Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frost!

När första vårvärmen kommer blir vi alltid som tokiga efter blommor och grönska. Så klart, vi har ju längtat så! Sen kommer ofta de där frostnätterna och ställer till det. Förra veckan hade vi i södra Sverige ett par riktigt kalla nätter som tyvärr kan ha gjort en del skada.

Av Sylvia Svensson

Tyvärr är det inte så mycket man kan göra efteråt, har växterna blivit skadade så är det bara att hoppas att de kommer igen!

Själva klättrade vi på stegar och hängde ner från balkongen och försökte i görligaste mån täcka över vårt blommande persikoträd med frostskyddsslöjor. Det är dock för stort för att hela trädet skulle gå att skydda, men de mest blommande grenarna täckte vi hjälpligt i alla fall. Nu återstår det bara att se om fruktanlaget frös eller inte.

Vi bar också in de mest känsliga växterna som står i kruka, som dahlior och exotiska växter och försökte täcka över resten.

Ändå lyckades frosten skada vårt underbara magnolia ’Elisabeth’, vars stora knoppar nu är svarta och bortom all räddning. Det kommer kanske några eftersläntrare så småningom, men man får vänta länge.

Även de känsliga klockrododendronblommorna som just skulle öppna sig blev skadade, så det var en inte så munter syn som mötte oss på morgonen.

Förebygg

Det enda råd jag kan ge är att förebygga. Ha stenkoll på termometern på kvällen, lyssna på lokala nyheter om vad som sägs om nattens temperatur. Släpa in alla känsliga växter som står i krukor och går att släpa och täck över det som inte går att ta in om det verkar bli frost.

Man får hålla koll på nattfrosten ändå till de första veckorna i juni, sedan bör de s.k. järnnätterna vara över.

Läs mer om frostskador

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB