Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förökarens dagbok 5

Kroka ner en gren och vänta på att det bildas nya rötter, det är principen för avläggning. Med andra ord en mycket enkel och riskfri metod att göra nya buskar. Avläggning är, precis som sticklingsförökning och delning, ett vegetativt förökningssätt.

Förökarens dagbok - avläggning från Hemträdgården 5 -2003 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Grenen som man använder är en del av moderplantan och den nya plantan kommer att bli precis som denna. Vedartade växter, som prydnadsbuskar, bärbuskar och klätterväxter, kan förökas med avläggare. En hel del buskar gör avläggare helt naturligt genom att de har låga, nedhängande grenar som med tiden slår rot.

Avläggning är väldigt enkelt och säkert, eftersom plantan hela tiden medan den bildar rötter försörjs med vatten och näring av moderplantan. Det är en bra metod för buskar som är svåra att föröka med sticklingar eller med frö. Nackdelen är att det tar ganska lång tid. De plantor man får är å andra sidan redan från början ganska stora.

Gör så här

Tidpunkten för avläggning är vanligtvis vår eller försommar, men det går bra även på sensommaren eller hösten, så länge inte grenarna hunnit bli för hårda och styva. Välj ut en ung och rak, lågt sittande, lång, böjlig gren - årsskott eller fjolårsskott beroende på vilken säsong det är. Luckra upp jorden under och mylla gärna ner lite kompost eller annan jordförbättring. Gräv ett litet dike eller en fördjupning och lägg ned grenen där. Toppen med några bladpar ska sticka upp ovan jord, men nyp bort blad som kommer att hamna under. Förankra med en u-formad krok eller en klyka så att grenen inte sprätter upp, och täck med jord. Vattna om det verkar torrt. Klart!

Ibland kan rotningen påskyndas genom att man skär ett mycket ytligt snitt på undersidan av grenen där den ska ligga mot jorden.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Om man har en riktigt lång, mjuk gren eller ranka kan man kroka ner och fästa den på flera ställen - det blir som en orm som går växelvis under och över markytan - och på så vis få ut flera plantor. Varje böj som är ovan jord ska ha 2-3 blad.

För den tålmodige

Man får räkna med att rotningen tar cirka ett år eller mer, det beror på växtslag och på tidpunkten för avläggningen. Ibland kan det gå på några månader. Kontrollera genom att krafsa undan jorden lite försiktigt och leta efter rötter, och när avläggaren verkar ha rotat sig bra skär man av den från moderplantan. Låt sedan den nya plantan stå kvar åtminstone någon månad och acklimatisera sig till ett "eget" liv innan den grävs upp och planteras om, gärna höst eller vår.

Lämpliga växtslag

Prydnadsbuskar: benved, forsythia, hassel, hortensia, kornell, magnolia, måbär, olvon, rododendron, rosen-kvitten, schersmin, spirea, try - men du kan alltid experimentera med fler.

Bärbuskar: björnbär, krusbär, vinbär. Klätterväxter: blåregn, kameleont-buske, kaprifol, klematis, murgröna, pipranka.

Bok om växtförökning

Trädgårdsaktuellt har under året tagit upp några olika sätt att föröka växter, men det finns förstås mycket mer man kan göra.

Vill du fördjupa dig ytterligare i det här roliga ämnet finns en bra bok till hands, "Växtförökning" av Steven Bradley.

Den tar upp fröförökning (inklusive en hel del kring samla frö, groning, sådd, skol-ning), delning, stick-lingar, ympning, lökar, knölar och jordstammar samt avläggning. Dessutom får man en ganska grundlig genom-gång om förökning i sig, om utrustning, redskap, jord, hygien m.m.

Boken innehåller mycket fakta, i rutor, tabeller och i sina typiskt engelska små illustrativa steg-för-steg-teckningar. Vackra färgfoton på olika växter kompletterar och gör det till en inspi-rerande trädgårdsbok.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB