Frost!
Förebygg frostskador i trädgården
Det främsta rådet jag kan ge är att helt enkelt förebygga frostskador, eftersom det är svårt eller omöjligt att reparera skador i efterhand. Var noga med att hålla koll på kvällstemperaturen – försök ha en termometer utomhus och följ lokala väderprognoser, särskilt om frostnätter utlovas.
Se till att ta in känsliga krukväxter så fort det finns risk för minusgrader, även under våren. Har du växter som inte går att flytta, såsom träd och buskar, är det klokt att täcka dem ordentligt med fiberduk, frostskyddsväv, fleece eller andra isolerande material på kvällarna. För stora träd kan det vara tillräckligt att skydda de mest exponerade eller blommande grenarna. Tänk också på att täckmaterialet bör tas av på dagen, så att växterna inte överhettas och för att pollinatörer ska komma åt blommorna.
Ge extra uppmärksamhet åt nattemperaturerna fram till juni månads början, då de så kallade järnnätterna är över. Under denna period är risken för sena frostnätter som störst, och en enstaka kall natt kan ställa till det för både trädgårdsland och prydnadsväxter.
Vill du fördjupa dig kring ämnet och få fler tips kring frostskador, läs gärna vidare på Odla.nu om frostskador.
När frosten redan slagit till
Tyvärr finns det inte mycket man kan göra när frosten väl varit framme – har växterna blivit skadade återstår det bara att hoppas att de orkar komma igen under säsongen. Man står ofta maktlös när knoppar eller späda blommor svartnar över en natt.
Själva fick vi nyligen klättra på stegar och hänga ut över balkongen för att med stor möda försöka täcka vårt blommande persikoträd med frostskyddsväv. Trädet är egentligen alldeles för stort för att få fullgott skydd, men vi gjorde vad vi kunde och täckte åtminstone de grenar som blommade rikligast. Nu återstår det att se om fruktanlagen ändå klarat sig trots köldknäppen.
Vi bar också in de mest känsliga växterna i kruka – som dahlior och exotiska sorter – och svepte in resten med fiberduk där det var möjligt. Trots dessa ansträngningar klarade sig inte allt: Frosten hann skada vår magnolia ’Elisabeth’, vars stora, gula knoppar förvandlades till svarta, hopskrumpnade rester. Kanske kommer det några eftersläntrande blommor, men det lär dröja.
Även de ömtåliga blommorna på klockrododendron, som precis skulle slå ut, förstördes nästan helt, så morgonen efter var det inte någon glad syn i trädgården.
Andra tips och saker att tänka på
- Isolera gärna både krukan och jorden runt känsliga krukväxter, exempelvis med säckväv, bubbelplast eller kokosmatta, men undvik att materialet blir blött – det kan öka risken för röta.
- Ställ krukor på isolerande underlag och gärna i skuggigare lägen under våren, så undviker du att växterna lockas att börja växa för tidigt av vårsolens värme.
- Vissa växtdelar, särskilt ympställen på träd, är extra känsliga och behöver skyddas noga.
- I större odlingar används ibland bevattning eller vindmaskiner för att skydda mot frost, men dessa metoder passar sällan för hemträdgårdar.
Ju bättre förberedd du är med skyddsmaterial och genom att vara uppmärksam på väderprognoser, desto större chans har dina växter att klara vårens och försommarens ovälkomna frostmorgnar. Oavsett strategi går det dock inte alltid att helt skydda stora eller mycket känsliga växter mot extrema nattköld.