Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förökarens dagbok 6

Från frösådd via ympning, sticklingar, delning, avläggare och tillbaka till fröna. I sista förökarens dagbok handlar det om att samla och förvara. Men en pion att så finns det också plats för...

Så här samlar och förvarar du frön på hösten

Att det är svårt att låta bli att plocka med sig några skramlande frön i fickan under hösten är knappast förvånande. De torra, bruna fröställningarna lockar, och kanske har du redan samlat på dig en hel del under säsongen. Att skörda och spara eget frö kan bli riktigt givande – men det finns ett par viktiga saker att tänka på innan du sår dem.

Samla vid rätt tillfälle

Att avgöra när fröet är moget kräver lite erfarenhet och flera insamlingsrundor under sensommaren och hösten, beroende på växter. Samla helst i torrt väder, då risken för mögel minskar. Mogna frön kännetecknas av att de är svarta eller bruna och hårda. Om fröet är mjukt och ljust är det sannolikt inte moget ännu. Ett annat tecken är att fröet lossnar lätt från fröställningen. Själva kapseln eller skidan ska vara torr, brun och ofta på väg att spricka upp. Plocka helst hela fröställningen och låt den torka inomhus, luftigt och helst i rumstemperatur under några veckor. När fröet är riktigt torrt tröskar och rensar du det, för bästa hållbarhet.

Förvaring av frö

Grundregeln för all fröförvaring är torrt, svalt och mörkt. Papperspåsar, kuvert eller tomma filmburkar är ypperliga till detta ändamål, men se till att fröna verkligen är torra innan de stoppas undan, särskilt i täta burkar. Rumstemperatur duger gott för vinterförvaring – men ännu hellre något svalare. Viktigast är dock att det förblir torrt.
En bra metod är att förvara papperspåsarna i en tättslutande burk i kylskåpet. Ska du lagra frö under flera år är frys det bästa alternativet, men bara för absolut torra frön i lufttäta förpackningar. Filmburkar har ytterligare en fördel: de är smidiga att samla i ute på promenad eller resa. Men låt inte fröerna vila för länge i burken utan att de är ordentligt torkade – annars riskerar de att mögla.

Hållbarhet – hur länge håller fröet?

Hur länge fröet behåller sin grobarhet varierar stort mellan arter. Palsternacka och kinesisk gräslök hör till de arter som snabbt tappar sin grobarhet – ofta redan efter ett år.
Aster (Callistephus), lejongap, jätteeternell (Bracteantha) och roseniberis har en hållbarhet på 1-2 år.
Dill, blomsterkrasse, rosenböna, sommarflox, ärtor och morot klarar sig i 3-4 år.
Jungfrun i det gröna, ringblomma, rosenskära, sömntuta, solros och basilika hör till de mest långlivade och kan gro efter fem år eller mer.

För utförliga tabeller över grönsaksfröns hållbarhet, se Lena Israelssons Handbok för Köksträdgården. För perenner och sommarblommor är motsvarande information dock mer svårfunnen.

Tips för fröförvaring

  • Se alltid till att fröna är torra innan du försluter dem i burkar eller påsar.
  • Förvara helst svalt och mörkt, gärna i kylskåp för längre hållbarhet.
  • Använd filmburkar för praktisk hantering vid insamling utomhus.

Pion från frö – sådd i novemberrusket

Buskpionens frön sår du bäst direkt när de är mogna. Om det fortfarande sitter kvar några frön i de karaktäristiska stjärnformiga fröhylsorna, ta vara på dem!
Lägg dem i en kruka med sandblandad jord och gräv ner krukan på en skyddad, väldränerad plats med lätt skugga. Under första säsongen syns ingenting ovan jord, men se till att jorden är lätt fuktig – det är nu rötterna etableras. Först nästa sommar visar sig bladen.

Odling och omplantering

Beroende på hur många frön som grott och hur mycket plats de har kan det vara dags att skola om plantorna efter andra året. Se till att de aldrig torkar ut, särskilt under tillväxt. När vintern närmar sig gräver du ner krukorna igen, om det inte redan är gjort. Därefter fortsätter odlingen med omplantering till större kärl allteftersom, och pionerna får stå i krukorna varje vinter tills de är 3-4 år gamla och redo för sin slutliga plats i trädgårdsrabatten.

Plats och jord

Jorden bör vara porös, mullrik och jämnt grundgödslad med exempelvis benmjöl. Välj en plats i sol eller lätt skugga.

Ha tålamod med pionerna

Ha tålamod med dina pioner. Från sådd till första blomning kan det ta sex år eller mer, men bladväxten är vacker under tiden. Eva Wirén berättar att hon själv sådde tio pionfrön i november 1996. Åtta grodde, och den första blomman slog ut efter sex år – en väntan som verkligen var mödan värd.

Fler tips och resurser

Vill du läsa mer om förökning och frösådder? Ta gärna del av Förökarens dagbok 5 för fler tips och erfarenheter från trädgården.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB