exempel på känsliga växter
Flera känsliga buskar och träd, exempelvis magnolia och vissa arter av rododendron, drabbas ofta särskilt hårt i blomningen. Även unga skott och blad på fikon eller hortensia är mycket frostkänsliga.
Vad kan man göra?
Det bästa är att förebygga frostskador genom att täcka över växterna i förväg, särskilt inför nätter då det varnats för risk för frost. Fiberduk, bubbelplast eller särskild växtskyddsduk fungerar bra, men det är svårt på större och yviga buskar samt träd. I praktiken är det nästan omöjligt att täcka skyddslöst stora exemplar helt och hållet, men för mindre plantor och krukväxter gör en överdragning stor nytta.
Skydd av krukväxter och mindre plantor
För de mest känsliga växterna som odlas i kruka, som dahlior och exotiska växter, är det mycket effektivt att helt enkelt bära in dem eller ställa dem på en mer skyddad plats – till exempel i växthus, uterum eller tätt intill en husvägg. Stora krukor som är tunga och svåra att flytta får man försöka täcka med fiberduk eller liknande – med varierande resultat beroende på växternas placering och frostens intensitet frosten.
Vid markfrost
Vid markfrost går det också att skydda rötterna genom att lägga ett lager halm, löv eller annan isolerande täckning kring basen på plantorna.
När skadan redan är skedd
När frosten väl har slagit till och växterna redan är skadade, finns det tyvärr inte mycket att göra för att rädda blommor eller nyutslagna blad som blivit bruna och fula. Växternas återhämtning sker ofta av sig själv under våren och sommaren, och många buskar brukar komma med nya blad.
Hur hjälper man växten att återhämta sig?
Du kan hjälpa till genom att försiktigt klippa bort de delar som är helt vissna eller bruna, men akta så att du inte tar bort eventuella ännu sovande bladknoppar intill de skadade delarna – de kan mycket väl öppna sig senare och bidra till växtens återhämtning frosten.
Ytterligare tips:
- Undvik att gödsla med för mycket kväve inför våren, eftersom växter då kan bli extra mjuka och därmed mer frostkänsliga.
- Vattna försiktigt efter en frostnatt – övervattna inte, eftersom rötterna kan vara känsliga efter köldskada.
Vi får hoppas på en gynnsam fortsättning på våren och sommaren, så att våra växter får möjlighet att reparera sig och komma tillbaka med nya knoppar och blad. Ibland krävs det lite tålamod, men trädgårdens förmåga att återhämta sig är ofta större än man tror.
Vill du fördjupa dig mer om frost och skyddsåtgärder, läs gärna vidare hos frosten.