Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förökarens dagbok 6

Från frösådd via ympning, sticklingar, delning, avläggare och tillbaka till fröna. I sista förökarens dagbok handlar det om att samla och förvara. Men en pion att så finns det också plats för...

Förökarens dagbok - fröförvaring och pionsådd från Hemträdgården 6 -2003 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Det är svårt låta bli att stoppa dem i fickan. Torra bruna fröställningar fulla med rasslande frön … Säkert har du samlat på dig lite av varje i höst. Att skörda eget frö kan ge bra utdelning, men det finns några saker som är bra att känna till innan man sår.

Samla
Det är inte alltid så lätt att veta när fröet är moget och dags att skörda. Man får göra många insamlingsrundor under sommar och höst, beroende på vilka växter man är ute efter. Samla i torrt väder! Mogna frön är ofta svarta eller bruna och hårda - mjuka, ljusa frön är troligen inte skördeklara. Lossnar fröet lätt tyder det också på att det är moget. Skidan eller kapseln där fröet sitter är då oftast torr, brun och börjar spricka upp. Låt fröna ligga och torka inomhus en tid. Ibland är det lämpligt att plocka hela fröställningar och låta dem torka i rumstemperatur på ett luftigt ställe under några veckors tid. Därefter tröskar och rensar man fröna.

Förvara

Frö förvaras torrt, svalt och mörkt, t.ex. i papperspåsar, kuvert eller tomma filmburkar. Rumstemperatur eller helst något svalare duger om fröna bara ska sparas över vintern. Allra viktigast är att det är torrt.

Papperspåsar i en burk med lock som ställs i kylskåpet är en annan möjlig variant. Frysen kan också användas som förvaringsplats för absolut torra frön i lufttäta förpackningar. Det är bästa alternativet om man ska spara sina frön länge.

Filmburkar är bra på många sätt. Förutom som förvaringsplats är de perfekta att ha i fickan och samla frö i när man är på promenad eller på resande fot. Men låt inte fröerna stanna för länge i burken om de inte är ordentligt torra.

Hållbarhet
Hur länge man kan spara frö varierar från växtslag till växtslag, men många grönsaker och ettåriga blommor håller två till fem år. Palsternacka och kinesisk gräslök håller dock bara något år, aster (Callistephus), lejongap, jätteeternell (Bracteantha), roseniberis 1-2 år. Dill, blomsterkrasse, rosenböna, sommarflox, ärter och morot kan man spara 3-4 år. Jungfrun i det gröna, ringblomma, rosenskära, sömntuta, solros, basilika håller i fem år eller mer. I Lena Israelssons Handbok för Köksträdgården finns en tabell över fröers hållbarhet (grönsaker och kryddväxter). När det gäller perenner och även sommarblommor är det svårt att hitta liknande uppgifter.

Sådd i novemberrusket
Buskpionens frön gör man bäst i att så direkt som de mognar. Men hänger det kvar några frön i det stjärnformiga och uppfläkta fröhuset nu, så ta dem! Stoppa ner några stycken i en kruka med jord, gräv ner krukan på en skyddad, väldränerad plats där det är lite halvskugga under vår-sommar. Första säsongen syns ingenting i krukan men jorden måste hållas lätt fuktig. Det är nu som roten växer ut. Sommar nummer två dyker bladen upp.

En bit in på säsongen kan det vara aktuellt att skola om plantorna, det beror på hur många som grott och hur gott om plats de har. Sedan krävs knappast någon omsorg mer än att se till att de aldrig torkar ut. När vintern kommer grävs krukorna ner, om det inte redan är gjort. Därefter är det bara att odla vidare, plantera om i större krukor, gräva ner dem varje vinter och så till slut placera pionerna på sin slutgiltiga plats i trädgården, kanske tre eller fyra år gamla. Poröst, mullrikt, grundgödslat med t.ex. benmjöl, sol eller lätt skugga ska det vara. Njut av bladverket, blommorna kommer om ytterligare ett par år. Jag sådde tio frön i november 1996, åtta grodde och den första plantan blommade 2002, 6 år gammal. Lång tid kan tyckas - men det var det värt!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB